14 септември 2025 г.

Чийз-торта с праскови

Понякога най-вкусните нещица, било то сладки или солени, стават импровизирано, с каквото ти попадне пред погледа. При мен половината от нещата така се случват 😁!!! Нооо имам и много провали, повярвайте. Натъжавам се естествено, тогава се чувствам тотално нескопосана да не мога да сготвя нещо, което да стане за ядене. Тъй като не обичам да хвърлям храна, а и продукти все пак хабя, се насилвам да си ги ям, но понякога и така не става 😀. Така, че не се плашете от провали, всеки прави грешки. Аз не съм от нашумелите блогъри или кулинари, които се вихрят в кухнята, правят видеа и сякаш ежеминутно са в онлайн пространството, и не знам как го правят. При мен е простичко, но вкусно. Не откривам "топлата вода", но споделям неща, които биха харесали и на вас. Тук ви каня в "Кулинарна Авантюра", и на който му е приятно ще има търпение да ме изчете! И всеки, който е поискал да надникне тук, ми е добре дошъл 😀, и благодаря 💗.

Леле, съвсем се отплеснах за какво трябва да пиша! Та тази сладост я нарекох чийз-торта с праскови. Съчетание от много сладка бисквитено-вафлена основа, с един от любимите ми кремове маскарпоне+заквасена сметана. И всъщност нищо сложно няма, но пък този път става за ядене 😁.



Продукти:

за основата-

пакет малки вафли /в случая пакет вафли "Фокус" 160 г. вкус по желание/

2-3 с.л прясно мляко

за втората основа над вафлената-

какаови бисквити - около 20 бр.

течен шоколад за слепване

крем - 

250 г. маскарпоне 

300 г. заквасена сметана

5-6 с.л пудра захар /по ваш вкус на сладост/

1 пак. желатин

още -

около 10 праскови


Стъпки:

1. В блендер, или ръчно колкото е възможно, натрошаваме вафлите. Към тях добавяме малко прясно мляко, колкото сместа да се спои и после да не е ронлива.

2. В тортена форма с падащо дъно, разпределяме вафлената смес и притискаме леко.

3. Върху вафлите подреждаме плътно една до друга какаови бисквити, слепени с течен шоколад. По желание поже да потопите за кратко слепените бисквити в прясно мляко преди да ги подредите върху вафлената основа.

4. Следва крема- смесваме маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар в купа и объркваме с миксер до хубав пухкав крем. 

5. Пакетче желатин разтваряме в 100 мл. студена вода докато набъбне. За кратко слагаме /20-30 сек./ в микровълновата фурна да се разтопи. Добавяме към крема и бъркаме отново с миксера.

6. Измиваме и нарязваме няколко праскови на малки парчета, които добавяме към крема. Объркваме внимателно с лъжица.

7. Кремът разпределяме върху бисквититие, заглаждаме и прибираме в хладилника за поне 2 часа да стегне.

8. Преди поднасяне украсяваме с парчета от прасковите и свежа мента.




Останалото го знаете, да ви е сладко!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар