25 септември 2018 г.

Баклавички с бутер тесто

В блога имам публикации за баклава с кексова плънка, баклава с локум, класическа баклава, че и ябълки баклава. Но баклавички с бутер тесто чак сега реших да направя.
Вкусът им е също толкова уникален, както и на всички изброени по-горе баклави :)



Продукти:

500 г.  бутер тесто 
2 ч.ч. смлени орехи
1 яйце /или 2 по-малки/
1/2 ч.ч. захар
1-2 пак. ванилия
1 пак. /10-15г./ канела

За сиропа:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ванилия
настъргана лимонова кора



СТЪПКИ:

1. В подходяща купа разбиваме добре яйцата със захарта,. Добавяме ванилията, смлените орехи и бъркаме до хомогенизиране на сместа.
2. Разделяме бутер тестото на два правоъгълника, като върху набрашнена повърхност с точилка разточваме на по-тънък лист.
3. Върху  всеки лист от бутер тестото разпределяме половината от плънката и завиваме на руло.
4. Всяко руло режем на малки парчета с дебелина около 1-1,5 см. и ги подреждаме легнали върху подмазнена тава.
5. Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
6. За сиропа варим продуктите няколко минутки - около 2-3 минутки.
7. Готовите баклавички заливаме с изстинал сироп, като ги оставяме поне няколко часа, за да го поемат.



Имайте търпение поне няколко часа и можете да опитате тези вкусни бутер баклавички.

24 септември 2018 г.

Паниран толстолоб


Панировката в случая е с бира, като с нея може да се панира пилешко, кашкавал, сирене, нарязани зеленчуци  /тиквички, патладжани и др./





За панировката:

1 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. светла бира
2 яйца
сол и черен пипер на вкус 

В зависимост от количеството на рибата, продуктите за панировката можем да увеличим или намалим съответно.

 Почистваме рибата, и нарязваме на шайби. 
За панировката - разбиваме яйцата добре, добавяме бирата и постепенно брашното, като бъркаме непрекъснато, докато се получи гладко полутечно тесто. Добавяме сол и черен пипер на вкус. 
Всяко парче риба потапяме в панировката и пържим в сгорещена мазнина и от двете страни последователно до готовност.
Гарнитурата към рибата е по избор. 
За мен тя е задължително картофена салата!! 



19 септември 2018 г.

Панирани гъби

Нищо ново под слънцето, всеки навярно е приготвял гъби по този начин. 
Това е просто едно напомняне как да разнообразите. 



Панировката за гъбите в моя случай е яйце, брашно и галета. 
След като почистите и измиете гъбите, ги овалвате последователно в брашно объркано с малко сол, яйце и накрая в галета.
Пържите в сгорещено олио до златист загар.
Поднесете с пресни зелени подправки - копър, магданоз, босилек - според вкуса!
Добавете и пресен лимон - задължително!!


Добър апетит!


11 септември 2018 г.

Пълнени пиперки с боб и кайма

Ако обичате пълнени пиперки, ви предлагам да разнообразите с пълнежа и да ги приготвите с  боб, кайма и зеленчуци. Също толкова вкусно, както традиционните пълнени пиперки с кайма и ориз например.


Тъй като всичко правих без точно определени количества на продуктите, ще изредя само необходимите продукти и начина на приготвяне. Според предпочитанията и вкуса, може да добавяте или намаляте количеството на необходимите продукти.

Продукти:

пиперки
боб
кайма
моркови
гъби
лук
червен и черен пипер, сол на вкус
олио


СТЪПКИ:

1. Почистваме боба и варим до полуготовност. Може да се използва и готов, сварен боб от консерва.
2. В подходящ съд с 3-4 с.л. олио запържваме нарязаните на дребно лук, моркови и гъби, заедно с каймата. Добавяме и подправки на вкус.
3. Изключваме котлона и към запържените зеленчуци, прибавяме и отцедения боб. Объркваме всичко внимателно.
4. Измиваме пиперките, отрязваме капачетата и ги почистваме от семките.
5. Пълним пиперките с готовата смес и ги нареждаме в тава. Ако остане от сместа, я разпределяме между пиперките.
6. Наливаме вода до половината на пиперките и ги слагаме да се пекат в загрята на 180 градуса фурна.