24 октомври 2015 г.

Сироп от смокинови листа

Едва ли ще ви изненадам с тази публикация, тъй като този сироп напоследък е хит!
Нищо, че смокинови дръвчета съществуват от хиляди години, за сироп от листата им нито бях чувала, нито бях се сещала!
Първоизточникът за такъв сироп май точно не е известен. Защото като се поразрових из нета, ами то такъв сироп хората са си правили от години!!
Почти идентична е рецептата за направата му навсякъде.
Става гъст като мед, и намазан върху филийка е чудесен! Може да се използва като топинг, върху сладолед, сладкиши, кремове, млека и още, и още! 
Неразреден е наистина убийствено сладък като мед!
А ако го пиете като сироп, може да се разреди в съотношение, както на вас ви допадне на сладост - с вода, с газирана вода, с мляко!

Малко полезна информация за смокинята и листата и,  копирана от нета:

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете. 
Смокини при диабет.  Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.
Понижаване на триглицериди - опасни мазнини в кръвта. Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.
Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове). Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.
Смокинови листа срещу язва. Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа. 
Смокинови листа срещу циреи. Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей , или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.
Смокините като антиоксидант. Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.
Калций и калий. След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.
Фибри. Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.
Смокинови листа с кулинарията. Въпреки, че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.



Продукти:

20-30 броя смокинови листа
1 литър вода
1 кг. захар
1 пак. от 10 г. лимонена киселина  


СТЪПКИ:

1. Листата на смокините измиваме много добре под течаща студена вода.
2. В подходяща тенджера ги заливаме с един литър вода.
3. Слагаме на котлона, и щом водата заври, регулираме и варим 20 минути с похлупак.
4. Оставяме да се охлади напълно.
5. Прецеждаме водата и отстраняваме смокиновите листа.
6. Връщаме сока от листата в същата тенджера, изсипваме захарта и връщаме на котлона.
7. Когато отново заври, намаляме степента, така че да ври умерено и оставяме за 30 минути без капак.
През това време може да разбърквате с дървена лъжица, като постепенно сока ще се сгъсти.
8. В последните 3-4 минути добавяме лимонената киселина и разбъркваме.
9. В чисти, сухи и затоплени бутилки или подходящи бурканчета изсипваме сиропа. Затваряме добре капачките и ги обръщаме върху тях, за да се запечатат добре и да се съхрани по-дълго време сиропа.


С няколко бучки лед и резени лимон е чудесна напитка, опитайте!! 


4 коментара:

  1. За първи път чувам и съм много приятно изненадана. Има ли някакъв специфичен аромат сиропа? Благодаря за интересното предложение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напоследък е доста нашумял този сироп. И аз бях приятно изненадана, а и като се разрових в нета, ами те хората отдавна си правели такъв сироп Янче! Сиропът има аромат на смокиня, но неразреден. А аз го обичам така, направо си е като мед. Изсушените листа от смокинята, които използвам за чай, ухаят невероятно!
      Опитай Янче, няма да сгрешиш!!

      Изтриване
  2. Вили,
    напоследък сиропът от смокинови листа много нашумя в нета.Не съм правила и аз, но трябва да пробвам.Цялостното използване на смокинята е интересно и изненадващо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели! И аз бях учудена, че чак сега научавам за това. И съм приятно изненадана, вече редовно ще се възползвам!
      Поздрави Ели!!

      Изтриване