23 декември 2013 г.

Постни лозови сарми на фурна

Ето ги и моите лозови сармички за Бъдни вечер за тази година. Този път реших да ги приготвя на фурна, и станаха великолепни на вкус. Няма да сгрешите ако опитате да ги направите така. 



Продукти:

лозови листа - пресни или консервирани
праз лук - 1 стрък
ориз - 1 ч.ч.
сол, черен пипер, червен пипер, олио


СТЪПКИ:

1. Пресни лозови листа едва ли ще намерите по това време на годината, но ако ползвате такива предварително се измиват добре и се бланшират в подсолена вода. 
2. Нарязвате си на дребно праз лука и го запържвате в около 50 мл. олио, като поомекне добавяме изчистения и измит ориз. Запържваме заедно и доливаме 1 ч.ч. топла вода.
3. Добавяме подправките на вкус, не давам точно количество, защото всичко слагам на око и на вкус. 
4. От време на време си разбъркваме, за да не загори ориза. Ако е поел водата и не е набъбнал достатъчно, добавете още.
5. Когато набъбне добре, го дърпаме от котлона и оставяме настрани за 5-10 минути.
6. През това време в подходяща тавичка на дъното подреждаме ред от лозовите листа. Върху тях ще редим сармите.
7. Върху всяко лозово листо слагаме по 1 ч.л. от плънката и завиваме на стегната сармичка.
8. Така процедираме  и с останалата плънка. 


Подреждаме ги в тавичката и доливаме топла вода на нивото на сармите, ръсваме малко олио и посоляваме леко. Отгоре слагаме няколко лозови листа да покрият сармите. В моя случай аз не сложих, но пак станаха чудни, само придобиха по-златист вид.
9. Слагаме да се пекат в умерена фурна, щом водата заври, намаляме фурната и доопичаме до готовност. 



Добър апетит!

2 коментара:

  1. Аз слагам и гъби и доматен сос :)

    ОтговорИзтриване
  2. понеже правя и зелеви сърми на Бъдни вечер, в тях има гъбки и доматен сос, а тези са ей така само с празец, но много вкусни :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване