8 февруари 2016 г.

Печено свинско със сос бешамел

Комбинацията на едно добре опечено свинско месо със сос бешамел също може да бъде едно вкусно ястие! Тъй като този сос аз най-често го приготвям към пилешкото месо, така също ми допадна много.




Продукти:

около 1,5 кг. свинско месо
олио
чубрица
червен и черен пипер
сол
кимион

за сос бешамел-

3 с.л.
2-3 ч.ч. прясно мляко
4-5 с.л. масло
сол
2 жълтъка - по желание


СТЪПКИ:

1. Месото се измива и се нарязва на парчета.
2. В по-голяма паница или купа сипваме олио, а към него и чубрица, червен и черен пипер, сол и кимион. Количеството на тези продукти е според това на месото. Аз правя всичко на око. Ако не ви стигне сместа, направете още.
Може да добавите и друга любима подправка подходяща за свинско месо. 
3. В получената марината слагаме на части късовете месо и добре ги разбъркваме, за да поемат от нея. Изваждаме ги и слагаме в подходяща тавичка. Така процедираме с цялото месо. Ако остане случайно от марината малко, я изсипваме отгоре равномерно върху всичкото месо.
4. Покриваме плътно с готварско фолио тавичката и печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса. От време на време месото се проверява, за да се изпече до пълна готовност. Става крехко и вкусно.
5. За сос бешамел - запържваме леко брашното в маслото и разреждаме с прясното мляко, като бъркаме непрекъснато, за да не останат бучки, а да се получи гладък сос. 
Добавяме сол на вкус и оставяме да ври на тих огън около 7-8 минути.
По желание соса може да се застрои с жълтъците.
Този сос е подходящ за месо, риба, зеленчуци и др. 



 Добър апетит!!

2 коментара:

  1. Вече половин час разглеждам този вкусен блог и така зверски огладнях, че имам нужда да си направя среднощно хапване! Вили, местенцето ти е чудесно и много апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Сиси!! Аз се радвам, че открих и твоето, чувствата са взаимни!!

      Изтриване