27 юли 2015 г.

Миди пане

Нищо необичайно и непознато!
Но пък точно сега им е сезона на мидите, а начините за приготвянето им са разнообразни. В повечето случаи навярно ги предпочитате на салата, други на супа или с ориз на фурна ... и още, и още. Аз пък реших да ги панирам.
 Как се избират миди?

1. Мидите трябва да се избират старателно и само от търговци с добра репутация. При възможност е добре да се поинтересувате кога и къде са събирани мидите.
2. Когато избирате пресни миди, те трябва да са лъскави, плътно затворени и със здрави черупки. Много е важен и техният аромат – миди, които миришат неприятно, не бива да се купуват. Те трябва да ухаят на море.
3. Щом купите мидите, веднага ги занесете у дома и ги залейте със студена вода. Ако по погрешка сте избрали някоя отворена мида, изхвърлете я, тъй като не е безопасна за консумация. Същото правило важи и за мидите със счупени черупки.
4. Изтъркайте черупките на мидите с четка и ги почистете от висящото мустаче, с което мидата е била прикрепена. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата.
5. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да се отвори, значи е била мъртва преди да я купите. В такъв случай е най-добре да я изхвърлите.

 Как се готвят миди?

Готвенето на мидите отнема съвсем малко време - пет минути са напълно достатъчни, за да се отворят. Дългото време на варене ги прави жилави, затова не прекалявайте с времетраенето на рецептите, които избирате, за да не останете разочаровани.
Една от най-лесните и апетитни рецепти за черни миди в черупка включва магданоз и бяло вино. Ето защо ви препоръчваме, след като сте прочели внимателно горе описаните правила за избиране и тънкости в приготвянето на мдиите, да опитате тази вкусна рецепта.
Добре е мидите да са прясно извадени и по най-бързия начин обработени.
Измиваме ги добре, по възможност остъргваме паразитите от черупките и подобните на мустачета нишки.
В тенджера изсипваме мидите и няколко пъти ги премиваме с хладка вода, докато не остане накрая бистра.


И след като вече са готови, ги панирайте например. С ваша предпочитана панировка или стандартната - първо в брашно, после в яйце и накрая галета.
Пържим в сгорещена мазнина до златист загар и от двете страни. 
3 коментара:

 1. Вили, прекрасни панирани миди! Благодаря и за съветите за избора и приготвянето! Тази година не съм все още правила, но ще поправя грешката! Усмихнато и ведро лято!

  ОтговорИзтриване
 2. Вили,
  избягвам да купувам миди от страх , не ги обичат особено в къщи.А не съм и сигурна дали са пресни.Но ти благодаря за ценните съвети при закупуването и приготвянето им.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 3. Вили, аз май съм хапвала миди само на салата (не ми харесват) и панирани (харесват ми), а да - и на тенекия:))(пак ми харесват), готвени не съм. Всъщност само по заведения съм опитвала. Но ако ми попаднат пресни ще се възползвам от съветите ти. Не разбрах - първо ги вариш, и после панираш, така ли? Аз пък довечера ще си поръчам на морето:))

  ОтговорИзтриване