12 юли 2015 г.

Сладко от черни черници

За пръв път правя такова сладко, от черни и много едри черници!
Е, получи се! Нищо, че се пооцапах малко и загубих време докато ги изчистя от малките дръжки. Заслужава си!!!
Тъй като пуснаха и сок, освен сладко, си направих желе и топинг от черници!


Действах по бързата процедура като използвах  Гелфикс Екстра 2:1 на  Dr.Oetker.

Набавяте си необходимото количество черници, измивате и почиствате от дръжките. После действате по указанието на пакетчето и пълните в сухи и затоплени бурканчета. Затваряте добре и ги обръщате надолу с капачките. Оставяме ги така няколко часа.
Тъй като моите пуснаха доста сок, напълних сладко предимно само от плодовете, желе и топинг, който разредих с много малко вода, за да получа необходимата гъстота за него.
Установих, че сладкото е добър диуретик : )) Така, че не прекалявайте, когато си похапвате !!!




5 коментара:

  1. Вили, облазявам те за това сладко! По начало обичам черници, но нещо не мога да намеря дърво на подходящо, чисто място и да се "назобам" както казваме ние диалектно! Преди доста години бях правила за пръв път малко конфитюр, с малкия внук се "надпреварвахме" кой да го яде. Не знам защо семките му придаваха леко орехов привкус.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    не съм правила такова сладко и нямам идея какво е на вкус.Но в двора на село имаме много едра бяла черница, а наблизо има и черна, също много едра и вкусна.Тя е благодат за стомаха, разкош в сурово състояние.И перфектна за диабетици, затова ако имаме черници винаги си ги хапваме в изобилие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво сладко! Истинско съкровище в бурканче! Обичам черници и редовно си хапвам направо от дървото. Усмихната нова седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, вярваш ли, че не съм опитвала досега такова сладко! А твоето изглежда супер вкусно! А пък за дръжките - не се оплаквай, докато не чистиш дръжките на горски ягоди! Виж тогава вече започваш да се отчайваш :) Най-сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Вили, не съм опитвала и аз такова сладко, а черници тооолкова обичам...

    ОтговорИзтриване