15 януари 2019 г.

Морковена торта с млечно-сметанов крем

Преди пет години, още в началото на появата на "Кулинарна авантюра" публикувах морковен кейк, като наистина бях резервирана малко към тази комбинация. Но установих, че е много вкусно и бях си обещала да направя и торта с такъв блат. Мина доста време, и ето тортичката е налице. Беше по повод рождения ден на моята половинка! Голяма вкусотия!!
Беше и нужно още поне час-два, за да стегне хубаво, но не издържахме.


Продукти за блатовете:

2 ч.ч. моркови /настъргани/
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 равна с.л. канела

за крема:

200 мл. течна сладкарска сметана
3 яйца
1 л. прясно мляко
7 с.л. брашно
1 1/2 ч.ч. захар

смлени орехи за украса



СТЪПКИ:

1. Приготвяме си сместа за блатовете, като в купа чукваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме хубаво. Добавяме олиото, прясното мляко и пресятото брашно, разбъркано с бакпулвера. Прибавяме накрая канелата и настърганите моркови. Всичко това объркваме добре с миксер, телена бъркалка или лъжица.
2. Разделяме сместа на 2 или три части /в моя случай са две за два блата/.
3. Печем поотделно в предварително затоплена фурна на 180 градуса, в малка кръгла тавичка или в кръгла форма с подвижно дъно, покрити съответно с хартия за печене. С клечка за зъби или дървен шиш проверяваме дали блатовете са опечени.
4. След опичане оставяме блатовете върху решетка да се охладят.
5. За крема: в купичка разбиваме яйцата със захарта и брашното до гладка хомогенна смес. Слагаме прясното мляко в подходящ съд /тенджера/ на котлона да се сгорещи, дърпаме настрани и на тънка струя добавяме яйчената смес като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Местим обратно съда с млякото върху котлона и бъркаме енергично до сгъстяване на крема. Оставяме да се охлади напълно.
6. Отделно разбиваме сладкарската сметана.
7. Към охладения млечен крем, добавяме по лъжица и разбъркваме внимателно с дървена бъркалка. Така до свършване на всичката сметана.
8. Сглобяваме тортата, като във формата с падащо дъно слагаме блат, мажем обилно с половината от крема, покриваме с втория блат и отново покриваме с останалия крем.
9. Оставяме тортата да се охлади поне за 4-5 часа в хладилник.
10. Украсяваме със смлени орехи в моя случай, или с настърган шоколад, цветни захарни пръчици или според вашата фантазия.


Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар