19 декември 2021 г.

Кисело зеле с боб и праз лук на фурна

 Сезонът на киселото зеле, сланинката, препечени филийки, винце, ех 😃 Навън да вали снежец, а ние на топличко да си казваме "наздраве" 😍 Малко се размечтах за снежеца аз 😄, че тук във Варна много рядко се случва да завали...липсва ми тази снежна, бяла приказка...

И в реда на киселото зеле, една идея за бързо ястие на фурна. И много, много вкусно, нищо че е постно!!


Продукти:

кисело зеле
сварен боб консерва
праз лук
черен и червен пипер
олио

Количеството на продуктите е според вкуса.


Киселото зеле се нарязва на дребно, а праз лука на колелца. 
В тавичка смесваме зелето, боба и праз лука. 
Овкусяваме с черен и червен пипер на вкус, олио и объркваме всичко.
Запичаме в предварително затоплена фурна до омекване на зелето, за около 40 минути, като от време на време разбъркваме ястието. Ако е необходимо може да добавите малко зелева чорба или вода. 



Ястието върви с чаша хубаво домашно винце 😋
Наздраве!!!







14 декември 2021 г.

Ябълки върху канапе от тиква

 Комбинацията е убийствена!! Е, вярно че много зависи и от тиквата, и сорта ябълки 😀. Колкото е по-просто, толкова е по-вкусно.

Може би тайната на вкусното тук, е когато соковете на тиквата и ябълките се смесят и пекат едновременно. И става една разкошотия!!

Тиквата я обожаваме в къщи, и най-вече запечена във фурната. Повярвайте ми, свършва за броени минути, понякога се налага да си скривам по някое парче, за да съм сигурна, че ще има и за мен 😄.



И тъй като сега по магазините /ако нямате свое производство/ е пълно с тикви, не чакайте, а си хапнете вкусна запечена тиква! Пък и тя е твърде полезна 😊

Необходими са ви тиква /сорт малки  или средно големи  цигулки/, ябълки, стафиди, орехи, мед, канела и пудра захар. И маалко търпение докато тиквата се опече 😍.

Измиваме тиквата, обелваме внимателно и нарязваме на кръгове с дебелина около 3 см. Почистваме от семките, където е необходимо и отново си измиваме добре тиквата.

Измиваме ябълките, нарязваме също на кръгове около 1 см., и почистваме от семките.

В подходяща тавичка редим парчета тиква, отгоре и отстрани слагаме от ябълките, стафидите и орехите /количеството е според вкуса/. Поливаме с мед на вкус, поръсваме с канела, наливаме на дъното водичка и слагаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса.

Печем до готовност! 


Преди поднасяне поръсваме с пудра захар по желание!







9 декември 2021 г.

Кашкавал пане в кори за баница

 Всеки обича кашкавал пане, много от вас със сигурност си го приготвят често, и разбира се по начин какъвто най-много харесват. Сетих се, че имах публикация на кашкавал пане, но на фурна. 

Другият начин е пак с кори за баница, но на тиган. Толкова пъти съм го приготвяла, но никога не съм го споделяла тук. Е, не е нещо ново или непознато, но нека си има и своето местенце в блога.

Много важно е все пак да използвате и хубав кашкавал, за да се получи добре и вкусно. 

Тъй като моите панирани кашкавалчета снимах доста след като ги бях приготвила, снимката не е твърде сполучлива. Но е вкусно, уверявам ви!! 




Продукти:

300 -400  г. кашкавал

2-3 яйца

олио за пържене

кори за баница - около 5-6 листа


СТЪПКИ:


1. Нарязваме кашкавалът на плочки или на пръчки с дебелина по желание /около 1,5 см./.

2. Яйцата ги разбиваме в подходяща купичка, така че да ни е удобно да се потапят парчетата кашкавал.

3. Всеки лист от корите за баница разделяме на две или три части по ширина, в зависимост от формата на нарязаните парчета кашкавал.

4. Всяко парче кашкавал увиваме в отрязаните листи от корите за баница. Слагаме в единият край кашкавала, завиваме от двете страни и после напред като плик.

5. Потапяме всяко парче от двете страни в разбитото яйце, отцеждаме леко с помоща на вилица.

6. В тиган /препоръчвам с незалепващо покритие/ с малко олио /около един пръст/ пържим кашкавала и от двете страни до златисто.

7. Изваждаме върху кухненска хартия или салфетки да се отцедят от мазнината.




Сервираме панирания кашкавал с  резен лимон, зеленийки и любима свежа салата!!



По същият начин може да се панира и сирене.

Опитайте и да ви е сладко!!

7 декември 2021 г.

Лозови сарми с праз и кайма

 Подобно на чийзкейка 😁, лозовите сарми ги правя в различни варианти - постни /по няколко начина дори/,  месни, панирани... Като малки бомбички, които ги хапваме с удоволствие!

И тъй като вече е зима, праз лук има във всяко домакинство, сега е момента да си отворите един - два буркана с лозови сарми и да си наготвите вкусотийка.



Продукти:

1 ч.ч. ориз
300-350 г. кайма 
1-2 броя праз лук /колкото повече, толкова повече ще е вкусно 😀/
1-2 морков
сол, черен и червен пипер, чубрица 
олио

Тази плънка е достатъчна за около 30 -40 бр. средно големи лозови листа.

Стъпки:

1. Измиваме добре ориза, и заедно с дребно нарязания праз лук и моркови запържваме с 3-4 с.л. олио.
2. Добавяме подправките на вкус и готвим до омекване и набъбване на ориза, като си доливаме водичка, която постепенно се поема от ориза.  
3. С готовата смес загъваме една по една лозови сарми, като във всяко листо слагаме по 1 с.л.
4. Нареждаме една до друга сармичките в намазнена тавичка. Доливаме вода на нивото на сармите, покриваме отгоре с лозови листа и печем в предварително зарята фурна на 180 градуса до готовност  /до поемане на водата от сармите/.


С повечко праз лук е по-вкусно! Така, че смело слагайте и хапнете сладко!
 


29 ноември 2021 г.

Чийзкейк с какаови бисквити и фунийки за сладолед

 Отново и за пореден път, чийзкейк 😁

Вече съм го правила във всякакви варианти, и с каквото ми хрумне. Тъй като още не съм толкова бързо подвижна в момента, щадя още крака /и с нетърпение броя дните, когато ще ми махнат гипса/, моята половинка пазарува и каквото ми донесе - това ще се яде 😃 Та така и с чийзкейка. Купил ми две заквасени сметани и каза "хайде ти си" 😋 И аз готова както винаги. Почти "на бегом" в кухнята 😂 и го почнах!! 





Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

200 г. какаови бисквити 
7-8 бели фунийки за сладолед
100 г. чисто масло
100 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. смлени орехи

за крема:

400 г. заквасена сметана /използвах на Pilos от Лидл, но може да се замени с друга марка/
300 г. кремообразен млечен продукт /от тези за салати/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
3 пак. от по 10 г. желатин

какао за поръсване


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите и фунийките в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. Изсипваме ги в купа, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Прибавяме и орехите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. В друга купа смесваме заквасената сметана и кремообразния млечен продукт, към тях добавяме и пудрата захар.  Разбъркваме всичко добре с миксер. Разтваряме желатина в 100 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го енергично и бързо към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме полученият крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Преди поднасяне обилно поръсваме с какао, и украсяваме с ядки, или шоко топчета.







28 ноември 2021 г.

Постен боб с праз и сини сливи

 От известно време, може би вече две години, боб не се вари у дома. Все не намирам хубав боб, който хем да е вкусен, хем да се вари бързо. Тези готовите бурканчета и консерви с различни бобове спасяват положението, когато ни се прияде бобче 😍, а ние честичко си правим.

Та днес ще ви представя едно предложение за бърза боб чорба, като разбира се може да си направите по същия начин и яхния, или да си го запечете на фурна. 


Продукти:

боб /бял и червен/ - 400 г. общо от любимата ви марка боб в консерва или буркан

2-3 броя праз лук 

7-8 сини сливи

1-2 моркова

олио

домати консерва или доматен сок или буркан домашен гювеч /домати, пипер, патладжан/

подправки - сол, червен пипер, джоджен

пресен магданоз


СТЪПКИ:

1. Почистваме и нарязваме праза и морковите на колелца или на по-дребно. Задушаваме /запържваме/ ги с олио за около пет минути, за да поомекнат. 

2. Добавяме доматите, или в моя случай зеленчуков домашен гювеч, и отново задушаваме за кратко. 

3. Добавяме боба от буркан или консерва и доливаме с вода, колкото искаме да е рядка боб чобрата. Когато заври, овкусяваме с червен пипер, джоджен и сол на дкус.

4. Оставяме да поври още малко до поомекване на зеленчуците, и 2-3 минутки преди да го изключим добавяме и сините сливи.

5. Боб чорбата поднасяме топла, поръсена с пресен магданоз.


Бързо, лесно и вкусно!






24 ноември 2021 г.

Гъби с калпаче от кайма

 Чудех се как да нарека тези вкусни малки кюфтенца, които моята половинка направи. 

И тъй като са наистина вкусни /ето признавам си 😋/, искам да ги споделя и тук с вас!!  

Бързо, лесно и вкусно - типично за Кулинарна Авантюра 😍

Остават ми още около десетина дни в гипс, и след това смятам да се развихря в кухнята 😃 

Но за сега ще ме поглезят още малко хаха, но пък и аз имам заслуги за тези кюфтенца, презентацията е от мен 😎 




Продукти:

кайма
гъби
яйце
праз лук
масло
кашкавал, пармезан
подправки - сол, черен пипер 

Количествата на продуктите определяте вие, защото наистина няма точно количество.

Почистваме и измиваме гъбите, като махаме и пънчетата. 
/Тях ги използвахме за принцеси, като ги нарязахме на дребно и объркахме с каймата за тях./
Каймата я объркваме с яйце / на 250 г. кайма - 1 яйце/, сол, черен пипер и нарязан на ситно праз лук /отново количеството е според вкуса/. Празът наистина придава на тези кюфтенца уникален вкус. 
Върху всяка гъба, намазана с масло слагаме от каймата и оформяме като кюфте.
В тава покрита с хартия за печене или алуминиево фолио подреждаме кюфтетата. Запичаме ги в предварително загрята фурна до запичане на каймата. 
Изваждаме от фурната, поръсваме с настърган кашкавал /или пармезан/ и връщаме отново за кратко до неговото разтопяване.



Поднесете топли, обилно поръсени с пресен магданоз, лимонче, и с любимо сосче!








22 ноември 2021 г.

Вит щрудел с орехи и ябълки

 Реших, че след десет дневно лежане 😊, стоене в седнало положение, бездействие, нервничене, защото да си с гипс на крака освен болките и неудобното положение ежеминутно, просто трябва нещо да се прави. Ха-ха, както казва моят съпруг, от плъзгане на телефона, пръста ми вече се е изнежил. Ди ви кажа, има нещо вярно😄 Та реших, че мога да се помотая в кухнята и лека полека да спретна един десерт. И естествено идеята беше една, но тъй като краката ми поизтръпнаха и изпитвах вече болка, се наложи набързо да скалъпя щрудела и да го метна да се пече.

 Е, дори и да не беше като замисленото първоначално, определено вкусът си заслужаваше. Даже не разбрах кога се изяде!! Само не можах да се раздам откъм снимки, но и на толкова съм доволна впредвид всичко останало 😉


 Продукти:

1 пакет фини точени кори (400 грама)

за плънката:

2 яйца
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша оризово брашно на Panino
1/2 пакетче бакпулвер
2/3 пакетче меко краве масло
ванилия


едро счукани орехи
ябълки - 4-5 броя
канела
олио


СТЪПКИ:

1. Разбиваме на пухкав крем яйцата и захарта, добавяме мекото масло, пак разбиваме добре. После прибавяме ванилията и накрая брашното, смесено с бакпулвера.
2. Измиваме ябълките, почистваме и нарязваме на филии.
3. Корите разрязваме на три еднакви ленти по дължина.
4. Покриваме с домакинска хартия подходяща кръгла тава или я намазваме само с олио.
5. Намазваме една лента от корите с помоща на четка със сместа за плънката  и нареждаме от външната страна на тавата в кръг. Отгоре слагаме ябълки, поръсваме орехи и канела. Отгоре отново в кръг редим като застъпваме пак листи от корите с плънка и отново ябълки, орехи и канела.




 И така докато запълним тавата. Ако остане от плънката, я разпределяме отгоре върху корите. Поръсваме със захар.



6. Печем в предварително затоплена фурна до готовност /до златисто/.

7. Преди поднасяне, вече изстинал поръсваме щрудела обилно с пудра захар.



И красиво, и вкусно! Че и лесно 😋
А с продуктите на Panino винаги сполучливо 😍


Опитайте и споделете!!






15 ноември 2021 г.

Код зелено - витаминозна салата

 Не си падам много по диети и крайности, но когато салатата е хубава и достатъчно ме засити, мога да съм само и на зелено 😃

Вече целогодишно в магазините могат да се намират пресни салати и всякакви видове зеленчук и плод. 

И вече кой каквото му е на сърце и на корем 😊

Днешната салатка е точно такава. 



В случая ви трябват пресен бейби спанак, маруля, рукола, репички, колраби /алабаш/ и пресен лимон. Зеленчуците се измиват добре, нарязваме или накъсваме с ръце зеленийките, алабаша настъргваме на ренде, а репичките на тънки колелца. Добавяме и лимон нарязан на много тънки малки парченца. Овкусяваме с олио или зехтин, сол и прясно изцеден лимонов сок /или оцет/.


Поднасяме в подходяща купа или красива чиния и си я хапваме с кеф и наслада!!



14 ноември 2021 г.

Крем супа с тиква, картофи, морков и праз лук

 .... и за разкош малко джинджифил!! Той е толкова полезен и може да се добавя почти навсякъде, стига да обичате вкуса му. Но особено сега през зимния сезон, е много важно да се приема. Всяка зима у дома си правим елексир от мед, джинджифил и лимон, и първото нещо когато се събудим сутрин, е да си вземем една голяма супена лъжица от вълшебното бурканче!!

Но да се върнем към крем супата. Не е нещо непознато, всеки може да си я приготви, като разбира се импровизира със съставките в нея.

Когато човек си прави планове, много често те се провалят. И аз така 😀 Реших да съм по-активна тук, ама не! След малък инцидент, и слава Богу че не стана по-лошо, си дадох малко почивка. Крак в гипс, стоене повече в легнало положение, чувстваш се безполезен, ужасно е повярвайте... 

Домашните ме обгрижват и всички задължения в къщи се паднаха върху тях...

Реших, че искам и аз да съм полезна с нещичко в кухнята и направих набързо, разбира се с почивки, една крем супа.



картофи

тиква

морков

праз лук

джинджифил

масло, сол, черен пипер

Количеството е според порциите и вкуса ви. Така, че тук може да се импровизира до безкрай!!

Всички зеленчуци ги почистваме, измиваме и нарязваме на парчета, джинджифила също. Слагаме в тенджера и покриваме с вода. Варим до готовност на зеленчуците, обикновено това става за около 30 минути. Отцеждаме ги в отделна купа, добавяме масло и пасираме. Прибавяме постепенно от бульона, който ни е останал до желаната гъстота. Слагаме сол и черен пипер на вкус, и отново пасираме добре. Сервираме по желание с крутони, сирене, сметана, прясно мляко и зеленийки, кой каквито харесва.



Това е моята бърза и мързелива крем супа, защото положението не ми позволяваше да седя дълго време права. Но повярвяйте, на вкус е страхотна!!!




12 ноември 2021 г.

Бъркани яйца с праз лук

 Обожавам тази комбинация и за това ми се искаше просто като идейка да го споделя. Може би понякога се чудите какво да забъркате набързо за хапване и ако ги имате в наличност продуктите, непременно опитайте!! А салатката е код червено 😃 В случая децата искаха допълнително 😀 и се наложи да повторя, но пък си хапнаха доволно и вкусно!!


Необходими продукти:

яйца
праз лук
луканков кренвирш
олио

за салатата:
червено цвекло
ябълка
морков 
лимон

Количеството на продуктите е според вкуса и предпочитанията.

В купа чукваме яйцата и ги разбъркваме. 
В тиган с незалепващо покритие, с малко олио запържваме нарязан на колелца праз лук и кренвирша /на колелца или на парченца/.  Добавяме разбитите яйца и бъркаме енергично до готовност.
Сервираме в широка чиния, а около яйцата салатка от настъргани червено цмекло, ябълки и морков, овкусени със сол, олио или зехтин и лимонов сок. Добавяме и пресен босилек за разкош.


Нещо просто и лесно, но мноого вкусно!!



31 октомври 2021 г.

Пилешки копанчета с праз и боб на фурна

 Отново съм на линия 😀, и като погледна от колко време не съм отделяла време за любимото си местенце - натъжих се ... Толкова натрупани предложения, които чакат да ги споделя с вас. Ама направо съм си за бой 😁 

Не искам да се оправдавам с време или някакви други обстоятелства... Време за блога винаги мога да намеря, но явно житейските проблеми понякога вкарват човек в застой, когато не ти се иска нищо да правиш, да показваш... 

Важното е да сме здрави 💓 А аз благодаря на всички, които не са ме забравили и въпреки всичко, когато намират време надникват и тук!

А днес ще споделя нещо вкусно, което правих доста отдавна 😉 Една страхотно вкусна комбинация от боб, праз и пилешко!



Продукти:

боб /от консерва/ - 300-400 г.

праз лук - 2 броя

пилешки копанчета - 10-15 броя

моркови - 1 брой

подправки - сол, черен и червен пипер, сол, джоджен /по желание/, соев сос /по желание/

олио

Количеството на продуктите е по желание.


СТЪПКИ:


1. Почистваме и измиваме пилешките копанчета. Овкусяваме ги с подправките и малко олио.

2. В подходяща тавичка нарязваме почистения праз на колелца, моркова на малки кубчета. Изсипваме боба и объркваме заедно всичко. Добавяме подправки на вкус и малко олио.

Ако обичате праз и боб, можете да увеличите тяхното количество.

3. Върху зеленчуците слагаме и пилешките копанчета. Добавяме и малко водичка 1/2 ч.ч.

4. Запичаме ястието в предварително затоплена фурна до готовност. В процесът на готвене, ако е нобходимо се долива още мъничко вода.



Простичко, но е изключително вкусно!!








28 февруари 2021 г.

Кекс с обезмаслена извара

 Страхотен кекс!! Уникален вкус, който дори не мога да опиша, нито е сух, нито е влажен, пухкав и толкова вкусен!!! Ето заради такива десерти обичам простичките неща 😀

Обаче със снимковия материал се изложих, никак не ми се получи. Но не се сдържах да го споделя и с всички вас 😍


У дома винаги има извара. С нея правя и солени, и сладки нещица. И в двата случая се получава перфектно. Дояде ни се нещо сладичко, и с първото отваряне на хладилника, за да проверя с какво разполагам -  беше решено! Кекс с обезмаслена извара! Ха ха аз и така мога да си я хапвам, на вкус е страхотна. Обезмаслената извара на Олипмус или на Pilos  е най-добра за мен! 

Продукти:

4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
250 г. обезмаслена извара /в случая на Pilos/
2 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
1/3 ч.ч. топла вода
ванилия

пудра захар за поръсване

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
2. Добавяме олиото, изварата и отново разбъркваме. Последователно добавяме ванилията, топлата вода и пресятото брашно заедно с бакпулвера. Разбъркваме всичко до хомогенна смес.
3. Във форма за кекс, или във форма с падащо дъно /покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена/ изсипваме кексовата смес.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /до суха клечка/.
5. Готовият кекс изваждаме върху решетка да се охлади.



По желание поръсваме с пудра захар!!
Лесно и мноого вкусно!!