11 февруари 2016 г.

Кюфтета с бял сос

Това ястие се доближава и е с почти същите съставки като при супа топчета.
Но тук сосът е по-гъст, кюфтетата по-големи, и си мисля, че дори и ориз може да не се слага в тях. Следващият път ще опитам и така.



Продукти:

За кюфтетата  -

250 г. кайма
3-4 с.л. ориз
1/2  глава средно голям лук
чубрица
сол на вкус

за застройката (соса) -

2 яйца или само 2 жълтъка
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко


СТЪПКИ:

1. Омесваме каймата с почистения и измит ориз, ситно нарязания лук, чубрица и сол на вкус.
2. Оформяме средно големи кюфтета. 
3. Слагаме около 2 литра вода да заври, добавяме малко олио във водата, след което пускаме кюфтетата в нея.
4. Варим около 20 минутки, когато са готови кюфтетата, те сами изплуват на повърхността.
5. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в   паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко и брашното, и се стремим да не останат бучки, разбъркваме добре до гладка смес. 
6. Към сместа добавяме по-малко от горещия бульон и разбъркваме енергично, за да не се пресече. Добавяме докато температурата на застройката се изравни с тази на бульона.
7. Внимателно изсипваме на тънка струйка застройката към останалата течност и разбъркваме едновременно.
8. Връщаме отново на котлона да заври, като продължаваме да бъркаме, добавяме и кюфтетата и посоляваме на вкус.


Сервираме със ситно нарязан пресен магданоз, малко черен пипер по желание и с домашни крутони

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар