Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. Тя се използва най-често за приготвянето на десерти. А семките й се консумират, след като се изпекат. Има много полезни свойства и се препоръчва при някои здравословни проблеми. Оранжевата вкусотия съдържа безценния витамин Т, който спира напълняването. Ароматната мека част на тиквата е богата на различни витамини. Тя съдържа на първо място аскорбинова киселина (витамин С), която ни спасява от простудите. В нея има и витамини от групата В - те се справят не само с умората, раздразнителността и безсънието. Тези витамини подобряват състоянието и на кожата, и на косата ни.
Тази рецепта я взаимствах от блога "Сладко и солено", като направих съвсем леки промени. Получиха се едни много вкусни питки, чиято рецепта искам да споделя с вас.
Продукти:
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче прясна мая
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 ч.ч. сварена или печена тиква
100 г.. захар
4 с.л. олио
1-2 бр. ванилия
около 700-800г брашно
7-8 ореха (или лешник)
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното и го изсипваме в подходяща по големина тавичка, в която ще месим. Правим си кладенче, в което чукваме 1 яйце и 1 белтък (жълтъка оставяме за намазване), добавяме захарта и разбъркваме. Към сместа добавяме олиото и ванилията.
2. В половината от прясното мляко (затоплено) слагаме маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно , разбъркваме и оставяме да шупне (втаса), след което се прибавя към основната смес за тестото. Добавяме и останалото прясно мляко..
3. Тиквата се пасира, и също се добавя. Прибавяме по-малко от брашното и си замесваме средно меко тесто, което прехвърляме в подходяща купа, покриваме и оставяме да втаса.
4. След като тестото е втасало, премесваме отново. От него оформяме топчета, малко по-големи от яйце. В тавичка покрита с хартия за печене, нареждаме топчетата на разстояние едно от друго. По средата на всяко притискаме с палец, за да се оформи дупчица, в която слагаме парче орех (или лешник).
5. С ножица правим няколко разреза на питката, и така те заприличват на малки тиквички.
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното и го изсипваме в подходяща по големина тавичка, в която ще месим. Правим си кладенче, в което чукваме 1 яйце и 1 белтък (жълтъка оставяме за намазване), добавяме захарта и разбъркваме. Към сместа добавяме олиото и ванилията.
2. В половината от прясното мляко (затоплено) слагаме маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно , разбъркваме и оставяме да шупне (втаса), след което се прибавя към основната смес за тестото. Добавяме и останалото прясно мляко..
3. Тиквата се пасира, и също се добавя. Прибавяме по-малко от брашното и си замесваме средно меко тесто, което прехвърляме в подходяща купа, покриваме и оставяме да втаса.
4. След като тестото е втасало, премесваме отново. От него оформяме топчета, малко по-големи от яйце. В тавичка покрита с хартия за печене, нареждаме топчетата на разстояние едно от друго. По средата на всяко притискаме с палец, за да се оформи дупчица, в която слагаме парче орех (или лешник).
5. С ножица правим няколко разреза на питката, и така те заприличват на малки тиквички.
Оставяме отново да втасат, намазваме с жълтък и печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до златисто.
По желание можете да поръсите с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар