6 декември 2018 г.

Пита "Шаран"



Николай Мирликийск
     Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и брокерите.
        Празникът се отбелязва на 6 декември. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.
      Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран  с орехи.
    Освен на 6 декември Никулден се празнува и на 9 май, когато е т.н. Летен Никулден. На 9 май Православната църква чества пренасянето на мощите на св. Никола(ѝ) Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия). През 1077 г. гр. Мира е бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът в съновидение разпоредил на един свещеник от гр. Бари да пренесе мощите му в своя град, където живеело компактно гръцко население. Това станало на 9 май 1087 година. През 1139 г. в гр. Бари е бил построен храм, посветен на св. Никола, където и до днес почиват мощите на великия светител. Този църковен празник в България е известен като „летни Свети Никола“.
        Кой е Свети Никола!?
    На 6 декември Българската Православна Църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр.Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.
       В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).
    В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.
   Надявам се, не съм ви оттегчила с предисловието, но е хубаво да си припомним и знаем!!
       По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целият ден.  На този ден задължително се приготвя ястие с риба, обреден хляб, варена царевица, жито и др. 
       Тази година шарана го направих на фурна, без пълнеж, овкусен само с олио, сол и лимонов сок. Гарнитурата към него бяха сварени картофки. 
      Питката почти заприлича на риба, и по точно шаран :) /такава беше идеята/, постарах се доста за което, но след като втаса вече се беше надул доста :). И все пак, важна е идеята, изпълнението почти беше добро хаха, а вкуса разбира се е най-важен в случая!!
       Ароматът на топла питка, че и с пълнеж от сиренце и саламче, беше най-хубавото на трапезата ни на Никулден, както и шарана разбира се!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар