14 октомври 2018 г.

Баница с тиква, орехи и дюли

Имам си вече малка колекция от баници с тиква в блога - сиропиран тиквеник на рулца със стафиди, обикновен тиквеник и тиквеник с варена тиква, орехи и бисквити. Този път добавих и дюля, и не сбърках, уникален вкус!






Начинът на приготвяне е същият като при обикновен тиквеник, но в плънката заедно с тиквата настъргваме и 2 дюли. Останалото е както е описано в рецептата.

Единствената разлика е в подредбата. В намазнена тава редим 2-3 листи от кори за баница, леко напръскваме с олио, слагаме от плънката и покриваме с 2-3 листа от корите. Така процедираме до свършване на корите, като разпределяме плънката и най-отгоре трябва да завършим с 2 листа от корите. Нарязваме баницата на квадрати, намазняваме с олио и слагаме да печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто.


Готовата баница заливаме със захарен сироп /1 ч.ч.+1 ч.ч. вода/, като тиквеника трябва да е изстинал, ако го заливаме с топъл сироп, и обратното - топъл тиквеник със студен сироп.


Моята тиква беше доста голяма и реших заедно с тиквеника във фурната да си запека и парчета от тиквата, с мед и орехи, ммм да ни е сладко!!





2 коментара:

  1. Вили,
    скоро правих подобен тиквеник, но добавих освен дюля и ябълка и сладък картоф.Вкусен се получи.И твоята рецепта е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване