Мил спомен от детството и естествено класика!
Три продукта, и имаме едни лесни и вкусни сладки.
Разбира се, можете да ги оформите както на вас ви харесва, но аз реших да бъдат "гъбки". И поне аз така мисля, че станаха доста сполучливи на вид, тоест ами приличат на гъбки нали!?
Интересното е, че всеки път, когато ги правя стават различни - или по-напукани, или с по-правилна форма.
Каквито и да са, топят се в устата и не се задържат дълго!!
Продукти:
2 и 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. свинска мас размекната
1 ч. ч. пудра захар, която понякога при липса заменям с кристална
ванилия
1 ч. ч. свинска мас размекната
1 ч. ч. пудра захар, която понякога при липса заменям с кристална
ванилия
какао, кафе или канела
СТЪПКИ:
1. Маста,
пудрата захар и ванилията разбъркваме до пухкава смес.
2. Прибавяме пресятото
брашно и замесваме средно твърдо тесто, което в повечето случаи е ронливо.
3. От тестото късаме малки
парчета с големина на орех и оформяме топчета.
Нареждаме ги в тава застлана с готварска хартия, на разстояние едно от
друго, за да не се слепят при печене.
4. С подходяща капачка предварително потопена и напудрена с какао, канела или кафе, оставяме кръгъл
отпечатък с лек натиск върху всяко топче. На всеки две топчета може капачката да се потапя първо във вода, а после в какаото, за да се оставят ясни отпечатъци.
5. Масленките печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до лека промяна на цвета.
6. Изваждаме тавата от фурната, и изчакваме около пет минутки, за да не се натрошат тъй като са горещи, и тогава ги изваждаме.
Мислех си, че ако ги напудря и с пудра захар ще бъдат още по неустоими, но реших да ги оставя така!
Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. http://sefagen.blogspot.com.tr
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Много обичам тези сладки, Вили! Може ли да си взема един( надесет ) :) ? Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванеприпомни ми старите времена.Преди години тези гъбки бяха много известни.Правила съм ги и аз с моята баба навремето.Чудни са станали, дори не си спомням рецептата.
Поздрави !
Топящи в устааааа!Благодаря за прекрасните спомени:)
ОтговорИзтриванеАз пък не съм хапвала преди в детството точно тези гъбки, какви ли не други, но тези не. Едва преди 5-6 години ги научих от една девойка от "Гответе с мен" - Мария от Лясковец. От тогава ги правя често - много са ефектни. Ще сравня рецептата. Преди време даже ги правих и в солен вариант - като истински гъби:))
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вили!