26 април 2024 г.

Руло от тиквички с плънка от крема сирене и заквасена сметана

Леле, каква красота, каква вкусотия!! И едно чесново сосче върви перфектно към това руло от тиквички. Ами пълен разкош си е 😀 Разнообразете пържените тиквички  /не, че не ги обожаваме и ние у дома/ и си направете това вкусно удоволствие!!





Продукти:

за рулото:

около 1 кг. тиквички (3-4 тиквички средно големи, в случая използвах от сорт с тъмно зелената кора/

3 яйца (средно големи)

5 с.л. брашно 

около 100 гр. настърган кашкавал

½ ч.л. бакпулвер 

½ връзка копър (ситно нарязан, без дръжките)

1-2 средно големи скилидки чесън

3 с.л. крема сирене

2 с.л. заквасена сметана

сол на вкус 


За плънката:

2 пак. крема сирене

4 с.л. заквасена сметана


Стъпки:

1. Измиваме тиквичките много добре и без да ги белим, настъргваме на едрото ренде. 
2. Посоляваме, и оставяме в гевгир, поставен във висока и дълбока купа, за  да се отцедят. Оставяме поне час да се отцедят. След час и нещо изтискваме с ръце настърганите тиквички, за да се отцедят възможно най-добре. 
3. В купа чукваме яйцата, към тях добавяме крема сиренето, заквасената сметана, ситно нарязания копър, настъргания кашкавал и пресятото брашно с бакпулвера. С бъркалка или с миксер за кратко объркваме до хомогенна смес.
4. Прибавяме в купата и тиквичките и объркваме отново с дървена лъжица или бъркалка.
5. Покриваме с хартия за печене голямата тава от фурната. С меко масло и с четка намазваме хартията.
6. Изсипваме сместа, и я разпределяме равномерно навсякъде, за да се образува хубав блат.
7. Изпичаме блата в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 30 минути или до приятен златист загар. Леко може да проверите дали е опечен и отдолу, като повдигнете блата внимателно от единия край.
8. Оставяме да се охлади готовият блат от тиквички.
9. Поставяме ново парче хартия за печене отгоре и внимателно обръщаме обратно, като си помагаме с поднос или табла, за да не се разкъса. Махаме хартията, върху която е изпечен блата.
10. Плънката за рулото от тиквички може да си я приготвите докато то изстива или след това. В купа смесваме крема сиренето, заквасената сметана и сол на вкус. Объркваме добре до хомогенна смес и намазваме блата обилно навсякъде. Навиваме на стегнато руло, което завиваме в домакинско фолио. Прибираме в хладилник на студено поне за два часа. 
11. Преди поднасяне режем рулото от тиквички на парчета с остър нож. Сервираме с подходящ сос - чеснов или по желание, с лимонче, със зелена салата.
Съхраняваме в хладилник, завито в домакинско фолио.



























 



6 март 2024 г.

Паниран свински черен дроб

 Рецепта лесна за изпълнение и с вкусен резултат. Ако не сте опитвали или готвили свински дроб, сега е момента да опитате. Малко термична обработка, паниране, пържене /може и във фурна печен, но определено има разлика във вкуса/, и задачата е изпълнена 😉 За мезе, за предястие, за основно - кой както му хареса. 





Продукти:

свински черен дроб 

за панировката -

2 броя яйца

1 ч.ч. прясно мляко

сол, черен пипер, чесън на прах на вкус

3 с.л. галета

1-2 с.л. сусам

1/2 ч.ч. бращно

олио за пържене


Стъпки:

1. В повечето рецепти за паниран свински дроб, той се панира и пържи директно, без предварителна обработка. В моят случай, филетата от свински дроб, измити и почистени /ако се налага/ варя заедно с 1-2 броя дафинови листа в подсолена вода за около 15 минути. Измивам ги отново и подсушавам с кухненска хартия.

2. Панировката е от изброените продукти, всички объркани заедно. Трябва да е с гъстота като гъста боза. Ако се налага, добавете още брашно, за да получите нужната гъстота.

3. Нарязваме свинския дроб на ивици или тънки филета, овалваме от всички страни добре всяко парче в панировката и пържим в сгорещено олио /около едон пръст/ от двете страни до златист загар.

