Категоричното мнение на кулинарите от двете страни на океана е, че един
от най-лесните и вкусни десерти, създавани някога, е млечният крем и то в
комбинация с пресни сезонни плодове. Неустоимата нежност на крема
кореспондира по невероятен начин с вкуса на праскови, кайсии, ягоди,
банани, портокали, ананас, киви, манго, малини и всички онези природни
вкусотии, които големите магазини вече ни предоставят целогодишно. А,
като особено вещи в приготвянето на десерти, французите са прибрали
цялата тази сладост в симпатични кошнички от фино разточени кори. Все
пак всички сме чували за страстта им първо да нахранят очите, а чак след
това и да угодят на небцето.
Винаги имам под ръка у дома кори за баница, дали за баница, тиквеник, сладкиш "Наполеон", банички на тиган или пък за сладки кошнички, които ще опиша след малко :) Идеята не е моя, а за пълнежа всеки може да импровизира. В случая моите са с млечен крем и праскови, защото ги правих през лятото. Но те могат да се заменят с плодове според сезона.
Винаги имам под ръка у дома кори за баница, дали за баница, тиквеник, сладкиш "Наполеон", банички на тиган или пък за сладки кошнички, които ще опиша след малко :) Идеята не е моя, а за пълнежа всеки може да импровизира. В случая моите са с млечен крем и праскови, защото ги правих през лятото. Но те могат да се заменят с плодове според сезона.
Освен, че стават вкусни, са и красиви и много ефектни.
Продукти:
за кошничките -
мазнина за намазване на корите
плодове по избор според сезона
за крема -
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
6 - 7 с.л. брашно
2 - 3 броя яйца
1 пак.ванилия
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
6 - 7 с.л. брашно
2 - 3 броя яйца
1 пак.ванилия
СТЪПКИ:
1.
Корите за баница се поставят една върху друга и се нарязват на 3
части по дължина и след това на 4 по ширина. Слага се по една част във
всяко гнездо на форма за мъфини (намаслени), намазват се с малко масло,
отгоре се поставя част от кора, но ъглите да не съвпадат с долната,
масло, отгоре - трета, също разминаваща се, и отново - масло. В една
формичка може да наредите до 4-5 от изрязаните кори.
2. Печем до златисто. Изваждаме и охлаждаме кошничките, и приготвяме крема за пълнежа им.
3.
За млечния крем: Разбиваме 2 (или 3) яйца с 1 ч.ч. захар до
побеляване, добавяме 6 - 7 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на
котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка
сместа, отново слагаме на котлона и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.
4.
Във всяка кошничка изсипваме от крема, отгоре нареждаме нарязани
плодове според сезона. Може да се доукраси с шоколадови или цветни
пръчици или кокосови стърготини.
5. След час (хубаво е да престоят, за да си поемат малко от крема) са готови за хапване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар