Геврекът е тестено произведение, отличаващо се с формата си - кръгла с дупка в средата. Думата е от турски произход, означава "трошлив". Има различни видове гевреци според вида на тестото и начина на приготвяне.
Предшественикът на геврека бил симидът-хлебче от бяло брашно,
приготвено с мая, понякога поръсено със захар. Негов вариант, но поръсен
със сусам, е днешният солунски геврек. Гевреците, които познаваме днес,
са т.нар. варени гевреци. В европейската кулинарна история се смята, че
вареният геврек (само че по-малък, по-дебел и с по-малка дупка) е
привнесен от евреите ашкенази (източноевропейски евреи) под името бейгл. Как е проникнала технологията им на приготвяне у нас не е известно.
Ама какви пухкави и вкусни станаха тези гевреци!
Продукти :
За тестото -
200 мл. прясно мляко (или вода)
1/2 кубче жива мая
2-3 с.л. олио
2 яйца (единия жълтък за намазване на гевреците)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
400-500 г. брашно (за омесване на меко тесто)
сусам (и мак по желание) за поръска
за сиропа-
100 мл. вода
2 с.л. захар
СТЪПКИ:
1. В затопленото прясно мляко с 1 с.л.захар и 1 с.л.брашно разтваряме маята и оставяме на топло да шупне (да втаса).
2. В подходяща тавичка пресяваме брашното, правим си кладенче в него, където последователно объркваме яйцето и един белтък, солта, олиото , и накрая млякото с шупналата мая.
3. Замесваме си еластично тесто, което не трябва да
лепне, намасляваме го, покриваме с фолио или кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема му.
4. Втасалото тесто се разделя на топки (колкото една голяма мандарина), а всяка една на още две топки. Топчетата се разточват между дланите, оформят се фитили дълги около 40-45 см. Два по два фитилите
се усукват и краищата им се слепват добре.
5. Предварително си приготвяме сироп от 100 мл. вода и 2 с.л. захар (водата се кипва, добавя се захарта и се
остава да поври, докато се разтопи захарта, след което се охлажда).
6. Всеки геврек се потапя в сиропа и се поставят на разстояние един от друг в тавата
на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с
помощта на четка с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио (този път ги намацах набързо с пръсти) и се
поръсват със сусам
или мак поотделно, или на един да се редуват ивица сусам - ивица мак.
7. Приготвените гевреци се оставят да починат ( да втасат) около 15
минути.
8. Пекат се в загрята
фурна на 180 градуса до получаването на приятен златист загар.
Внимавайте да не се отплеснете и да ги изгорите!
Стават чудни, опитайте и да ви е сладко :)
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!
Чудесно изглеждат! Ще ги правим!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дари, и ме извини, че чак сега виждам коментара ти! Дано са ви харесали гевреците!!
ИзтриванеБихте ли споделила,какво количество излит от това тесто.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеОколо 20 броя излизат Светле. А може и повече, ако ги направиш по-малки.
ИзтриванеБлагодаря,Вили!Тази година ще се възползвам от твоята рецепта,за коледарите ни!На теб и всички любими хора край теб,желая Светли празници изпълнени със спокойствие,любов и топлина.
ИзтриванеВълшебни и усмихнати празници на теб и семейството ти Светле!
ИзтриванеБлагодаря ти за доверието, няма да съжаляваш, гевречетата са чудесни!
Прати едно коледарче и насам :)