6 март 2019 г.

Бързи овесени бисквитки

Поредните бързо  измислени и забъркани бисквити с овесени ядки.
Няма да е първата, нито последната подобна рецепта в блога. 
Понякога докато мерна даден продукт, когато се "мотая" в кухнята, веднага ми се иска да го сготвя. Така стана и с тези грозноватички бисквити, но пък вкусни и здравословни!!
Трябваше да са с кръгла форма, и когато ги гледах докато се пекоха как се  разливаха и сливаха едни с други, да ви кажа честно мислех че ще са провал, и направо ми идеше да си поплача.
Но все пак изчаках да се опече този голям овесен  блат. Оставих му време да изстине, и се заех с формите. Твърдо бях решила да са кръгли. Но малко трудно ми се получаваха, и реших да са просто обикновени правоъгълни бисквити. Е, не че ако бяха кръгли, нямаше пак да са си обикновени. Та бисквитите се получиха много вкусни и изчезнаха твърде бързо дори. 



Продукти: 

1 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. пълнозърнесто или типово брашно
1 яйце
70 г. масло
сушени плодове - сини сливи, фурми, ябълки /около 1 ч.ч./
1/2 ч.ч. захар /или заменете с мед/
1 ч.л. хлебна сода /или 1/2 пак. бакпулвер/

СТЪПКИ:

1. В купа смесваме последователно омекналото масло с яйцето, към тях добавяме нарязани на дребно сушени плодове, овесените ядки и брашното смесено със содата.
2. Объркваме всичко добре и прибираме поне за 30 минути в хладилника. 
Аз нямах търпение и време и започнах да пека веднага.
3. В тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга оформяме кръгли и не много плоски бисквити.
Ако не сте прибрали за поне половин час сместа, дори и да оформите кръгли бисквити, при печенето те ще се слеят една с друга. Което не е никак фатално, и вместо кръгли бисквити, ще си имате правоъгълни.
4. Печем за 10-12 мин. в предварително затоплена фурна. Като след като ги извадим, оставяме да се охладят малко и тогава ги махаме от тавата.


И така, мисията е изпълнена!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар