8 юни 2015 г.

Бели аспержи пане

Ако обичате аспержи, един от вариантите да си ги приготвите е панирани.
С подходящо любимо сосче, те ще се превърнат в лесно и вкусно предястие.
Не сте опитвали досега аспержи? Значи е време!!

Какво знаем и не знаем за аспержите:

Този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас, но в Средна и Западна Европа от векове се е превърнал в любимо ястие и деликатес. България в началото на 20 век е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след 1944 г. те просто са обявени за буржоазни и изчезват от пазара. Сега обаче отново има български производители, чиито продукция е на европейско ниво и много вкусна.
Аспержите се събират от началото на април, до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.
Когато се купуват, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с еднаква височина. Могат да се съхранят натопени в съд с вода за не повече от 3 дни в хладилника. Добър тест за свежест е, да се опитате да ги счупите с пръсти в основата.
Как се почистват и приготвят аспержите:
1. Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част и да се подравнят.
2. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
3. Аспержите се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 4-5 мин. или се връзват на връзки и се слагат във висока, затворена с капак, тенджера с вряща вода, така че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
4. Веднага се заливат с ледена вода, за да спре варенето и да не си загубят свежия зелен цвят. Много е важно да не се преваряват.
Връхчетата може да се консумират и сурови на салата.
Правилно сварените зелени аспержи имат свеж цвят и са крехки и приятно хрупкави.
Прекрасен акомпанимент могат да бъдат сос холандез или чисто разтопено ароматно масло и резенче прошуто.
И още за аспержите!!!



Продукти:

връзка бели аспержи

за панировката -

2 яйца
100 г. галета
50 г. сусам

 СТЪПКИ:

1.  Почистваме аспержите (погледнете по-нагоре как се прави това) и ги бланшираме за не повече от 5 минутки в подсолена вода.
2. Изваждаме и ги отцеждаме.
3. В маслена баня панираме бланшираните аспержи като първо ги потапяме в разбитите яйца, а после в смесените заедно галета и сусам.
Не ги оставяйте без надзор, защото се панират буквално за секунди.
4. Сервираме панираните аспержи с подходящ сос.
 В моят случай е набързо приготвен млечен сос от 3 с.л. майонеза, 2 с л. кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, копър, черен пипер и сол на вкус.



Бързо и лесно! Опитайте, вкусно е!


8 коментара:

  1. Значи имам още малко време до края на юни да си панирам аспержи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи хи, да, имаш ооще малко време Кайти!! Дали панирани или направени по твой вкус, заслужават си!!

      Изтриване
  2. Обичаме ги и то най-много панирани! Много вкусно представяне, Вили! Усмихнат вторник!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце!! И на нас ни допадат така!
      Усмихнат четвъртък пък от мен!!

      Изтриване
  3. Вили,
    благодаря ти за чудесната информация за аспержите.България наистина е била производител на аспержи, но сега повечето зеленчуци и плодове са внос.Миналата година си закупих сурови аспержи от български производител, опитах ги сурови и никак не ми харесаха.Нямам представа какъв е вкусът им, когато се обработват топлинно.Но рецептата ти е чудесна за тези, които решат да ги пробват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сурови наистина не са вкусни, необходима им е някаква топлинна обработка задължително!
      Опитай ги ако решиш!!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Вили, много ти благодаря за рецептата! И аз често карам хората да се изненадват, като им разказвам, че аспержите съвсем не са нещо чуждо за България, а напротив! Твоята рецепта е много лесна и вкусна и идеална за всеки, който още не ги е опитвал! Поздравления и за чудесната публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Люси за оценката!!
      Някой ден сигурно няма да ни прави впечатление :))
      Поздрави мила!

      Изтриване