5 октомври 2025 г.

Паниран патладжан ветрило

 Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството. Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка.

Прекрасните ползи от това растение за здравето се дължат на изобилието от хранителни вещества в него. Много хора всъщност не го обичат особено. Въпреки всичко патладжана наистина помага за по-добро здраве:

1. Подпомага храносмилането

2. За по-добро костно здраве

3. Стимулира загубата на тегло

4. Съдържа мощни антиоксиданти

5. Има противоракови съединения

6. Подобрява здравето на сърцето

7. Може да помогне за предотвратяване на анемия

8. От полза за мозъчната функция

9. Осигурява по-добър контрол над диабета

10. Подпомага здравето на кожата и косата

11. Полезен при бременност

малко по-подробно може да прочетете тук 

Тази година в градината насадихме четири вида патладжан - обикновен син /лилав/, продълговат син, шарен и зелен. Уникални на вид и вкус и четирите. Днес приготвих едни фалшиви "пържолки" от синия тумбест патладжан 😉. Големи симпатяги станаха, но и вкусни. Приготвят се и лесно, и бързо.


Продукти:

3 броя средно големи сини патладжана /по-скоро да са по-тумбести и по-дребни/
3 броя яйца
брашно
галета
сол, черен пипер
олио

Стъпки:

1. Измиваме патладжаните заедно с дръжките, без да ги премахваме. Подсушаваме ги, надупчваме с нож леко на няколко места.
2. В тавичка подреждаме патладжаните, леко ги омасляваме с олио. Печем във фурна или веър фрайер около 20 минутки. Трябва да са сготвени добре отвътре.



3. Обелваме кората внимателно до дръжката. Върху дъска всеки патладжан пресоваме с вилица, подсушаваме с домакинска хартия и овкусяваме и от двете страни със сол и черен пипер.






4. В три отделни чинии слагаме разбитите яйца, брашно и галета за овалване на патладжаните.
5. Последователно всеки патладжан овалваме и от двете страни първо в брашно, после в яйцата и накрая в галетата. 






6. Може да се опържат в сгорещено олио до златист загар или да се опекат във фурната или еър фрайер, като ги поливаме леко с мазнина за около 20 минутки.



Поднасяме с чеснов сос, кисело мляко или зелена салата.







27 септември 2025 г.

Пълнена питка земел

 Беше предвидено за закуска 😁, но все пак късно, отколкото да отлагам още 😄. Вкусно е хора, с  хрупкава коричка, а вътре в хлебчето небцето просто ликуваше! И е толкова обикновено, лесно и бързо! А как само ми позираше 😁.


За една порция /на мен ми беше предостатъчно 🙃/, са нужни:

1 земел

1 яйце

чисто масло

парче домат 

2 парчета шпек салам

малко кубче сирене, колкото орех

кашкавал 

СТЪПКИ:

1. Изрязвате капачето на земела внимателно,  но едновременно и в дълбочина като конус. Или изрязвате капаче, а после издълбавате леко питката, за да може да я напълните.

2. Намазваме отвътре питката с чисто масло, парче домат на дъното, върху него натрошаваме сиренето. Парчетата шпек салам срязваме по на две половини, които нареждаме в кръг върху питката, като оформяме като цвете. 


3. По средата чукваме внимателно яйцето като дупчим жълтъка леко с нож на две-три места.


4. Печем в еър фрайъра /или във фурната/ за около 6-7 минути. Настъргваме кашкавал отгоре, може да се поръси и черен пипер. Слагаме капачето, аз леко притиснах, така че от яйцето леко поизтече. Връщаме обратно във фурната за 2 минутки. Може отгоре да настържете още кашкавал. 




Сервираме топло! Уверявам ви, че е мнооого вкусно 😉😊.








22 септември 2025 г.

Кюфтета с ориз и праз в бял сос

 Скоро не бях правила кюфтета с бял сос, може би повече от година, че и повече 😄. А и праз имах, и си ги представих тези вкусни кюфтета 🙂, как красиво ще стоят в бял сос /защото можеше и да е червен, тоест доматен 😁/. Абе явно много ми се е дояло, щом с такова желание ги направих. В блога вече имам рецепта за кюфтета с бял сос, а в днешната просто ще добавя нови нотки! Но с праз кюфтетата просто са от друго измерение 😆, поне аз така ги усетих!



Продукти:


За кюфтетата  -

250 г. кайма
5-6 с.л. ориз
1-2 крехки по-малки стръка праз лук
черен пипер
сол на вкус или универсална подправка
брашно за овалване на кюфтетата


за застройката (соса) -

3 яйца 
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко 
чисто масло около 50г. или 3-4 с.л.

1 зеленчуков бульон



СТЪПКИ:

1. Омесваме каймата с почистения и измит ориз, ситно нарязания праз лук, черен пипер и сол на вкус.
2. Оформяме средно големи кюфтета. 
3. Слагаме около 1,5-2 литра вода да заври, добавяме малко олио и един зеленчуков бульон във водата, след което пускаме кюфтетата в нея, предварително оваляни в брашно.
4. Варим около 20 минутки, когато са готови кюфтетата, те сами изплуват на повърхността.
5. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в   паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко като се стремим да не останат бучки, разбъркваме добре до гладка смес. В касерола, тиган или малка тенджерка, на средна степен на котлона разтапяме чистото масло, добавяме брашното и бъркаме сместа до златисто. Добавяме яйцата с киселото мляко и бъркаме отново. Ако все пак сместа се пресече, това не бива да ви притесни. С пасатор пасираме до хомогенна смес. 
6. Към сместа  добавяме по-малко от горещия бульон и разбъркваме енергично. Добавяме докато температурата на застройката се изравни с тази на бульона.
7. Внимателно изсипваме на тънка струйка застройката към останалата течност и разбъркваме едновременно.
8. Връщаме отново на котлона да заври, като продължаваме да бъркаме, добавяме и кюфтетата и готвим още 3-4  минути. 



. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в   паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко. В касерола, малък тиган или малка тенджерка, на средна степен на огъня, разтопяваме маслото, добавяме брашното и бъркаме енергично до златист цвят. Добавяме застройката и продължаваме да бъркаме. Тук може да се пресече, което не трябва да ви притесни. С пасатор поправете набързо това 😁

Сервираме със ситно нарязан пресен магданоз и малко черен пипер по желание.



14 септември 2025 г.

Чийз-торта с праскови

Понякога най-вкусните нещица, било то сладки или солени, стават импровизирано, с каквото ти попадне пред погледа. При мен половината от нещата така се случват 😁!!! Нооо имам и много провали, повярвайте. Натъжавам се естествено, тогава се чувствам тотално нескопосана да не мога да сготвя нещо, което да стане за ядене. Тъй като не обичам да хвърлям храна, а и продукти все пак хабя, се насилвам да си ги ям, но понякога и така не става 😀. Така, че не се плашете от провали, всеки прави грешки. Аз не съм от нашумелите блогъри или кулинари, които се вихрят в кухнята, правят видеа и сякаш ежеминутно са в онлайн пространството, и не знам как го правят. При мен е простичко, но вкусно. Не откривам "топлата вода", но споделям неща, които биха харесали и на вас. Тук ви каня в "Кулинарна Авантюра", и на който му е приятно ще има търпение да ме изчете! И всеки, който е поискал да надникне тук, ми е добре дошъл 😀, и благодаря 💗.

Леле, съвсем се отплеснах за какво трябва да пиша! Та тази сладост я нарекох чийз-торта с праскови. Съчетание от много сладка бисквитено-вафлена основа, с един от любимите ми кремове маскарпоне+заквасена сметана. И всъщност нищо сложно няма, но пък този път става за ядене 😁.



Продукти:

за основата-

пакет малки вафли /в случая пакет вафли "Фокус" 160 г. вкус по желание/

2-3 с.л прясно мляко

за втората основа над вафлената-

какаови бисквити - около 20 бр.

течен шоколад за слепване

крем - 

250 г. маскарпоне 

300 г. заквасена сметана

5-6 с.л пудра захар /по ваш вкус на сладост/

1 пак. желатин

още -

около 10 праскови


Стъпки:

1. В блендер, или ръчно колкото е възможно, натрошаваме вафлите. Към тях добавяме малко прясно мляко, колкото сместа да се спои и после да не е ронлива.

2. В тортена форма с падащо дъно, разпределяме вафлената смес и притискаме леко.

3. Върху вафлите подреждаме плътно една до друга какаови бисквити, слепени с течен шоколад. По желание поже да потопите за кратко слепените бисквити в прясно мляко преди да ги подредите върху вафлената основа.

4. Следва крема- смесваме маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар в купа и объркваме с миксер до хубав пухкав крем. 

5. Пакетче желатин разтваряме в 100 мл. студена вода докато набъбне. За кратко слагаме /20-30 сек./ в микровълновата фурна да се разтопи. Добавяме към крема и бъркаме отново с миксера.

6. Измиваме и нарязваме няколко праскови на малки парчета, които добавяме към крема. Объркваме внимателно с лъжица.

7. Кремът разпределяме върху бисквититие, заглаждаме и прибираме в хладилника за поне 2 часа да стегне.

8. Преди поднасяне украсяваме с парчета от прасковите и свежа мента.




Останалото го знаете, да ви е сладко!!






5 септември 2025 г.

Банички с оризови кори

 Когато се сетите за баница, в съзнанието ви най-често излиза картинката на обикновени кори за баница 😁, поне при мен е така. Но тя може да е дърпана баница /най-хубавата/, с кори от лаваш или питки за дюнер, с кори на сач или пък с оризови кори. Има ги почти навсякъде. Е, скъпички са според мен, нооо някак си баничките или пък каквото и да е приготвено с тях е по-здравословно, по-леко, диетично. Ако все още не сте опитвали с такива кори, сега е момента. В приготвянето им няма нищо сложно, но най-важното е хубаво да се намокрят оризовите кори и да омекнат. преди да се сложи плънката. Сигурна съм, че ще останете приятно и вкусно изненадани. Моите банички днес са с плънка от продукти, които имам под ръка. Изглеждат съблазнително нали 😉?!




Продукти:

оризови кори

яйца за потапяне на оризовите кори + соев сос по желание

сусам за поръска


за плънката:

сварени яйца

шунков салам /или друг колбас/

кашкавал

топено сирене

майонеза

Количествата на продуктите са в зависимост от броя на баничките, които ще се правят.


Стъпки:

1. В купа си смесваме всички продукти за плънката. Към сварените яйца, които с вилица раздробяваме, добавяме настърган кашкавал, топено сирене и майонеза, колкото да спои продуктите. Количеството е според броя на баничките.



2. В плоска, голяма чиния /малко по-голяма от размера на оризовите кори/, разбиваме първоначално две яйца с малко соев сос. Ако е необходимо, добавяме още яйца.

3. Вземаме една кора и я потапяме последователно и от двете страни по няколко пъти, докато се намокри добре и поомекне.Оризовите кори са като един тънък, прозрачен чипс, малко жилави ако не омекнат добре. А и след това ще бъдат жилави при ядене.



4. Прехвърляме оризовата кора върху достатъчно голяма дъска или плот. 

5. В единият край слагаме количество от плънката и навиваме първо напред, после от двете страни захлупваме и навиваме на баничка. Може да е като пура, правоъгълна, триъгълна или дори като вързопче. 

6. Редим в тава покрита с хартия за печене. Поръсваме със сусам всяка баничка.



7. Печем в предварително затоплена фурна до златист загар, около 15 до 20 минути, в зависимост от фурната. Може и в еър фрайър, както моите в случая.



Поднасяме топли със сос по желание, зеленчуци или айран.




Лесно, бързо и вкусно!







5 август 2025 г.

Дюнер-омлет роле

 И сега с това заглавие кой знае какво ви се върти в главите 😁, че дюнер, че омлет, че и роле!! 

Дюнер, защото е с дюнер питка. Омлет, защото върху питката има омлет 😀, и е навито на руло.

Обаче колко е вкусно, само може да разберете ако решите да си го направите. 



Тук всъщност всичко е импровизация, продуктите може да замените с други, но основата от омлета и дюнер питката са задължителни.

Продукти: 

за един брой- 

2 яйца
1 брой дюнер питка
3-4 слайса от някакъв колбас /шунка, луканка, филе и др./
3-4 парчета кашкавал /може и топено сирене/
обезмаслена кремообразна извара /по желание/

още-
няколко резена домат
пресен магданоз
сос за дюнер питки 

Стъпки:

1. В купичка си разбиваме яйцата. Приготвяме си и останалите продукти за дюнер-омлета.
2. В тиган с незалепващо покритие затопляме малко олио /1 с.л./. Подреждаме салама и запържваме на среден котлон от двете страни за кратко. Отгоре подреждаме кашкавала.
3. Изсипваме върху кашкавала внимателно разбитите яйца и разпределяме равномерно. Готви за около минута и с помоща на голяма чиния обръщаме омлета да се запече и от другата страна.
4. Взимаме дюнер питката и я слагаме върху омлета, докато той се готви от долната страна. Изчакваме 2-3 минутки докато е готов и обръщаме отново, така че питката да е отдолу. Оставяме така около минута, и прехвърляме в чиния.
5. По желание мажем с обезмаслена кремообразна извара или сирене рикота.
6. Навиваме докато е още топло на руло и сервираме с пресен домат, магданоз и дюнер сос.







Най-вкусно е докато е още топло.












27 юли 2025 г.

Шоколадо-бисквитена торта

Обичате ли шоколад /защо ли питам, та кой не обича шоколад/?! Тук има достатъчно, че да ви заболи главата и мозъка от сладко 😁. Много вкусно, наистина много сладко, но пък няма всеки ден да хапвате такава калорийна бомба. Ядеш, ревеш и се разтапяш от сладък кеф 😀. Само да не ви стане навик, че после не отговарям за последствията.  Един десерт, с който може да впечатлите и на вид, и на вкус. Който няма да ви отнеме време, а и умения не ви трябват. 

И ще бъдете звездата на деня!! 😍



Продукти:

какаови бисквити - 2 пакета /около 400 г./

500 г. маскарпоне

400 г. заквасена сметана

течен шоколад - около 200-300 г.

