14 февруари 2016 г.

Питка "Грозд"

Днес, на 14 февруари имаме три празника -  
Денят на лозаря - Трифон Зарезан,
църковния празник на Успение на Свети Кирил Славянобългарски, 
и Свети Валентин.
Който и празник да празнувате, нека денят ви бъде усмихнат, споделен и успешен!!
А от мен едно предложение за питка!


Продукти:


2 яйца
5 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. прясно  мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар



СТЪПКИ:

1. В топлата вода разтваряме маята, заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Оставяме да се активира, тоест да втаса.
2. В купа си пресяваме брашното, правим кладенче, в което чукваме едно яйце и един белтък, а жълтъка заделяме в малка чашка с капки олио и капки прясно мляко за намазване на питката.
3. Към яйцата добавяме олиото, втасалата мая, затопленото прясно мляко и солта. Разбъркваме всички продукти.
4. Започваме да добавяме по-малко от брашното и замесваме меко еластично тесто.
5. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме тестото да си почине за половин час. През това време то ще втаса. Премесваме отново върху набрашнена повърхност.
6. В тавичката от фурната, покрита с хартия за печене оформяме грозда.
Късаме от тестото малки топки, колкото орех, и оформяме грозда, като наслагваме топчиците едно върху друго.


От тестото оставяме малко, за да оформим клонче и листа на лозата.
Или  да замесим тесто от 100 мл. вода, 1 с.л. сол и брашно. От него да оформим листа и клонче, поръсваме с брашно отгоре, и поставяме непосредствено преди печене. 
7. Оставяме питката да втаса.
От заделеното тесто правим листо и клонка, които  слепваме отгоре към грозда.
С жълтъка намазваме само втасалата питка.


8. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.





  









3 коментара:

  1. Много е красива, Вили! Честити празници и да сме заобиколени винаги от любов и красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити да са ни празниците, Вили! Прекрасна тематична питка! Наздраве и спокойна нова седмица!

    ОтговорИзтриване