28 декември 2018 г.

Пита с маслини и сирене

Трябваше да е маалко по-тънка, за да бъде фокача, както я бях и замислила, но реших да сложа тестото в бързината в по-малка тавичка, то се наду прекалено много и по-скоро се получи  питка, а не фокача. Но ще има поправка хаха. Две публикации за фокача има в блога, пълнена фокача, и по-обикновена - фокача с лимон и босилек.
Та тази питка беше част от менюто за изминалия ми рожден ден. Нищо, че не се получи фокача, пак си беше вкусна.



Продукти:

200 мл. вода
1/2 кубче мая
1 равна ч.л. сол
4с.л. олио или зехтин
1 с.л. захар
3 ч.ч. брашно
маслини
сирене


СТЪПКИ:

1. В леко затоплената вода объркваме 1 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Оставяме да втаса /да шупне/.
2. В купа си пресяваме брашното, правим си кладенче, в което изсипваме втасалата мая, добавяме олиото, солта и замесваме меко тесто. Оформяме го на топка и оставяме на топло да втаса.
3. Втасалото тесто местим в тавичка /по-широка, ако все пак искаме да придобие вид на фокача/, покрита с хартия за печене и сръце приплескваме за да изпълни тавчката.
4. На повърхността с ръце и с леко притискане слагаме навсякъде от сиренето и нарязани маслини.
5. Отново оставяме да втаса. Намазваме с олио /с четка/ питката и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса.
6. Когато се опече1 като извадим от фурната, отново намазваме с чисто масло, за да не стане кората прекалено корава, и покриваме с кърпа.





Хапнете я докато е още топла и направо чупете с ръце.
Да ви е сладко!!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар