16 декември 2013 г.

Коледарски гевреци

Уикипедия:

Геврекът е тестено произведение, отличаващо се с формата си - кръгла с дупка в средата. Думата е от турски произход, означава "трошлив". Има различни видове гевреци според вида на тестото и начина на приготвяне.
Предшественикът на геврека бил симидът-хлебче от бяло брашно, приготвено с мая, понякога поръсено със захар. Негов вариант, но поръсен със сусам, е днешният солунски геврек. Гевреците, които познаваме днес, са т.нар. варени гевреци. В европейската кулинарна история се смята, че вареният геврек (само че по-малък, по-дебел и с по-малка дупка) е привнесен от евреите ашкенази  (източноевропейски евреи) под името бейгл. Как е проникнала технологията им на приготвяне у нас не е известно.

 Ама какви пухкави и вкусни станаха тези гевреци!




Продукти :

За тестото - 

200 мл. прясно мляко (или вода)
1/2 кубче жива мая
 
2-3 с.л. олио
2 яйца (единия жълтък за намазване на гевреците)
 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
400-500  г. брашно (за омесване на меко тесто)
сусам (и мак по желание) за поръска

за сиропа-

100 мл. вода
2 с.л. захар





СТЪПКИ:

1. В затопленото прясно мляко с 1 с.л.захар и 1 с.л.брашно разтваряме маята и оставяме на топло да шупне (да втаса).
2. В подходяща  тавичка пресяваме брашното, правим си кладенче в него, където последователно объркваме  яйцето и един белтък,  солта, олиото , и накрая млякото с шупналата мая.
3. Замесваме си еластично тесто, което не трябва да лепне, намасляваме го, покриваме  с фолио или кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема му.
4. Втасалото тесто се разделя на топки (колкото една голяма мандарина), а всяка една на още две топки. Топчетата се разточват  между дланите, оформят се фитили дълги около 40-45 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре. 
5. Предварително си приготвяме сироп от 100 мл. вода и 2 с.л. захар  (водата се кипва, добавя се захарта и се остава да поври, докато се разтопи захарта, след което се охлажда).  
6. Всеки геврек се потапя в сиропа и се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с  жълтък, разбит с 1 ч.л. олио (този път ги намацах набързо с пръсти) и се поръсват със сусам или мак поотделно, или на един да се редуват ивица сусам - ивица мак.  



7. Приготвените гевреци се оставят да починат ( да втасат) около 15 минути.
8.  Пекат се в загрята фурна на 180 градуса  до получаването на приятен златист загар



Внимавайте да не се отплеснете и да ги изгорите!



Стават чудни, опитайте и да ви е сладко :)






ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

6 коментара:

  1. Чудесно изглеждат! Ще ги правим!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дари, и ме извини, че чак сега виждам коментара ти! Дано са ви харесали гевреците!!

      Изтриване
  2. Бихте ли споделила,какво количество излит от това тесто.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 20 броя излизат Светле. А може и повече, ако ги направиш по-малки.

      Изтриване
    2. Благодаря,Вили!Тази година ще се възползвам от твоята рецепта,за коледарите ни!На теб и всички любими хора край теб,желая Светли празници изпълнени със спокойствие,любов и топлина.

      Изтриване
    3. Вълшебни и усмихнати празници на теб и семейството ти Светле!
      Благодаря ти за доверието, няма да съжаляваш, гевречетата са чудесни!
      Прати едно коледарче и насам :)

      Изтриване