18 юли 2019 г.

Морковен кекс


Е, нищо че е лято. Има и дъждовни дни, през които си мързелуваме, търкаляме се пред TV, прочитаме някоя книжка, и естествено ни се хапва нещо сладичко.
Така мина и нашата неделя, и сладичкото беше морковен кекс и кексчета. Този път направени от голямата ми дъщеря, малката надничаше и даваше наставления, аз мрънках както винаги хаха. Но в крайна сметка детето се справи блестящо, което е видно от снимките надявам се.
 Е, накрая искахме да поукрасим с пудра захар или друга глазура, но уви в този момент с нищичко от това не разполагахме. А навън валеше ....




Рецептата, по която Вили реши да правим кекса е от bonapeti.bg, така че дословно преписвам необходимите продукти и начина на приготвяне.


Продукти:

4 броя яйца

1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
30 г. орехи
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
2 ч.ч. едро настъргани моркови
2 к.л. канела


СТЪПКИ:

1. Яйцата и захарта се смесват и се разбиват много добре с миксер. Добавя се олиото и отново се разбива.
2. Пресявате брашното и бакпулвера, след което ги добавяте малко по-малко към сместа, като непрекъснато разбърквате с миксер.
3. Към сместа се добавят настърганите моркови и отново се бърка с лъжица.


4. Изсипвате сместа в предварително намазнена форма за кекс. Слагате кекса в студена фурна и печете на 180 градуса.


5. С клечка за зъби проверявате, дали кексът е изпечен. Необходимото време за печене е около 40-45 минути. Кексът е готов, когато по клечката не остава нищо. 
6. Изваждате кекса и го изчаквате да изстине добре.




Забележка: Направихме един кекс в продълговата форма и шест броя кексчета. Опекохме ги в предварително затоплена фурна, а не направо  в студена фурна -  не посмях :)
Накрая поръсете готовия кекс с пудра захар.









1 коментар: