3 март 2015 г.

Сладки мартенички


 Баба Марта бързала, мартенички вързала,
на момиче, на кокиче, на момче и на дръвче.
А аз подарявам на всички вас, за да ви носи
много здраве, щастие и късмет!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

И ЧЕСТИТ 3 МАРТ  БЪЛГАРИЯ !!! 


 БЪЛГАРИЯ

ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО ПО-ГОЛЯМА ТИ НЕ СИ МИ НУЖНА,
ЩАСТЛИВ СЪМ АЗ, ЧЕ ТВОЙТА КРЪВ Е ЮЖНА,
ЧЕ Е ОТ КРЕМЪК ТВОЯ СТАР БАЛКАН.
КАКВО, ЧЕ ВИХА ВЪЛЦИ И ЧАКАЛИ
ИЗ ТВОИТЕ ПОЛЕТА И ГОРИ?
С ОНЕЗ, КОИТО БЯХА С ТЕБ ДОБРИ,
ТИ БЕ ДОБРА, НО ЗЛИТЕ НЕ ПОЖАЛИ.
ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО СЧУПИ СЕ ВЪВ ТАЗИ ДЛАН СУРОВА
СТАКАНА С ВИЗАНТИЙСКАТА ОТРОВА
И КЪРВАВИЯ ТУРСКИ ЯТАГАН.
ТЪРГОВЦИ НА ТЮТЮН И КРЪВ ЧОВЕШКА,
ПРОДАВАХА НА ДРЕБНО ТВОЙТА ПРЪСТ,
НО ПАДНАХА ПОД ТЕБ С ПРЕЧУПЕН КРЪСТ,
ЧЕ БЕШЕ МАЛКА ТИ, НО БЕШЕ ТЕЖКА.
И СТАНА ЧУДО: СМЕРТЮ СМЕРТ ПОПРАВ,
УСМИХНАХА СЕ ЧАРДАКЛИИ КЪЩИ
И ЗАПЛЮЩЯХА ЗНАМЕНА МОГЪЩИ,
И ПЪТ СЕ ШИРНА - РАДОСТЕН И ПРАВ.
СЕГА ЦЪФТИШ! НАБЪБВА ЧЕРНОЗЕМА.
ПОД ЛАСКАВИТЕ БЪЛГАРСКИ РЪЦЕ,
ДЪХТИ НА ЗДРАВЕЦ ТВОЕТО ЛИЦЕ
И НОВА ПЕСЕН ВЯТЪРЪТ ПОДЕМА.
ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО ТИ ЗА МЕН СИ ЦЯЛО МИРОЗДАНИЕ,
ЧЕ АЗ ТЕ МЕРЯ НЕ НА РАЗСТОЯНИЕ,
А С ОБИЧ, ОТ КОЯТО СЪМ ПИЯН!


Георги Джагаров



 Да си похапнем и по сладка мартеничка, 
какво ще кажете :))

Оформлението е ясно и съвсем лесно, а рецептата е за маслени бисквити.
Бърза и свежа мартенска идея за сладки!!
Сигурна съм, че сте си правили масленки охлювчета. Е,  тук идеята е същата, но с мартенско присъствие :))



Продукти:

125 г. масло
100  г. пудра захар
250 г. брашно
1 ванилия
1 яйце
на върха на ножа хлебна сода
червена сладкарска боя

СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме маслото със захарта. Добавяме яйцето и отново разбъркваме добре.
2. Към маслената смес сипваме брашното, хлебната сода и  ванилията. Разбиваме  до хомогенизиране.
3. Тестото  разделяме на две равни части. В едната половина  слагаме червена боя и размесваме, докато се оцвети добре.
4.Разточваме двете теста поотделно на тънко. Можем да използваме два листа хартия за печене и между тях да сложим тестото и така да разточим с точилката.
5. Бялото тесто слагаме върху червеното или обратно. Завиваме на  руло, което е увито в прозрачно домакинско фолио или хартия за печене. Прибираме в хладилник за 2 часа или във фризер за по-кратко време.
6. Режем  на шайби с дебелина 1-2 см и подреждаме на разстояние една от друга, в тава покрита с хартия за печене. 
7. Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса за 10-15 минути.


Много е важно да има разстояние между сладките, защото има опасност да се слепнат, като моите например :))
Но пък така се получи и ефектно, защото заприличаха на истински мартенички!!


Усмихнат, вкусен и пълен с безброй приятни изненади месец март ви пожелавам!!


Иии, да ви е сладко!!



6 коментара:

  1. Страхотни вкусотийки си приготвила,тематични, маслени ,мартенски сладки :) Честита баба Марта и честит национален празник,Виле!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита баба Марта и честит национален празник, Вили!
    С прекрасни тематични сладки ни закичи, мила!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. ооо няколко ще си взема:))) чудни са! Честити празници, Вили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честити празници, Вили! Ще се почерпя с удоволствие от вкусните мартенички!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, черпя се с мартеничка! Бъди здрава и ти!
    Честит 3 март!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Танче, Хриси, Кате, Инче, Веси, макар и със закъснение да ви е честитя и на вас националният ни празник, пожелавам ви един прекрасен, усмихнат и много вълнуващ месец март! Бъдете здрави, и благодаря, че наминахте момичета!!

    ОтговорИзтриване