29 септември 2015 г.

Кръгло плоско хлебче

Домашният прясно изпечен хляб е винаги за предпочитане и много по-вкусен от останалите!
Независимо как ще бъде оформен, крайният резултат няма равен на себе си.
Днес у дома ухае от сутринта на топъл хляб, божествено е!!
И естествено реших да го споделя и тук!



 Продукти:

 2 яйца
1/2 кубче мая
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. зехтин
100 мл. вода
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 ч.ч. брашно

кашкавал или сирене
шарена сол


СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в голяма кръгла тава. Правим си кладенче, в което разбиваме двете яйца, добавяме солта и зехтина.
2. В 100 мл. топла, но не гореща вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да втаса, след което я прибавяме към яйцата.
3. Добавяме и киселото мляко с разтворения в него бакпулвер и разбъркваме.
4. Постепенно започваме да прибавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто.
5. Оставяме да си почине около половин час.
Можете да съхраните тестото и в хладилника за два три-дни или във фризера за повече време, като преди да го използвате, вадите тестото да се отпусне за половин час. Премесваме отново.
6. След като тестото е втасало един път идва ред да се оформят хлебчетата.
Покриваме дъното на две-три малки тавички или форми за торта с падащо дъно  с хартия за печене.
В зависимост от големината на тавичките, късаме от тестото топка и разстиламе на дъното кора с дебелина около един пръст.
7. Можете да натрошите отгоре сирене и леко да попритиснете в тестото. Оставяме да втасат, и да утрои обема си тестото.
8. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Изваждаме горещите хлебчета и намазваме с чисто масло отгоре кората.
По желание можете да настържете кашкавал и да поръсите с шарена сол и да върнете обратно в горещата фурна за 2-3 минутки да се разтопи кашкавала.



Оставяме върху решетка да се охладят леко и сервираме топли!!



Да ви е сладко!!!




4 коментара:

  1. Вили, вярно много апетитно е това хлебче, че и с кашкавал отгоре..мммм! Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно е хлебчето, Вили! Чак тук усещам аромата му!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, друго си е домашното хлебче, и аз все по-често приготвям!

    ОтговорИзтриване