31 юли 2015 г.

Огретен с тиквички и картофи

Бърз и много вкусен огретен. Достойно заема мястото си сред любимите ястия у дома !



Продукти:

2 средно големи тиквички
1 кг. сварени картофи
150 г. сирене
сол, черен и червен пипер на вкус

за заливката -

4-5 яйца
600 мл. прясно мляко
сол на вкус


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме тиквичките и ги нарязваме на малки кубчета като за мусака.
Сварените и обелени картофи  нарязваме по същия начин.
2. В тавичка с диаметър около 35 см. изсипваме продуктите и ги разбъркваме.
3. Отделно чукваме яйцата в купа и ги объркваме с прясното мляко.
4. Изсипваме заливката върху останалите продукти в тавичката и печем в предварително затоплена фурна до готовност.
По желание настържете отгоре кашкавал и върнете за кратко във фурната.




Бързо, лесно и изключително вкусно!!!


27 юли 2015 г.

Миди пане

Нищо необичайно и непознато!
Но пък точно сега им е сезона на мидите, а начините за приготвянето им са разнообразни. В повечето случаи навярно ги предпочитате на салата, други на супа или с ориз на фурна ... и още, и още. Аз пък реших да ги панирам.




 Как се избират миди?

1. Мидите трябва да се избират старателно и само от търговци с добра репутация. При възможност е добре да се поинтересувате кога и къде са събирани мидите.

2. Когато избирате пресни миди, те трябва да са лъскави, плътно затворени и със здрави черупки. Много е важен и техният аромат – миди, които миришат неприятно, не бива да се купуват. Те трябва да ухаят на море.

3. Щом купите мидите, веднага ги занесете у дома и ги залейте със студена вода. Ако по погрешка сте избрали някоя отворена мида, изхвърлете я, тъй като не е безопасна за консумация. Същото правило важи и за мидите със счупени черупки.

4. Изтъркайте черупките на мидите с четка и ги почистете от висящото мустаче, с което мидата е била прикрепена. Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата.

5. Ако след задушаване или друг метод на готвене някоя мида откаже да се отвори, значи е била мъртва преди да я купите. В такъв случай е най-добре да я изхвърлите.


 Как се готвят миди?

Готвенето на мидите отнема съвсем малко време - пет минути са напълно достатъчни, за да се отворят. Дългото време на варене ги прави жилави, затова не прекалявайте с времетраенето на рецептите, които избирате, за да не останете разочаровани.

Една от най-лесните и апетитни рецепти за черни миди в черупка включва магданоз и бяло вино. Ето защо ви препоръчваме, след като сте прочели внимателно горе описаните правила за избиране и тънкости в приготвянето на мдиите, да опитате тази вкусна рецепта.
Добре е мидите да са прясно извадени и по най-бързия начин обработени.
Измиваме ги добре, по възможност остъргваме паразитите от черупките и подобните на мустачета нишки.
В тенджера изсипваме мидите и няколко пъти ги премиваме с хладка вода, докато не остане накрая бистра.


И след като вече са готови, ги панирайте например. С ваша предпочитана панировка или стандартната - първо в брашно, после в яйце и накрая галета.
Пържим в сгорещена мазнина до златист загар и от двете страни. 




12 юли 2015 г.

Сладко от черни черници

За пръв път правя такова сладко, от черни и много едри черници!
Е, получи се! Нищо, че се пооцапах малко и загубих време докато ги изчистя от малките дръжки. Заслужава си!!!
Тъй като пуснаха и сок, освен сладко, си направих желе и топинг от черници!


Действах по бързата процедура като използвах  Гелфикс Екстра 2:1 на  Dr.Oetker.

Набавяте си необходимото количество черници, измивате и почиствате от дръжките. После действате по указанието на пакетчето и пълните в сухи и затоплени бурканчета. Затваряте добре и ги обръщате надолу с капачките. Оставяме ги така няколко часа.
Тъй като моите пуснаха доста сок, напълних сладко предимно само от плодовете, желе и топинг, който разредих с много малко вода, за да получа необходимата гъстота за него.
Установих, че сладкото е добър диуретик : )) Така, че не прекалявайте, когато си похапвате !!!




6 юли 2015 г.

Бананов йогурт сладолед

Толкова лесно и още толкова вкусно ледено изкушение е този сладолед, особено в летните жеги!!! И ако обичате домашен сладолед, тази комбинация определено ще ви грабне!
Да ме извините за снимките, ама хич не ми се получиха, а се постарах. 
Толкова бързо се изяде, че не смогнах да направя втора фотосесия .... 
За това, ще се задоволите с двечки, а за вкуса гарантирам с двете ръце :))



Продукти:

1 кофичка заквасена сметана - 400 г.
1/2 ч.ч. кисело мляко с висок процент масленост
2 банана
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
домашен топинг от черници, който може да замените с друг или да не сложите


СТЪПКИ:

1. Разбиваме много добре с миксер в купа заквасената сметана с киселото мляко и захарта.
2. Пасираме или намачкваме с вилица бананите и ги добавяме към млечната смес.
3. Прибавяме ореховите ядки и топинга по желание. 
4. Разбъркваме с подходяща бъркалка и прехвърляме в кутия.
5. Оставяме във фризера за два-три часа да стегне. 




Заслужава си, опитайте!!!