27 юни 2015 г.

Кекс с локум и орехи

През лятото готвя рано сутрин преди работа! 
Понякога е мъчение, но няма начин. 
След работа имам няколко минути да си отдъхна, и малката ме тегли отново навън на детската площадка. 
Каката е вече голяма и самостоятелна. А Дари си търси своята игра с малките приятелчета. Е, няма как. 
Разбирате, че се прибираме естествено късничко, вече огладнели, времето едва ли ще ми стигне да приготвя вечерята и да се нахраним навреме. 
За това си помагам сутрин с основното, а вечерта остава само салатката!! 
Понякога сутрин правя и нещо бързо за десерт, като този кекс. Нищо особено, но пък е вкусен, за това си го записвам и тук.




Продукти:

4 яйца 
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер или 1 ч.л. хлебна сода
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч  орехи нарязани на дребно
1/2 пак. локум, а може и цял пакет
ванилия

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме последователно киселото мляко с шупналата в него сода или бакпулвер, олиото, ванилията и брашното. Разбъркваме до хомогенизиране на кексовата смес.
2. Добавяме орехите и локума нарязан на парченца. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
3. В силиконова форма за кекс или с каквато разполагате, изсипваме сместа и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
4. Готовият кекс поръсваме с пудра захар по желание.



Бързо, лесно и вкусно предложение за десерт за забързаните делници.
Да ви е сладко!!


15 юни 2015 г.

Сладко от лимонови кори

Направихте ли си домашната лимонада с лимони?!
Нали запазихте корите на лимоните? Защото от тях стана чудесно сладко!!



Корите, които ми останаха бяха 0,400 г. 
Поставяме ги в блендер, за да ги направим на много малки и фини парчета.
Аз ги нарязах на дребно, което ми отне известно време, тъй като блендера ми е развален.
И въпреки това, се получи добре!
Към тях добавяме 1 ч.ч. захар или малко повече и разбъркваме.
Слагаме на котлона до разтопяване на захарта. 
За направата на сладкото използвах Гелфикс Екстра 2:1 на Dr.Oetker - сравнително бърз и  лесен вариант. 
Можете да използвате и Let's Fix на  Dolce prima, и също използвате според указанието.

В затоплени бурканчета изсипваме готовото сладко и затваряме добре капачките. Обръщаме бурканчетата с капачките надолу и оставяме за няколко часа така.
Съхраняваме ги в хладни и тъмни помещения.


Заслужава си, опитайте !!!




12 юни 2015 г.

Скумрия на фурна с ароматни подправки

Най-често приготвяната риба си мисля, че е скумрията.
Рибата определено е полезна и е хубаво един път в седмицата да се консумира. Е, у дома не го спазваме това неписано правило, но пък когато решим да хапваме рибка, си я хапваме сладко сладко!!
Ето тук може да прочетете още за скумрията. 

А това е моят бърз и лесен вариант за скумрия на фурна.



Продукти:

2 скумрии
сол, черен пипер на вкус
олио или зехтин
пресен риган, розмарин и босилек
1-2 лимона


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме рибата. Обезкостяваме я и си приготвяме филета.
Ако нямате време можете да пропуснете този етап.
2. Осоляваме, поръсваме с черен пипер и изстискваме половин лимон от всички страни. Слагаме малко олио в тавичка и поставяме филетата  с  кожата нагоре. Отгоре също поливаме леко с олио.
3. Под и над рибата слагаме пресен риган, розмарин и босилек. 


4. Сипваме малко водичка в тавата, слагаме по два  резена лимон върху рибата и запичаме до готовност в предварително затоплена фурна около 30 минути.
5. Поднасяме рибата със същите пресни ароматни подправки и резени лимон.


Гарнитурата е по избор, но най-подходяща би била една картофена салата с лук, подправки и пресен копър.
Бързо, лесно и вкусно.




10 юни 2015 г.

Домашна лимонада с лимони

Нещо мноого разхлаждащо и определено вкусно и пълно с витамини!
Бързо и лесно, а резултата ще ви изненада! 
Не обичате лимони!? Сигурна съм, че ще си промените вкуса и тази лимонада ще стане една от любимите ви, не само през лятото.




Продукти:

10 броя лимони
1 ч.ч. захар
2 литра вода

листа от прясна  мента



СТЪПКИ:

1. Измиваме добре лимоните и разрязваме на по две половинки. Изстискваме сока на лимоните с електрическа сокоизтисквачка или ръчно.

2. Отделяме сока на лимоните настрани, а корите слагаме в тенджера, в която сме сипали 2 литра вода и 1 ч.ч. захар. Кипваме и варим от 5 до 10 минути, докато поомекнат корите на лимоните.

3. Оставяме водата да изстине напълно, изваждаме корите на лимоните и изсипваме лимоновия сок в тенджерата с лимонената вода.
Запазете корите, от тях ще направите чудесно лимонено  сладко!
4. Разбъркваме, добавяме листа от прясна мента и оставяме в хладилник да се изстуди добре.
Готовата лимонада можете по желание да разредите с още малко вода.


Сервира се добре изстудена или с кубчета лед и резен лимон!
Бързо, лесно и разхлаждащо!!!


Наздраве :)))

И още нещо - сложете малко от тази лимонада към чаша с кока-кола или към чаша с бира и ще се насладите на един наистина вълшебен вкус!!

8 юни 2015 г.

Бели аспержи пане

Ако обичате аспержи, един от вариантите да си ги приготвите е панирани.
С подходящо любимо сосче, те ще се превърнат в лесно и вкусно предястие.
Не сте опитвали досега аспержи? Значи е време!!

Какво знаем и не знаем за аспержите:

Този зеленчук все още се смята за екзотичен у нас, но в Средна и Западна Европа от векове се е превърнал в любимо ястие и деликатес. България в началото на 20 век е била най-големият производител на аспержи в Европа, но след 1944 г. те просто са обявени за буржоазни и изчезват от пазара. Сега обаче отново има български производители, чиито продукция е на европейско ниво и много вкусна.
Аспержите се събират от началото на април, до края на юни. Те са няколко вида - бели, зелени и виолетови. Богати са на много витамини и минерални вещества, особено калций и желязо.
Когато се купуват, трябва да се избират твърди, гладки, с гланц и затворени пъпки. Колкото са по-зелени или съответно по-бели, толкова са по-крехки. Обикновено се предлагат на връзки, отрязани с еднаква височина. Могат да се съхранят натопени в съд с вода за не повече от 3 дни в хладилника. Добър тест за свежест е, да се опитате да ги счупите с пръсти в основата.
Как се почистват и приготвят аспержите:
1. Когато аспержите са млади, единственото, което трябва да се направи е да се отрежат леко стъблата в долната им част и да се подравнят.
2. На по-големите аспержи стъблата започват да се уплътняват и с белачка за зеленчуци те трябва внимателно да се обелят в посока от пъпките към основата.
3. Аспержите се приготвят легнали в съд с кипяща подсолена вода за 4-5 мин. или се връзват на връзки и се слагат във висока, затворена с капак, тенджера с вряща вода, така че нежните пъпки да останат над водата и леко да се сварят на пара.
4. Веднага се заливат с ледена вода, за да спре варенето и да не си загубят свежия зелен цвят. Много е важно да не се преваряват.
Връхчетата може да се консумират и сурови на салата.
Правилно сварените зелени аспержи имат свеж цвят и са крехки и приятно хрупкави.
Прекрасен акомпанимент могат да бъдат сос холандез или чисто разтопено ароматно масло и резенче прошуто.
И още за аспержите!!!



Продукти:

връзка бели аспержи

за панировката -

2 яйца
100 г. галета
50 г. сусам

 СТЪПКИ:

1.  Почистваме аспержите (погледнете по-нагоре как се прави това) и ги бланшираме за не повече от 5 минутки в подсолена вода.
2. Изваждаме и ги отцеждаме.
3. В маслена баня панираме бланшираните аспержи като първо ги потапяме в разбитите яйца, а после в смесените заедно галета и сусам.
Не ги оставяйте без надзор, защото се панират буквално за секунди.
4. Сервираме панираните аспержи с подходящ сос.
 В моят случай е набързо приготвен млечен сос от 3 с.л. майонеза, 2 с л. кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, копър, черен пипер и сол на вкус.



Бързо и лесно! Опитайте, вкусно е!