21 декември 2015 г.

Желирано кисело мляко с нар

Желирано кисело мляко с всякакви добавки към него е често приготвян десерт у дома. 
Приготвя се бързо, и без никакви усилия след два часа имаме един чудесен десерт.
Този път го приготвих с нар.
Който обича този плод, знае че освен вкусен, е и полезен. 




Нарът е уникален  и много полезен плод, плод с витамини и много полезни свойства. Полезните свойства на нара са неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания (понижава холестерола), има диуретично и обезболяващо действие, намалява кръвотечението. Друго негово положително качество е, че сокът от кисел нар може да се консумира и от диабетици! От кората пък може да се свари чай, който да ви помогне при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури. Приеман редовно нарът намалява риска от рак на кожата и рак на гърдата. И дори подобрява здравината на зъбите.
Богат източник на витамините С, В- групата, Р и малко витамин А и на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо в количества, важни за доброто функциониране на организма ви. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок. Това е една удобна и „вкусна“ козметика!

А за желираното мляко с нар са необходими:

3 кофички кисело мляко от 400 г.
1  1/2 ч.ч. захар
3 пак. желатин
1/2 нар


СТЪПКИ:

1. В купа изсипваме киселото мляко и 1 ч.ч.  захар и разбиваме с миксер.
2. Желатинът - 2 пакетчета, изсипваме в 100 мл. вода и изчакваме да набъбне.
На водна баня или за кратко в микровълновата разтапяме набъбналия желатин.
3. Изсипваме го към киселото мляко и разбъркваме отново.
4. Разпределяме в подходящи чаши или купички, като не ги пълним до горе.
Ако използвате чаши, за по-красив ефект поставете наклонени във форми за мъфини и изсипете от млякото.
5. Прибираме за час-два в хладилника да стегне желатина.
6. През това време отделяме семенцата от нара, поставяме ги в малка тенджерка с 200 мл. вода и 1/2 ч.ч. захар да заврат. Намаляваме котлона и оставяме за 2-3 минутки още.
Изключваме и оставяме да се охлади. Плодчетата ще си пуснат червен сок.
Разтваряме пакетче желатин в 100 мл. вода и изчакваме да набъбне. По същият начин на водна баня или за кратко в микровълновата разтапяме набъбналия желатин.
Прибавяме го към сладката вода с плодчета нар и разбъркваме отново.
7. Изваждаме вече стегналото  кисело мляко. Равномерно във всички чаши или купички разпределяме от нара и водата.
Отново прибираме в хладилника до стягане на желатина.
8. Изважда се непосредствено преди консумация, може да се украси с още плодчета нар или топка сладолед!
 


Бързо, лесно и вкусно!!

4 коментара:

  1. Вили,
    много бързо се приготвя този десерт, същевременно изглежда много оригинално.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Ели. У дома дори и само чисто желирано мляко да е, пак го харесват. И 10 кофички да направя наведнъж пак няма да им стигне.
      По-оригинално дори щеше да бъде, но нямах време и място да сложа чашите наклонени, но и така става!
      Поздрави сърдечни Ели!

      Изтриване
  2. Чудесен десерт, Вили!
    Весела Коледа у вас и силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Веси! Аз малко късничко се включвам с отговора, но пък те прегръщам и аз силно!

      Изтриване