5 октомври 2025 г.

Паниран патладжан ветрило

 Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството. Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка.

Прекрасните ползи от това растение за здравето се дължат на изобилието от хранителни вещества в него. Много хора всъщност не го обичат особено. Въпреки всичко патладжана наистина помага за по-добро здраве:

1. Подпомага храносмилането

2. За по-добро костно здраве

3. Стимулира загубата на тегло

4. Съдържа мощни антиоксиданти

5. Има противоракови съединения

6. Подобрява здравето на сърцето

7. Може да помогне за предотвратяване на анемия

8. От полза за мозъчната функция

9. Осигурява по-добър контрол над диабета

10. Подпомага здравето на кожата и косата

11. Полезен при бременност

малко по-подробно може да прочетете тук 

Тази година в градината насадихме четири вида патладжан - обикновен син /лилав/, продълговат син, шарен и зелен. Уникални на вид и вкус и четирите. Днес приготвих едни фалшиви "пържолки" от синия тумбест патладжан 😉. Големи симпатяги станаха, но и вкусни. Приготвят се и лесно, и бързо.


Продукти:

3 броя средно големи сини патладжана /по-скоро да са по-тумбести и по-дребни/
3 броя яйца
брашно
галета
сол, черен пипер
олио

Стъпки:

1. Измиваме патладжаните заедно с дръжките, без да ги премахваме. Подсушаваме ги, надупчваме с нож леко на няколко места.
2. В тавичка подреждаме патладжаните, леко ги омасляваме с олио. Печем във фурна или веър фрайер около 20 минутки. Трябва да са сготвени добре отвътре.



3. Обелваме кората внимателно до дръжката. Върху дъска всеки патладжан пресоваме с вилица, подсушаваме с домакинска хартия и овкусяваме и от двете страни със сол и черен пипер.






4. В три отделни чинии слагаме разбитите яйца, брашно и галета за овалване на патладжаните.
5. Последователно всеки патладжан овалваме и от двете страни първо в брашно, после в яйцата и накрая в галетата. 






6. Може да се опържат в сгорещено олио до златист загар или да се опекат във фурната или еър фрайер, като ги поливаме леко с мазнина за около 20 минутки.



Поднасяме с чеснов сос, кисело мляко или зелена салата.







Няма коментари:

Публикуване на коментар