22 февруари 2016 г.

Кифлички със сладко от череши

А сладкото е домашно! Ако пък нямате такова, може да го замените с друго, но да не е твърде течно.
Всеки път, когато правя кифли, не следвам точна рецепта, винаги слагам по-нещо или увеличавам количеството на даден продукт.
Тези кифли са си най-обикновени. И толкова мекички и вкусни!!!



 Продукти:

2 яйца
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
10  с.л. олио
1/2 ч.ч. пудра захар
щипка сол
1 ч.л. захар
5 ч.ч. брашно 

сладко от череши или по избор


СТЪПКИ:

1. В топлата вода разтваряме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да втаса, тоест да шупне.
2. Докато чакаме маята да втаса, в подходяща по-голяма тавичка пресяваме брашното. Правим си кладенче в него и чукваме едно яйце и един белтък. Жълтъка го заделяме в чашка, с капки олио и капки прясно мляко за намазване на кифличките.
3. Към яйцето и белтъка добавяме втасалата мая, киселото мляко, олиото, солта и пудрата захар. Объркваме всичко и към сместа постепенно започваме да добавяме от брашното с лъжица. Когато тестото стане твърде лепкаво и бъде трудно да се бърка с лъжица, продължаваме с ръце. Замесваме меко еластично тесто. 
4. Покриваме тестото с прозрачно фолио и оставяме да си почине за половин час. През това време то ще втаса, ще удвои обема си.
5. Премесваме го отново като набрашняваме плота, за да не лепне тестото.
6. Разделяме го на три части. 
7. Всяка част разточваме на тънка кора, като се стараем да запазим овална форма. Режем на триъгълни парчета като за пица.
8. В широкият край на всяко парче слагаме по малко от сладкото. Аз слагах по 4-5 черешки.
Завиваме като кифла, като първо завиваме краищата навътре към сладкото, за да не изтече, и после навиваме на рулце. Така оформяме и останалите кифли.
9. В тава покрита с хартия за печене, нареждаме кифлите на разстояние една от друга, за да не слепнат, тъй като те ще увеличат два пъти обема си.
10 Оставяме ги на топло или затопляме фурната до 40 градуса и изключваме. Слагаме кифличките да втасат.
11. Когато удвоят обема си, вадим кифлите и ги намазваме с жълтъка и поръсваме с кристална захар по желание. 
12. Печем кифлите в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност, до приятен златист загар. На мен ми отне около 20 минути.


Когато кифлите са готови, ги изваждаме и слагаме върху решетка да се охладят.



Не чакайте съвсем да изстинат.


Да ви е сладко!!


4 коментара:

  1. Оле, Вили, толкова мекички са станали, изключителни са. Чудесна рецепта, браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Подсещаш ме, че скоро не съм приготвяла кифлички. Чудесна идея и изпълнение, Вили! Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо имам конфитюр от череши, като ги изцедя ще се оползотворят за тези прекрасни кифлички.
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  4. Вили,
    много видове кифлички знам да правя.Тези определено са прекрасни, а вишните придават прекрасен вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване