13 април 2019 г.

Бутер охлювчета с лапад и извара

Бързи и много вкусни бутерки за похапване по всяко време на деня.
В сезона на зеленийките  сме, и няма как да не се възползвам от това. 
Освен бутерките, си направих и супичка с лапад, и ориз със зеленчуци и лапад. 
Ноо днес насочвам вниманието ви към бутерките :)


Продукти:

пакет бутер тесто /900 г./
извара - около 200 г.
лапад - около 300 г.
1 яйце
2 с.л. зехтин /или олио/


СТЪПКИ:

1. Оставяме бутер тестото да се размрази добре.
2. Приготвяме си плънката. Измиваме добре лапада и махаме дръжките. Бланшираме за кратко в подсолена вряща вода /в моя случай пропуснах бланширането/. Изцеждаме добре лапада и нарязваме на дребно.
3. В купа чукваме яйцето, добавяме изварата, зехтина и лапада. Добавяме още сол ако е необходимо. Разбъркваме добре сместа.
4. Разрязваме на две равни части бутер тестото напречно. Всяка половина върху набрашнена повърхност, с набрашнена точилка, разточваме на по-тънко.
3. Плънката си разделяме на две части. Разпределяме върху бутер тестото по цялата повърхност.
4. Навиваме всяка половина на руло, което нарязваме на шайби с дебелина около 2 см.
5. В тава, покрита с хартия за печене, подреждаме бутерките на разстояние една от друга.
6. По желание можете да намажете отгоре бутерките с яйце разбъркано с малко прясно мляко. 
7. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса за около 20-30 минути до златист загар.


1 коментар: