22 август 2019 г.

Сладка баница с тиква и локум

Тиквеник, баница с локум, защо не и наведнъж и двете!
Колко ми трябва, за да я направя :) 
Да си призная, в последствие реших тази комбинация. Бях решила да правя тиквеник /с последната тиква от миналата година/, но беше късно, нямах начупени орехи, и реших вместо тях да сложа локумче, а от него имам запаси хаха.
Останалото си се подреди само :)




Количеството на продуктите е според големината на тавата и количеството на кори за баница, с които разполагате!

кори за баница

тиква
захар
галета
локум
канела
олио


СТЪПКИ:

1. Почистваме си тиквата /половин средно голяма тиква/, измиваме и нарязваме на парчета, които настъргваме на едро ренде. 

2. В малка тенджерка с малко олио /около 3-4 с.л./ запържваме тиквата около 4-5 минути, добавяме захар /около 1 1/2 ч.ч. захар/, канела /1 ч.л./, и галета /около 1/2 ч.ч/. Ако имате и орехи, добавете около 1 ч.ч. нарязани на дребно. Объркваме всичко и оставяме на котлона още 3-4 минути, като разбъркваме непрекъснато.
3. Намазняваме дъното на тавичката, в която ще печем тиквеника.
4. Вземаме един лист от корите /аз разполагах с 6 броя/, и слагаме от тиквената смес /като разпределяме поравно за всички/, нарязваме локум н малки парченца и слагаме върху тиквата /на един лист сложих по 3 парчета локум/.
5. Навиваме на руло всяка кора и подреждаме в тавата. С четка намазняваме с олио отгоре корите.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса. до готовност. 





По желание при поднасяне поръсваме с пудра захар, но и без е страшно вкусно!  


Няма коментари:

Публикуване на коментар