Помните го нали?!!
Това е най-обичаният десерт от моето детство! Толкова лесен, и още толкова вкусен!!
Такава забава беше, когато си го правехме ....
С годините този десерт си остава един от любимите ни, за това и задължително трябва да си намери своето място в блога, рано или късно.
Моят е обикновен, с бисквити и орехи, но вие можете да добавите и сушени плодове по ваш вкус. Тогава ще стане със сигурност още по-неустоим ммм.
В тон със снежното време навън са и моите снимки на този сладък бисквитен салам.
Обикновено го правя с продукти, които слагам на око до желаната консистенция.
И все пак за един средно голям сладък салам са необходими следните
Продукти:
250 г. обикновени бисквити
1/2 ч.ч. (ако е необходимо и още малко) прясно мляко
100 г. краве масло
4-5 с.л. какао
1/2 ч.ч. едро смлени орехови ядки
1 ч.ч. пудра захар
ромова есенция по желание
пудра захар за овалване
Може да добавите и сушени плодове - фурми, боровинки, стафиди, лимонови или портокалови кори.
СТЪПКИ:
1. В подходяща купа си начупваме бисквитите на малки парчета, за да може да се получи красив ефект при разрязването на салама.
2. Добавяме разтопеното масло, леко затопленото мляко, пудрата захар, есенцията и ореховите ядки.
3. С ръце внимателно объркваме всички продукти до хомогенност.
4. Върху алуминиево фолио или прозрачно фолио прехвърляме сместа и оформяме като салам.
5. Прибираме във фризера, ако искаме по-бързо да стегне или в хладилника, като е необходимо да престои по-дълго време.
6. Преди консумация овалваме бисквитения салам обилно в пудра захар и нарязваме на парчета.
Този десерт се съхранява в хладилник и се вади директно преди консумация, тъй като ако престои прекалено дълго време на стайна температура ще се отпусне и ще омекне.
Да ви е сладко!!!
Вили, чудесен е! И точно така, в семпъл вариант, ми е най-любим. Всичко друго е по избор. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Усмивке, радвам се да те видя! Веднага ти режа парченце!
ИзтриванеПоздрави Гери!
Вили,
ОтговорИзтриванеи аз помня този сладък салам от моето детство.Любим беше и лесно и бързо се прави.Точно така семпъл го правих и аз навремето.Вкусен и прекрасен на вид сладък десерт.
Поздрави !
Любим, толкова любим, че всеки ден може да го хапваме!
ИзтриванеПоздрави Ели!