Скоро не бях правила кюфтета с бял сос, може би повече от година, че и повече 😄. А и праз имах, и си ги представих тези вкусни кюфтета 🙂, как красиво ще стоят в бял сос /защото можеше и да е червен, тоест доматен 😁/. Абе явно много ми се е дояло, щом с такова желание ги направих. В блога вече имам рецепта за кюфтета с бял сос, а в днешната просто ще добавя нови нотки! Но с праз кюфтетата просто са от друго измерение 😆, поне аз така ги усетих!
Продукти:
За кюфтетата -
250 г. кайма
5-6 с.л. ориз
1-2 крехки по-малки стръка праз лук
черен пипер
сол на вкус или универсална подправка
брашно за овалване на кюфтетата
за застройката (соса) -
3 яйца
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко
чисто масло около 50г. или 3-4 с.л.
1 зеленчуков бульон
СТЪПКИ:
1. Омесваме каймата с почистения и измит ориз, ситно нарязания праз лук, черен пипер и сол на вкус.
2. Оформяме средно големи кюфтета.
3. Слагаме около 1,5-2 литра вода да заври, добавяме малко олио и един зеленчуков бульон във водата, след което пускаме кюфтетата в нея, предварително оваляни в брашно.
4. Варим около 20 минутки, когато са готови кюфтетата, те сами изплуват на повърхността.
5. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко като се стремим да не останат бучки, разбъркваме добре до гладка смес. В касерола, тиган или малка тенджерка, на средна степен на котлона разтапяме чистото масло, добавяме брашното и бъркаме сместа до златисто. Добавяме яйцата с киселото мляко и бъркаме отново. Ако все пак сместа се пресече, това не бива да ви притесни. С пасатор пасираме до хомогенна смес.
6. Към сместа добавяме по-малко от горещия бульон и разбъркваме енергично. Добавяме докато температурата на застройката се изравни с тази на бульона.
7. Внимателно изсипваме на тънка струйка застройката към останалата течност и разбъркваме едновременно.
8. Връщаме отново на котлона да заври, като продължаваме да бъркаме, добавяме и кюфтетата и готвим още 3-4 минути.
. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко. В касерола, малък тиган или малка тенджерка, на средна степен на огъня, разтопяваме маслото, добавяме брашното и бъркаме енергично до златист цвят. Добавяме застройката и продължаваме да бъркаме. Тук може да се пресече, което не трябва да ви притесни. С пасатор поправете набързо това 😁
Няма коментари:
Публикуване на коментар