28 май 2019 г.

Баница с извара и зелен лук

Бърза баница, за закуска - сутрешна, следобедна, за обяд или вечеря. По всяко време на деня, кой не обича да си похапва баничка :)


А тази баница е със същото оформление като при отворения щрудел, но продуктите за плънката са други.


Продукти:

4 яйца
около 200 г. извара /може и сирене/
зелен лук - 3-4 броя
кисело мляко - 1/2 ч.ч. кисело мляко
щипка сода за хляб
5 до 7 листи от кори за баница
олио или масло


СТЪПКИ:

1. Намазваме с масло или олио дъното на кръгла средно голяма тавичка.
2. Вземаме един лист от корите и го слагаме по средата, а краищата оставяме да падат извън тавата. Слагаме втори лист в едната половина, като краищата отново оставяме извън тавата. В другата половина наслагваме друг лист. Намазваме с олио или масло и така последователно слагаме още 2-3 листи от корите.
3. В купа разбиваме яйцата, прибавяме изварата /или натрошено сирене/, нарязания на дребно почистен и измит пресен лук, киселото мляко с обърканата в него хлебна сода. Ако изварата е безсолна,  добавяме сол на вкус.
4. Изсипваме яйчената смес върху корите равномерно.




5. Завиваме краищата от корите навътре върху сместа, и ги намазваме с олио или масло.




6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар.





Хапваме я топличка, с гъст айран или боза.
Да ви е сладичко!






27 май 2019 г.

Дроб сарма с пилешки дробчета

Ако не обичате агнешко месо, съответно и агнешка дроб сарма, веднага ви предлагам да я заместите с дроб сарма с пилешки дробчета. Ще си оближете пръстите.



Продукти:

1 пакетче охладени пилешки дробчета
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
1 морков
маслини без костилки
олио или зехтин
черен пипер, сол, джоджен /пресен или сух/
пресен магданоз

За заливката-

3 яйца

2-3 с. л. кисело мляко

1-2 с.л. брашно




СТЪПКИ:

1.Нарязваме една глава лук и един морков на дребно. Запържваме ги в тиган, с малко зехтин или олио.
2.Измиваме и нарязваме пилешките дробчета на ситно и ги добавяме  към към лука и морковите и ги запържваме. Слагаме щипка сол, черен пипер и джоджен на вкус.
3. Измиваме 1 ч. ч. бял ориз. Добавяме ориза към лука и дробчетата, малко нарязан магданоз, и няколко маслини /10-15/.
4. Изсипваме сместа в тавичка за печене и заливаме с 
3 ч. ч. вода,  Печем около 30 минути в загрята на 180-200 градуса фурна.
5. Приготвяме заливка от 3 яйца, 2-3 лъжици кисело мляко и 1-2 с.л. брашно.
6. Заливаме дроб сармата и печем до златист загар.
Поднасяме с лимон, кисело мляко и пресен нарязан на дребно магданоз.








25 май 2019 г.

"Отворен" щрудел

Ако ви се намират 2-3 ябълки и няколко листи от кори за баница -  това е вашият десерт!
 Бързо, лесно и вкусно! 
Понякога набързо замислените ястия стават много по-вкусни и добри на вид, за което аз съм си живо доказателство хаха. Толкова гафове имам, че трябва да си направя и отделна рубрика! Нооо така се учи човек нали!?
И този път съм се постарала в постъпкови снимки :)


Продукти:

2-3 средно големи ябълки
5 до 7 листи от кори за баница
захар
канела
орехи
олио

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. Намазваме с масло или олио дъното на кръгла средно голяма тавичка или  форма с падащо дъно.
2. Вземаме един лист от корите и го слагаме по средата, а краищата оставяме да падат извън тавата. Слагаме втори лист в едната половина, като краищата отново оставяме извън тавата. В другата половина наслагваме друг лист. Намазваме с олио или масло и така последователно слагаме още 2-3 листи от корите.
3. Измиваме ябълките и ги нарязваме на резени /полумесеци/. Нареждаме ги в тавата /застъпени в кръг или хаотично както ви падне/.


4. Поръсваме с канела и захар на вкус, и със смлени или нарязани на дребно орехи /според предпочитанията ви/, на няколко места слагаме чисто масло.



5. Завиваме краищата от корите навътре върху ябълките, намазваме с олио или масло.



6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто и омекване на ябълките.



7. Поръсваме с пудра захар след като изстине.



Ииии се насладете на този невероятен щрудел, полят с карамел, шоколад или любим топинг!




12 май 2019 г.

Сладкиш "Перфект" със сладко от дюли

Нов прочит на един от любимите ми сладкиши, т.н. сладкиш "Перфект", който публикувах още в самото начало от създаването на блога. Рецептата бях видяла някъде из интернет простронството, допадна ми и го направих. От тогава го правя много често. Като използвам сладко или мармалад, каквото имам в момента под ръка.
Днес отворих един голям буркан с домашно сладко от настъргани дюли /от мама/ и веднага реших, че трябва да направя сладкиш, и не кой да е, а "Перфект"






Продукти:

1 коф. кисело мляко /400г./
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно 
3 с.л. какао 
1 бурканче конфитюр (сладко от дюли)
пудра захар за поръсване отгоре

СТЪПКИ:




1.В подходяща купа изсипваме  киселото мляко, към което прибавяме содата за хляб и оставяме да шупне. Добавяме захарта, олиото и брашното, и всичко объркваме с лъжица /вилица, телена бъркалка или миксер/. Разделяме сместа на две равни части в две отделни купи, като в едната слагаме какаото и объркваме добре.



3.Изсипваме бялата смес в тавичка /или форма за торта с падащо дъно/ намазана с олио /или покрита с хартия за печене/ и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.

4.Изваждаме изпечения блат и  го  намазваме със сладкото навсякъде равномерно.

5.Върху него изсипваме какаовата кексова смес и печем само на горен реотан.




6.Готовият и вече изстинал сладкиш се поръсва с пудра захар /или декорирате по ваш избор и вкус/.




Да ви е сладичко!



5 май 2019 г.

Козуначена торта

Ако кажа, че съм планирала да правя козуначена торта, ще излъжа. Спонтанно решение, за което ми бяха нужни секунди да почна да я правя и никакви усилия за приготвянето и. По това време на годината подобна торта е задължителна. А и продуктите са достъпни за всеки, така че ако още имате застоял козунак, можете да разнообразите с една тортичка :)


Мноого рядко към рецептите ми има постъпкови снимки, което може би е в мой минус. И за моя изненада, а за ваша още по-голяма, днес съм се постарала в това отношение! И се надявам да съм полезна и изчерпателна.


Продукти:

козунак - 500-600 г. /може да е поизсъхнал, но не и прекалено пресен/
бишкоти - пакет /достатъчни, за да обиколите с тях по стените на ринга/
1 ч.ч. прясно мляко /за напояване на козунака/
2 бурканчета /200мл/ домашно сладко - в случая сладко от праскови и сладко от ягоди
2 кофички кисело мляко /поне 2% масленост/
1 ч.ч. захар
2 пак. желатин

За украса:
шоколадови пръчици
стафиди


СТЪПКИ:

1. Пригответе си форма за торта с падащо дъно /с ринг/.С прозрачно фолио си обвийте основата на формата и я сглобете.
2. По стените на ринга подреждаме изправени бишкоти. На дъното нареждаме нарязани филии от козунака, с дебелина около 2 см. и плътно покриваме навсякъде.


3. Козунака напояваме с половината от прясното мляко и намазваме с едното сладко /от праскови/.


4. Разбъркваме едната кофичка кисело мляко с 1/2 ч.ч. захар с вилица или с миксер. Важното е да не останат бучици в млякото.
5. Разтваряме едното пакетче желатин в 100 мл. вода. Когато набъбне го затопляме за секунди в микровълновата до разтапянето му. Прибавяме го към киселото мляко и разбъркваме отново добре.
6. Изсипваме равномерно  внимателно върху сладкото и позаглаждаме. Оставяме в хладилника за около час, за да стегне.


7. Повтаряме същото с втори ред козунак, напояваме, сладко от ягоди и отново кисело мляко със захар и желатин.
6. Отново връщаме в хладилника за час, за да стегне добре тортата.
7. Когато е добре стегнала, внимателно освобождаваме от ринга, като преди това леко с ножче минаваме по стените, където млякото е достигнало до стените, за да се освободи лесно и не се разпадне.
8. Поръсваме обилно с шоколадови пръчици и стафиди.


Разбира се украсата може да бъде и друга - плодове, орехи, бадеми  .... въпрос на вкус и предпочитания.


Красиво, шарено и вкусно. Ето затова двата вида сладка, трябва да са с различни цветове, всичко го показва този разрез :)


Да ви е сладичко!!