4. Изваждаме върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Сервираме топъл или студен, въпрос на вкус.














27 февруари 2024 г.

Пържени топчета с лъжица

 Мил спомен от детството, загребваме от сместа с лъжица, полекичка изсипваме в горещата мазнина и гледаме танца на топчетата 😊 като се поизпържат от едната страна, хоп обърнат се сами на другата страна. Моите две баби редовно ни правиха тази бърза, лесна и вкусна закуска. Даже на око слагаха продуктите, така съм се научила и аз понякога 😉 И после който с каквото иска си хапва топчетата - сиренце, пудра захар, мед, домашно сладко. Спомням си, че баба Венка на село сутрин ни будеше с миризмата на току що опържени тиганички. А баба Люба си я спомням с точените баници, аз така и не успях да се науча за съжаление. Ех, прекрасни, мили и незабравими спомени!

И ето днес ви връщам години, години назад, с тези вкусни пържени топчета. Някъде им казват тиганички, другаде бухтички.



Продукти:

3 броя яйца

1 кофичка кисело мляко /400г./

2 ч.ч. брашно

щипка сол

1 пак.бакпулвер

щипка сода

олио за пържене


Стъпки:

1. В подходяща дълбока купа чукваме яйцата и ги объркваме. 

2. Към тях добавяме киселото мляко с шупналата в него сода.

3. Следва олиото и пресятото брашно с бакпулвера.

4. Объркваме всичко добре и оставяме за 5 минутки сместа да почине.

5. В дълбок тиган /за да не пръска/ сипваме два пръста олио и го сгорещяваме.

6. С лъжица гребваме от сместа /половин лъжица/ и внимателно с пръст избутваме в горещото олио на едно място.

7. Започват да се оформят топчета, които докато се пържат сами се обръщат щом се зачервят от едната страна. Ако някое не се обърне, вие му помогнете. На някои пък им порастват антенки и пипала, и придобиват едни такива весели форми 😀

8. Изваждаме върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина.



Поднасяме със сирене, поръсени с пудра захар, домашно сладко или мед. Кой с каквото му е вкусно 😊













25 февруари 2024 г.

Кюфтенца с кайма и зеленчуци

Щяха да са обикновени кюфтенца само от кайма, ама то при мен нищо не е сигурно до края 😃 Имах броколи, които също бях решила да панирам може би! Нооо си казах, що пък да не направя нещо заедно, така няма много да се мотая в кухнята 😁 Вкусни станаха обаче, да си ги похваля самичка ха ха. Не, че съм измислила нещо, което не знаете, но пък е идейка за вкусни кюфтенца, и все някога може да опрете до нея 😊
Аз много обичам броколи и ги приготвям по различен начин. А освен това е и много полезен зеленчук. Ако се поразровите в интернет ще се уверите в това и ще научите интересни неща за броколите.

А ето ги моите симпатични кюфтенца!



Продукти:

500 г. кайма
2 броя яйца
1 глава лук
1 брой средно голям морков
1/3 част от едно броколи
черен пипер, сол на вкус
1/2 ч.ч. галета
чубрица
олио за пържене

Стъпки:

1. Правим си заготовка - лука, морковите и броколите /изчистени и измити/ ги настъргваме на едро ренде.
2. В подходяща купа слагаме каймата, към която добавяме двете яйца. Объркваме до хомогенизиране на сместа, прибавяме настърганите зеленчуци, сол и черен пипер на вкус, стрита чубрица и галета. Аз винаги добавям към сместа за кюфтета и една супена лъжица кисело мляко, в която обърквам щипка хлебна  сода. 
2. Оставяме готовата смес за кюфтета  за около 10 минутки да си почине и пържим в сгорещена мазнина в достатъчно олио /около два пръста/ в по-висок тиган, за да не пръска. Пържим и от двете страни до готовност.




Да ви е сладко!






18 февруари 2024 г.

Пилешки сърчица със зеленчуци на шиш върху канапе от картофено пюре

 Сърчицата са на почит в къщи, правя ги по различен начин всеки път. Отдавна бях решила да ги направя и на шишчета със зеленчуци - в случая с каквито разполагах 😀 И тъй като много скучно ми се виждаше да ги поднеса само така, направих и картофено пюре. И така хубаво си полегнаха тези шишчета отгоре 😀



Продукти:

пилешки сърца

зеленчуци - броколи, зелен или червен пипер

сусам, сол и бял пипер на вкус

за картофеното пюре - 

1 кг. картофи

150 мл. прясно мляко

50 г. масло


Стъпки:

1. Най-добре е да използваме охладени пилешки сърца, а ако са замразени, ги оставяме да се размразят напълно. В купа с вода поставяме сърцата да покиснат и да си пуснат кръвта. След което ги измиваме няколко пъти, докато водата остане чиста. Почистваме ги ако е необходимо от съсиреци и жили и пак ги премиваме.
2. В тенджерка с вода слагаме сърцата да се варят, заедно с 2-3 броя дафинови листа, за около половин час /не повече/, тъй като после ще ги запечем на грил във фурната.
3. За картофеното пюре - измиваме много добре картофите и ги слагаме в подходяща тенджерка да се варят, като ги заливаме с вода 2-3 пръста поне над тях. Картофите за хубаво картофено пюре трябва да са сварени много добре, за това проверяваме с вилица. Като се сварят, отцеждаме водата и още горещи внимателно, за да не се опарим, ги обелваме. В купа ги намачкваме с вилица, или с преса за картофи, добавяме чистото масло и постепенно и прясното мляко, което трябва да е със стайна температура. 
4. Сварените сърчица поизмиваме отново и на шишчета започваме да редуваме пипер, броколи, сърца в каквато последователност ви хареса. В тавичка, покрита с хартия за печене подреждаме шишчетата, поливаме с малко мазнина, овкусяваме със сол и пипер, и поръсваме със сусам. Запичаме на грил във фурната доготовност на зеленчука /за около 20 минути/.
5. Поднасяме шишчетата върху картофеното пюре, поръсени с магданоз или пресен босилек.



 





17 февруари 2024 г.

Какаов сладкиш с бисквити и локум

Идейка от нета, която реших да изпробвам, като добавих и нещичко от себе си. В крайна сметка стана сполучлив и затова реших да го споделя и тук!



 Продукти:

2 броя яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

2/3 ч.ч. олио

1 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1 пак. ванилия

5 с.л. какао

бисквити - около 10-12 броя

1/2  пак. локум

пудра захар за поръсване


Стъпки:

1. В купа чукваме яйцата и ги разбиваме. Добавяме захарта, олиото, киселото мляко и пресятото брашно с бакпулвера. Следва ванилията и какаото и объркваме всичко до хомогенна смес.

2. Начупваме бисквитите на малки парчета и ги прибавяме към сместа, и отново разбъркваме внимателно. Тъй като кексовата смес е тъмна заради какаото, добре е бисквитите да са обикновени, за да се отличават, което ще го направи и по-красив и интересен сладкиша. Но тъй като аз нямах в момента сложих какаови. Другият вариант е ако не сложите какао, а бисквитите са какаови 😊, но и вкуса накрая ще е различен.

3. Във форма за кекс, малка тавичка или форма с падащо дъно /с диаметър около 20-23 см./ набрашнена и намазнена /или използваме хартия за печене/ изсипваме кексовата смес.

4. Локумът си нарязваме на малки парчета и го разпределяме върху кекса, който ще печем, и леко с вилица и въртеливи движения ги разбъркваме.

5. Печем в предварително затоплена фурна  на 180 градуса до суха клечка.

Поръсваме вече изстиналия сладкиш с пудра захар и режем на парчета /квадрати или триъгълници/.




Какаово, бисквитено, локумено и вкусно.








13 февруари 2024 г.

Зелеви сарми с ориз и кайма

 Такива сарми у дома се хапват по всяко време на годината, и нямат втръсване повярвайте. Аз пък установих, че в блога липсва рецепта за тези вкусни сарми. Наглед лесно може да ви се струва да си ги направите, но според мен си има тънкости 😉 Но на мама сармите са един път, уникални, и досега не мога да ги сготвя толкова вкусни като нея. Да ни е жива и здрава, и още дълги години да има сили да ги прави, а ние без съмнение и угризение ще си ги изяждаме 😀

И все пак ще се опитам да опиша как ги прави, как ме е научила да ги правя мама. Мисля, че последният път моите станаха почти толкова добри, колкото нейните. Дари докато ги хапваше одобрително клатеше глава, но каза "Е, на баба са по-хубави! И твоите са хубави, но на баба са по-хубави, защото тя ги гали докато ги прави!", за което не се и сърдя, защото е така! И се замислих, с такава лекота ги прави, все едно ги гали, ето защо стават уникални на вкус. И не на последно място от значение е как е приготвено киселото зеле, иначе какви сарми ще станат 😉 Заслугата за киселото зеле е на сестра ми и зет ми, те са майсторите /мама вече е предала на тях щафетата/. Пък на мен на готово 😋 ми дават от него, за което благодаря. 

Продават и в магазините вече кисело зеле, но домашно приготвеното е винаги за предпочитане.

Иии  стигнахме до същинската част от публикацията, моите сарми! Като правим сарми, обикновено количеството е цял голям глинен гювеч, или една голяма тенджера. В гювеча разбира се стават много по-вкусни, но при липса на такъв, спокойно можете да ги приготвите и в голяма тенджера. Така, че продуктите на око 😄




Продукти:

За един голям гювеч или тенджера 😉

2 ч.ч. ориз

500 г. кайма /може и повече/

2-3 глави лук

3-4 моркова

5-6 с.л. олио

чубрица, черен и червен пипер, сол /много малко, зависи колко е кисело зелето/

доматено пюре /6-7 с.л./или консерва домати /200 г./, или лютеница 😉

1 или 2 броя кисело зеле


Стъпки:

1. Накисваме ориза в студена вода. През това време си почистваме и измиваме лука и морковите. Нарязваме ги на дребно /може и настъргани на едрото ренде/. В подходяща тенджерка запържваме лука и морковите с олиото за 3-4 минути. Добавяме червен пипер /2 равни с.л./, бъркаме за кратко на умерен котлон енергично да не загори. 

2. Прибавяме добре измития от нишестето ориз и надробената кайма. Объркваме добре и отново готвим 2-3 минути. Добавяме доматено пюре /домати консерва  или лютеница/, чубрица и черен пипер. Доливаме 1 ч.ч. вода, объркваме и оставяме да се готви на среден степен на котлона, като разбъркваме от време на време да не загори. Готвим до полуготовност на ориза, като доливаме вода ако е необходимо.

3. Дърпаме встрани от котлона и оставяме за 5 минутки.

4. Подготвяме си листата от киселото зеле, като изрязваме твърдата част към горната страна на листото, там където е необходимо, за да може да се оформи добре сармата.

5. В по-широкият край на зелевия лист слагаме по една пълна супена лъжица от сместа. Завиваме стегнато, първо напред, после от двете страни загъваме и оформяме като малко руло.

6. На дъното на гювеч или тенджера, слагаме няколко зелеви листа, подреждаме готовите сарми една до друга плътно, за да не се развият докато се готвят. Заливаме с вода на ниво над тях и слагаме гювеча задължително в студена фурна /или на котлон/, след което се включва на 170 градуса. Може да сготвим сармите в гювеч или тенджера и на котлона на слаба степен. Сармите стават още по-вкусни, когато се готвят бавно. Наблюдаваме да не изври водата и да загорят зелевите листа на дъното, и така ще имат неприятен мирис на изгоряло и сармите. Готвим около час и половина.



И все пак, за да се получат идеалните сарми за вас, трябва да ги правите с желание и лекота!







12 февруари 2024 г.

Баница-пица

 Защо пък не?! Преди 10 години 😀, бях правила баница-пица, но на тиган, по спомен 😊 беше се получило вкусно. Сега пък на фурна, но с различно оформление. Всъщност бях решила да правя обикновена баница със сирене, но то при мен нищо никога не е сигурно дали замисленото ще съвпадне с крайния резултат 😁

Важното тук е да прецените тавичката, в която ще правите баницата. Аз смених две тави, докато преценя това 😀 Няма нищо лошо и вие да не можете да улучите, просто ще имате повече съдове за миене 😄 И все пак за тази баница /400г. кори/ тавичка с диаметър 25 см. би била добре или в правоъгълна средна на размер. 




Продукти:

кори за баница /400г./

шунков салам около 300 г.

кашкавал около 200 г.

сирене - по желание

1 малко бурканче лютеница или доматено пюре

олио - за намазване на тавичката и корите

4 броя яйца

1 коф. кисело мляко /или 2 ч.ч. прясно мляко/

1 ч.л. хлебна сода /или 1/2 пак. бакпулвер/

Всъщност количествата на салама и останалите продукти за плънката са според вкусовите ви предпочитания, може да е повече или по-млко.


Стъпки:


1. Вземаме два листа от корите за баница, мажем с олио /с помоща на четка/, лютеница, отгоре слагаме нарязан на тънко парчета салам и настърган кашкавал. Сиренето е по желание. Можете да добавите маслини, царевеица, т.е. с плънката може да импровизирате и експериментирате.

2. Навиваме на руло откъм по-тясната страна, режем на парчета с дебелина около 5 см. и редим в намаслена тава едно до друго като обърнати пънчета.



3. В подходяща купа чукваме и разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко с угасената в него хлебна сода /или бакпулвер.

4. Заливаме баницата със сместа. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар.




Хапнете я топличка и да ви е сладко!








7 февруари 2024 г.

Солени мъфини с високопротеиново пшенично брашно

 Под секрет, само на вас да кажа 😉, обичам да готвя, когато покрай мен е тихо, всички спят и никой не ми се пречка в краката. Тоест по тъмно 😁, в малките часове дори. После да знаете обаче колко ми е трудно да се събудя за работа. Да си легнеш сутринта и да станеш сутринта - голяма мъка 😁

Та днес пак така се развихрих в кухнята, поприготвих няколко нещица, включително и тези мъфини, с идеята да закусим с тях, и да сложа на Дари за училище. Както и за Ицето, моята половинка, който активно спортува и със сигурност ще го зарадват. Вие разбира се не е задължително да използвате високопротеиново брашно.

Солените мъфини се приготвят лесно и можете да си добавите в тях каквото пожелаете. Да правите различни комбинации с продукти и да експериментирате.




Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. натрошено сирене

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. брашно / високопротеиново или обикновено  пшенично/

1 пак. бакпулвер

150 г. шунков салам /или друг подходящ/

50 г. кашкавал

семена микс - сусам, тиквени семки, слънчогледови семки, мак и др. /аз много обичам всякакви семена и слагам щедро/


Стъпки:

1. В дълбока купа чукваме яйцата, добавяме олиото, киселото мляко и разбъркваме.

2. Прибавяме сиренето, нарязания на дребно салам, настъргания кашкавал, семената и пресятото брашно с бакпулвера.

Ето това брашно използвах:



3. Объркваме всичко до хомогенна смес и изсипваме във формички за мъфини или в хартиени капсули.

4. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.










6 февруари 2024 г.

Пълнени пиперки с картофи, наденичка и още нещо

 Спомняте ли си за една моя хрумка 😊 Пиперче акордеонче - една от първите публикации в Кулинарна Авантюра?! Преди 10 години ... леле, кога минаха...

Днес ще споделя още една подобна хрумка с вас за вкусно и бързо хапване.

От гювечетата ми останаха продукти и веднага ми се завъртяха в главата тези пиперки и хоп речено-сторено, и те във фурната при гювечетата. Така де, поне като хабя ток, да сготвя повечко 😄

Задължително обаче се хапват топли и не е препоръчително да ги оставяте за другия ден, защото вече вкуса е различен. Това си се хапва топло, така да знаете 😉, а за другия ден е на ваша отговорност 😁




Продукти:


сварени картофи + 1 яйце

любима наденичка /печена/

кисели краставици

печен пипер

сладка царевица от консерва

копър или чубрица, сол, бял пипер

кашкавал 

Количествата на продуктите са според порциите и вкусовите предпочитания😉


Стъпки:


1. Варените картофи още топли ги намачкваме и объркваме с едно яйце, сол и бял пипер на вкус и сух копър или чубрица /2 с.л./ според вкуса и предпочитанията. 

