У дома често се разнася уханието на топла домашна питка. Въпреки, че не обръщат внимание на оформлението на питката (няма време за такова нещо :) ), всеки път я правя по различен начин. Това е питката ми, която нарекох "Саламени розички".
Продукти:
1 кг. брашно тип 500 (по-малко отива, излишното приберете за следващата питка)
400 мл. краве прясно мляко
3 бр. яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л.олио
1 пак. жива мая
200 гр.салам шунков (или шпеков, но по-добре става с шунков)
СТЪПКИ:
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме 2 яйца и 1 белтък,
като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с
маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което
оставяме да почине (да втаса). След което разделяме тестото на 3 топки,
от всяка си разточваме кора, която режем на ленти около 5 см.
5. Предварително си нарязваме салама на кръгчета, и всяко кръгче на две. Слагаме на разстояние едно от друго 3-4 половинки върху всяка лента и навиваме на руло.
6. Така процедираме с останалото тесто.
Нареждаме розичките в намаслена тава и оставяме да втасат.
След като
втасат ги намазваме с жълтъка, размесен с малко олио и прясно мляко.
7. Слагаме да печем в предварително загрята фурна на 180 С.
Приятен апетит :)
Страхотна Питка, с тези саламчета още по- вкусно ми става. Ще я направя за 25 Декември от сега си записвам, истински разкош!
ОтговорИзтриване:) радвам се, че Ви е допаднала, ще очаквам снимки и коментари, весели празници пожелавам!!!
ОтговорИзтриванеOi, Violeta!
ОтговорИзтриванеSou do Brasil, amei a sua receita e quero fazer aqui em casa, porém tem alguns ingredientes que não traduz, você poderia me informar qual o seu país para que eu possa tentar traduzir?
Agradeço!
Hello, I am very glad that you liked the cake, but do not know how to help? Which does not translate, I could translate it into English, so if you want?
ОтговорИзтриванеI am from Bulgaria, Find Bulgarian translation, if it does not translate the English!
ОтговорИзтриванеидеята за нея от къде си я взехте защо не пишете...За първи път в интернет пространството съм я публикувала обаче с кренвирши в няколко готварски групи-яд ме е че не се уточнява откъде е и се правите на гоооолеми готвачи..
ОтговорИзтриванеИзвинявам се госпожо, точно такава питка никъде не съм видяла, идеята като розичка със салам и то с бутер тесто видях в някакъв чужд сайт, който не съм запомнила. По простата причина, че тогава нямах намерение и идея за този блог. Не съм казала, че съм голям готвач, както виждате моите ястия са прости и обикновени, и когато вземам идея винаги упоменавам от къде е. И ако не Ви затруднява моля дайте линк към публикацията си, защото наистина не съм я срещала никъде. А пък дали и Вие точно сте измислили това, малко се съмнявам, така че недейте да нападате. Всичко в кулинарията е вече измислено, останалото е плод на импровизация госпожо. Аз не претендирам, че съм измислила нещо, а дори и не виждам смисъл да уточнявам от къде е видяно, но го правя!!! Чакам и Вашият отговор :)
ИзтриванеAz ia vidiah v niakakav sait predi 2 godini-testoto e pochti sa6toto,no go razdeliam na pitki koito raztochvam elipsovidno i maja s masalcei narejdam salama na ednata srtana i pregavam pitkata varhu salamceto taka ,ce to da e mejdu testoto koeto navivam na rolce i taka dokato zapalnia tavata....
ОтговорИзтриванеВъзможно е. Аз видях само идейката като отделна розичка, а тестото си е универсално, така си го замесвам почти винаги. Пък то и рецепти за тесто много няма :) А Вашата питка е била също чудесна и вкусна :)
Изтриване