14 април 2016 г.

Сладкиш "Фъч"

Ако заредите в търсачката на Гугъл  рецепти за фъч, ще се изумите колко много варианти има, и ако го правите за пръв път, определено ще се затрудните кой от всичките да изберете!
Аз ви уверявам, че който и да предпочетете, ще се насладите на един сочен и много вкусен сладкиш!
Моят фъч е без яйца и  без орехови ядки, но крайния резултат наистина си заслужава!



Продукти:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
4 с.л. какао
400 г. кисело мляко
1 с.л. хлебна сода
1/2 ч.ч. олио
ванилия 
1 ч.ч. орехови ядки - по желание

за заливката -

1 к.ч. захар
6-7 с.л. прясно мляко
около 70 г. чисто масло
5-6 с.л. какао 


СТЪПКИ:

1. В купа разбъркваме захарта, брашното, какаото и ванилията. Добавяме олиото, киселото мляко с угасената в него хлебна сода и разбъркваме до хомогенна смес с лъжица или с миксер.
По желание можете да добавите и орехови ядки, моят в случая е без!
2. В кръгла или правоъгълна средно голяма тавичка покрита с хартия за печене, изсипваме сместа и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
3. Оставяме сладкишът да изстине, и през това време приготвяме сместа за заливката.
Глазурата приготвяме като в подходящ съд, на слаб огън разтопим заедно какаото, захарта, прясното мляко и маслото. Махаме от котлона, когато маслото напълно се разтопи и сместа стане еднородна.
4. Нарязваме сладкишът на парчета и заливаме с приготвената глазура. Оставяме за час-два да поеме и глазурата да стегне, за да стане сочен и влажен.

По желание може да се поръси отгоре с  кокосови стърготини или орехови ядки.


Заслужава си, опитайте!

2 коментара:

  1. Вили,
    много интересна рецепта за фъч.Имам и аз доста разнообразни рецепти за този сладкиш.Но и твоята рецепта определено ми хареса и си заслужава всеки да я изпробва.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Колкото и рецепти да има, всеки си има любима! Радвам се, че сподели твоята, Вили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване