21 февруари 2016 г.

Питки с босилек и сушено домати + Тарта със сирене и нахут

Тъй като направих питките, а с част от тестото и една тарта, за това и ги обединявам в една публикация.


Питките са замесени с вода, но вие можете да замените с кисело или прясно мляко.
Тъй като у дома имам едно мъниче, което обожава мляко, а и каката е същата, просто не си позволих да взема.

Продукти:

2 яйца
1 1/2 ч.ч. вода
6 с.л. олио
1/2 кубче мая
5 ч.ч. брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
босилек - пресен или сушен
сушено домати
белени слънчогледови семки


СТЪПКИ:

1. В половин чаена чаша с вода, предварително затоплена, разтваряме маята, заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да втаса, тоест да шупне.
2. В голяма тава си пресяваме брашното и си правим кладенче в него. Чукваме едно яйце и един белтък, а жълтъка оставяме в чашка с капки олио и капки прясно мляко за намазване на питките.
3. Към яйцата добавяме шупналата мая, олиото, и останалата вода. Разбъркваме добре и постепенно започваме да добавяме от брашното. Добавяме босилек и сушено домати - количество според вкуса. Замесваме си меко еластично тесто, което оставяме да си почине за половин час.
4. През това време тестото ще втаса. Премесваме го отново и си оформяме питки, които слагаме в тавичка, постлана с хартия за печене, на разстояние една от друга, за да не слепнат при печене.
5. Оставяме ги да втасат на топло или в затоплена фурна на 40 градуса.
Когато вече са втасали, тоест удвоили са обема си, намазваме ги с жълтъка и поръсваме с белени слънчогледови семки.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност, да придобият приятен загар.
Оставяме ги върху решетка да поизстинат.




А ако обичате нахут, и искате да го опитате и в малко по-различен вариант, предлагам да си направите тарта.


ТАРТА СЪС СИРЕНЕ И НАХУТ




Заделяме си част от тестото от питките с босилек и сушено домати, а може да използвате и обикновено.

В средно голяма тавичка или направо в тавичката от фурната си разстиламе тестото на тънка кора.
Правим смес от две яйца - може и три, около 150 г. сирене, 1 ч.ч. нахут, 2 с.л. кисело мляко объркани с 1 ч.л. хлебна сода. Всичко това объркваме и изсипваме върху тестото, като оставяме два пръста в краищата непокрити. Загръщаме краищата навътре като покриваме плънката и притискаме леко с опакото на вилица.
Печем в предварително затоплена фурна до готовност.


Режем на триъгълни парчета.





1 коментар:

  1. Вили, изглеждат толкова мекички тези питки! А като любител на нахута определено ме заинтригува с предложението за тарта!
    Приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване