29 юли 2020 г.

Пица с бутер тесто

Имате бутер тесто във фризера и понякога се чудите как да го приготвите!?!
Да си направим пица тогава :) Вегетарианска или с месо, избора е ваш!
Оставете бутер тестото да се отпусне на стайна температура за около час, но не прекалено много /трябва да можете да развиете тестото, без да се счупи/. 
Можете да го оставите от вечерта в хладилника, и на сутринта то ще е готово за нашата пица.

Пригответе си хартия за печене и да започваме :)


В случая пицата е безместна, но по-нищо не отстъпва на останалите.
А вие можете да гарнирате според вкуса, предпочитанията и разбира се според продуктите, с които разполагате в момента!


Продукти:

бутер тесто - 500 г.
доматено пюре или лютеница /може дори и кетчуп/
2 домата
сирене
кашкавал
червен кромид лук
маслини /черни или зелени - без костилка/
сушен риган, чубрица или босилек


СТЪПКИ:

Тестото вече е отпуснало и готово за работа.
Приготвяме си хартия за печене, голяма колкото тавата от фурната.
Разделяме тестото на две половини, които леко разточваме и краищата завиваме леко навътре.
Намазваме с доматено пюре, лютеница или кетчуп, но съвсем леко.
Отгоре нареждаме нарязани на тънки филийки домати, и на тънки ивици лука.
Нарязваме на колелца маслините, слагаме натрошено или нарязано на тънки лентички сирене на няколко места. По същият начин слагаме и кашкавал и поръсваме със сухите подправки по желание.
Прехвърляме пицата с хартията в тавичката. 



Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса за около 15 минутки.



По желание пицата сервираме с листа от пресен босилек или магданоз!



Добър апетит!!



19 юли 2020 г.

Ориз със зеленчуци и заливка

Лято е! Нищо, че времето е толкова променливо през някои дни, но е горещо  и си е лято : )
Тежката храна през лятото, и особено месото присъстват по-рядко на нашата трапеза.
И какво по-хубаво от това да си направим ориз със сезонни зеленчуци и една интересна заливка!
Разбира се ориза е на Panino, защото вкуса наистина е невероятен, ако все още не сте пробвали тази марка, сега е времето да поправите тази грешка!!


В сезонът сме на пресните тиквички, един прекрасен зеленчук, който може да го приготвите по всякакъв начин. С ориз, с месо, пържени, панирани, да направите соленки или сладкиши... разнообразието е много голямо.
Та, докато има все още хубави тиквички на пазара, а още по-добре ако имате възможност да си ги отглеждате сами - да направим едно бързо и вкусно ястие.


Продукти:

1 ч.ч. ориз Panino
1 средно голяма тиквичка 
2 моркова
1 зелена и 1 червена пиперка
1 ч.ч.  грах /от консерва, замразен/
10-15 маслини 
сол, черен и червен /или бял/  пипер на вкус
3-4 с.л. олио


за заливката-
3 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко /може да го замените с кисело мляко или готварска сметана/
сол на вкус
1/2 тиквичка 


СТЪПКИ:

1. Измиваме ориза /този ориз няма нужда от почистване/ и го изсипваме в тавичката, в която ще приготвяме ястието.
2. Измиваме  и почистваме тиквичката, морковите и пиперките, нарязваме ги на кубчета и ги добавяме към ориза. Прибавяме граха, олиото, маслините и подправките на вкус. Объркваме всички продукти и доливаме 2 1/2 ч.ч. вода и отново разбъркваме внимателно. Ако е необходимо, в процеса на готвене, се долива още малко водичка.
3. Слагаме ориза в предварително затоплена фурна на 180 градуса и готвим до готовност, като от време на време разбъркваме, за да не останат зеленчуците най-отгоре, а равномерно да се разпределят вътре в ориза.
4. Когато ориза е готов, го заливаме със заливката от яйцата, прясното мляко и сол на вкус. Тиквичката я нарязваме на тънки кръгчета, после на полумесеци и нареждаме върху заливката.
5. Запичаме до златист загар.


Поднасяме с пресни подправки - босилек или копър, и по желание и с кисело мляко.



Добър апетит!




18 юли 2020 г.

Чийзкейк с малиново сладко

Любим сладкиш, торта, десерт, който както иска да го нарече.
Чийзкейк е десерт, на който трудно някой може да устои, още повече когато използвате и продукти на Olympus!!
Реших, че на моя чийзкейк ще му подхожда блат с какао и орехи, и тъй като нямах пресни малини /а много ми се искаше тортата да е с пресни плодове/, малиновото сладко ми свърши идеална работа :)


Продукти:

За основата:

5 яйца
300 г. захар
3 с.л. какао
5 с.л. брашно 
1 каф.ч. смлени орехи 



За крема:

500 г. заквасена сметана Olympus
200 мл. течна сладкарска сметана Olympus
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. желатин /по 10 г./

сладко от малини - 300 г.



СТЪПКИ:

1. За основата: Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме внимателно орехите, брашното и какаото. Разбъркваме леко с дървена лъжица. Разстиламе полученото тесто в подходяща форма за торта с падащо дъно /покрита с хартия за печене/. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
2. В подходяща десертна чиния или за торта, прехвърляме внимателно блата. Ринга също слагаме отново върх блата.
3. За крема: Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към заквасената сметана и разбъркваме добре. Прибавяме и течната сметана, предварително разбита на сняг и разбъркваме отново внимателно. Изсипваме крема върху вече изстиналия блат, заглаждаме внимателно и прибираме в хладилника за няколко часа да стегне.
4. Върху стегналият крем равномерно навсякъде слагаме плътен слой сладко от малини /или друг вид сладко/ и отново прибираме в хладилника поне за 30 минути.
5. Внимателно махаме ринга от формата с падащо дъно и украсяваме по желание с пресни плодове или листа от прясна мента.




Да ви е сладко!!!







16 юли 2020 г.

Банички с извара и крема сирене

Баницата  е на почит в нашия дом, под каквато и да е форма и с каквато и да е плънка.
Днес ще закусим с хрупкави банички с извара и крема сирене на Олимпус.
Досега точно такива не бях правила и реших да експериментирам, и не сгреших. 
Станаха невероятни на вкус и препоръчвам горещо!!





От един лист кори за баница излизат по две банички. 

Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.  
олио или чисто масло за намазване
чубрица за поръсване

за плънката- 

2 яйца, като единият жълтък оставяме за намазване
150-200 г. извара Olympus
200 г. крема сирене Olympus
1 с.л. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол ако е необходимо
чубрица - около 20-30 г. /или според вкуса/

СТЪПКИ:

1. Всеки лист от корите разделяме на две половини напречно. Всяка половинка намазваме с помоща на четка с олио или с чисто масло. 
2. В единия край слагаме по 2-3 с.л. от плънката. Прегъваме външните краища леко навътре, за да не излезе плънката и навиваме внимателно баничката.
3. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница. Нареждаме баничките в тава, покрита с хартия за печене или намазнена тава.
4. Всяка баничка намазваме с жълтъка, объркан с няколко капки олио, и поръсваме с чубрица.



5. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.




Добър апетит!!