прясно мляко за потапяне на бисквитите

за украса - ядки, топинг, шоколад и пресни плодове, в случая къпини

Използвах правоъгълна тавичка, за по-лесно редене на бисквитите.


СТЪПКИ:

1. Приготвяме крема, като в купа смесваме маскарпонето и заквасената сметана и разбиваме с миксер, за да се получи гладък крем. По желание може да се добави пудра захар на вкус. 

2. Приготвяме си средно голяма правоъгълна тавичка 30/20. 

3. Слепваме две по две бисквити с шоколад. Потапяме в прясно мляко за кратко и редим първи ред от бисквити в тавичката. 

Използвах от тези бисквити.

4. Върху бисквитите мажем половината  от крема.

5. Следва пак ред от слепени бисквити с шоколад. Покриваме с останалия крем.

6. Прибираме в хладилник поне за 2 часа, най-добре ако се приготви от вечер и престои цяла нощ в хладилника. Така бисквитите омекват още повече и десерта става прекрасен.

При поднасяне се сервира по желание с топинг, разтопен шоколад и пресни къпини в случая.



Или вземате по една лъжица и нападате тавата 😁








26 юли 2025 г.

Сарми пури с лозови листа

Ще кажете, какво пък толкова сложно и трудно!? Е няма, но пък има хора, които никога не са приготвяли лозови сармички и идва момент, когато търсят помощ и то най-често в интернет пространството. За хубави сарми ви трябват чисти и млади лозови листа. Аз съм ги загъвала като малки вързопчета, малки пури, топки, тоест както дойде 😃. 

Поводът за моите вкусни сарми е, че от време на време колтучим лозата. Особено ако има буен растеж.  Така слънчицето и въздуха достигат до гроздовете и спомага за тяхното узряване. А и тези колтуци отнемат от хранителните вещества и вода на основните леторасли. А листата на тези колтуци са млади, свежи и идеални за сармички. По-големина са малко по-малки от нормалните листа, които използвам. Затова реших да ги сгъвам по две за сарма и така се получи една средно голяма пура /сарма/. 



И сега се замислих, че винаги правя сармите /лозовите, че и зелевите/ с различна плънка. Понякога ще добавя лук, друг път не, с морков или без, домати или лютеница. Абе луда работа 😀. Да, но така и вкуса винаги е уникален и различен, очаквай неочакваното 😃. И такива ястия се готвят на око, като яхнията, домашната манджичка или супичка. Щипка от това, щипка от онова, я сега да опитам, хм още солчица и трябва. Така се готви, за мен точни мерки и количества тук не може да има.
Но да споделя сега за тези сармички.

Продукти:

лозови листа /в случая са пресни, но може и замразени от фризера или стерилизирани от буркан/
ориз
кайма
лук
морков
сол, червен и черен пипер, чубрица на вкус

Количествата на ориза и каймата е според броя на лозовите листа, които имате. Обикновено в повечето случай използвам 1 ч.ч. ориз и 250-300 г. кайма.

Стъпки:

1. В случая лозовите листа са малки и за една сарма използвам две листа.
2. В голяма купа с цедка премивате внимателно листата, като предварително сте отстранили дръжките. Прехвърляме в тенджера с вряща вода, и бланшираме листата за около минута-две на умерен котлон. Веднага след това ги прехвърляме в купа със студена вода. Изваждаме и оставяме настрани, докато си приготвим плънката.
3. Лука и моркова настъргваме на дребно или нарязваме на ситно. В тиган в малко олио /4-5 с.л./  ги запържваме за кратко. Под течаща вода измиваме ориза и го добавяме към зеленчука. Прибавяме и каймата, която я объркваме равномерно към останалите продукти.
4. Добавяме червен пипер и останалите подправки на вкус. Може да добавите ако имате под ръка малко лютеница или кетчуп. 
5. Наливаме 1 ч.ч. вода, разбърквае отново и готвим до усвояване на водата. Оризът трябва да е полуготов.
6. Вземаме по две от лозовите листа и ги застъпваме леко едно до друго.
7. Слагаме от плънката по дължина в единия край откъм дръжките. 






8. Започваме да навиваме внимателно напред, загъваме от двете страни /за да не излезе плънката/ и оформяме сарма като пура.



9. Процедираме така, докато свърши сместа /или лозовите листа/. Подреждаме сармите плътно една до друга в тенджерка. Ако имате в повече лозови листа или скъсани, които няма да можете да използвате, подредете ги на дъното на тенджерката, преди да сложите сармите.



10. Поливаме сармите отгоре с 2-3 с.л. олио и доливаме вода на нивото им. Ако все пак е останал ориз, го разпределяме при сармите.



11. Готвим до готовност на ориза.





Поднасяме с кисело мляко по желание.