2. Печените пиперки по дължина внимателно ги разрязваме. 

3. Слагаме от пюрето, нарязани на дребно /или както ви харесва/ наденица и кисели краставички. Добавяме и от царевицата.

4. В тавичка покрита с домакинско фолио, нареждам пиперките и запичам в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.

5. Още горещи поръсваме с настърган кашкавал и връщаме в изключената фурна вече за кратко до разтапянето му.

Не чакайте после, а нападайте и да ви е сладко 😀







4 февруари 2024 г.

Кейк с тахан халва

Ако обичате тахан халва, този кекс определено е вашият! Надникнете и в блога, и потърсите  рецепти с халва, също ще намерите интересни и вкусни предложения 😉

И понеже си купих нова форма за кекс и нямах търпение да я изпробвам, та с този кекс му направих сефтето.

Простичък и обикновен, но истинско удоволствие  беше докато му правех снимки и подбирах кои от всичките да споделя с вас. И стана много много вкусен, защото Дари /малката ни дъщеря/ ми помагаше. А ако си имате любима и сполучлива рецепта за кекс, просто добавете халва и ще останете приятно изненадани от вкусовия резултат!




Продукти:

3 броя яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко

2 ч.ч. брашно

100 мл. олио

1 пак. бакпулвер

1 ванилия

около 200 г. тахан халва 

пудра захар за поръсване


Стъпки:


1. В купа чукваме яйцата и ги разбиваме на пяна. Добавяме постепенно захарта, ванилията,  олиото, киселото мляко и пресятото брашно заедно с бакпулвера в него. Объркваме всички продукти до хомогенна смес.

2. В продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене изсипваме кексовата смес.

3. Настъргваме халвата на едро ренде отгоре върху сместа. С вилица или нож леко разбъркваме.

4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.

След като изстине и преди поднасяне, поръсваме щедро с пудра захар.







Простичко, но много вкусно, опитайте!




30 януари 2024 г.

Гювече в кошница от кори за баница

 Ама едни такива  шантави неща ми идват за готвене в главата 😊 А в къщи  като разберат, че ще готвя импровизирано, се молят просто да могат да се нахранят накрая 😁 Разбира се, че имам провали в кухнята, но тях не смея да показвам 😋

Та да се върнем на замисленото гювече, което в крайна сметка изглеждаше твърде цветно и добре. 




Продукти:

за три гювечета:

1 кг. сварени картофи

2 бр. от любима наденичка /печена/

3 броя кисели краставици

2 броя печен пипер

1/2 ч.ч. сладка царевица от консерва

4 броя яйца /3 бр. за гювечетата, 1 бр. за кортофената смес/

3 броя листи от кори за баница

копър или чубрица, сол, бял пипер


Стъпки:

1. Варените картофи още топли ги намачкваме и объркваме с едно яйце, сол и бял пипер на вкус и сух копър или чубрица /2 с.л./ според вкуса и предпочитанията. 

2. Приготвяме си три гювечета, които покриваме с домакинско фолио. Но всъщност може и без него. За да не слагате фолио, с четка омазняваме добре цялото гювече. Вземаме един лист от кори за баница, който го разделяме на две половини, а тях на още две, така получаваме четири парчета. Наслагваме ги в гювечето, като ги застъпваме и леко краищата излизат навън.



3. Леко намазняваме корите и разпределяме от картофената смес по дъното и стените на гювечето, слой с дебелина поне 0.5 см. 

4. В отделна купа нарязваме на дребно наденичките, краставиците и пипер, добавяме и царевицата. Объркваме добре всички продукти.

5. Пълним гювечетата с част от всички тези продукти, 


правим си леко дупка по-средата и чукваме по едно яйце.

6. Запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса до изпичане на яйцето. 


Поръсвате с кашкавал по желание почти накрая. Аз нямах в момента, за това пропуснах този разкош накрая.

Изчакваме малко да изстине и внимателно го изваждаме и сервираме в подходяща чиния, а може и направо в самото гювече. 





Да ви е цветно и вкусно!