24 юни 2025 г.

Пица с блат от тиквички

 Точно такава пица за пръв път съм правила през лятото на далееечната 2014 година, леле https://kulinarnaavantura.blogspot.com/2014/07/blog-post_6118.html!! И напоследък нали е модерно такъв тип блатове и пици, та да не остана назад и аз 😁. През годините съответно също съм приготвяла, но вчера я правих по заявка 😀. Всъщност трябваше да е преди седмица, но рендето ми се счупи /така и не разбрах как успях да направя тази беля 😁, въпреки че често успявам да посчупя нещо, ама без да искам/, и трябваше да си купя ново. Все пак тиквичките трябва да се настържат за целта. И така, деня дойде, накупих всичко необходимо, прибирам се, и започвам настървено да си правя заготовки и хоп???, ами рендето къде е 😕, бях забравила да си купя ново ренде!! Леле какво си причиних да знаете, не е истина каква гледка бях отстрани... Резервен вариант /малко смешен, но вариант!!/ веднага измислих, мини мини мини 😁 рендето ми за чесън, за пармезан и подобни. Но тиквичка да се стърже на такова ренде е бавно наказание и мъчение 😁, добре че тиквичките бяха само две!! И след такова приключение няма как да не споделя и с вас вече изядената пица 😃. А и в тези жеги леката храна е за предпочитане!

Начинът на приготвяне е съвсем елементарен и лесен, надникнете в линка, който споделих в началото. А плънката е според продуктите, с които разполагате или сте купили за целта. При мен бяха салам закуска, пресен домат, топено сирене, свежа салата /и още колко още ми идват наум 😁/.



    И за да не се мъчите, споделям лесен начин на хапване. Нарязвате си на триъгълни парчета и после всяко парче навивате на рулце и сервирате по две, по три, колкото ви душа иска!! Или пък цялата пица навивате на руло, режете на пънчета и сервирате с любимо сосче и салата.

Моменти от мъчението ми, докато стъргах тиквичките 😁









23 януари 2025 г.

Солени гофрети

 



Вадете гофретниците 😁Значи, имам си аз гофретник, от тези обикновените. Представете си колко пъти се каня да направя гофрети в него, че чак вече не е в гаранция и той си е новичък още 😁. Реших, че му е дошло времето да го поизцапам 😋. Спретнах едни солени гофретки, които си хапнахме за късен съботен обяд, намазани с цедено мляко или крема сирене. А пък останалите ги хапнахме за вечеря с гарнитура салата от сварени картофи и пресен лучец, и една зелена салата от бейби рукола, спанак и други зеленийки. Вкусотийка и на обяд, и на вечеря! А рецепти за гофрети, солени или сладки има безброй. Правете експерименти, няма как да не се получат. Та ето това са моите първи солени гофрети!!

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко /200мл./

1 ч.л. сода за хляб или 1 к.л бакпулвер

2 с.л. кокосово масло /или олио/

9 с.л. брашно

около 100 г. натрошено сирене


Стъпки:

1. В купа разбиваме яйцата и ги разбъркваме. Добавяме киселото мляко с шупналата сода в него /или бакпулвер/, и отново объркваме. 

2. Прибавяме олиото, брашното, и накрая натрошеното сирене. Всичко объркваме добре.

3. Включваме гофретника да загрее, намазняваме леко с мазнина.

4. Сипваме от сместа и печем до готовност, като аз ги пообръщах, за да съм сдигурна, че са изпечени.

Сервиламе без нищо, или намазани с цедено мляко, крема сирене, и поръсени с пресен магданоз по желание.

Простичко, но вкусно!









14 януари 2025 г.

Щолен масленки

 


Все още не съм правила щолен 😃, но и на него ще му дойде реда, някой ден 😉. Сега ще се задоволя с моите масленки с мас, които направих за нова година. Но едва сега намирам време да ви ги представя официално! Реших да ги обогатя с повече сушени плодове и локум, тоест каквото ми попадна в момента. Станаха уникални наистина, истинско удоволствие за небцето. И понеже ми заприличаха на вид, и на вкус почти на щолен, ги кръстих щолен масленки 😊. Особено ако престоят ден-два, тоест ако останат дотогава 😁. И не забравяйте, че маста трябва да е чиста. Ако е домашна, нека не мирише на пръжки 😂, защото после и масленките ще са със същия вкус, а ще ви бъде твърде неприятно, повярвайте!!


Продукти:

1 ч.ч. свинска мас /разтопена и охладена / - може да е 1:1 мас/чисто масло 

1 ч.ч. кисело мляко

1 каф.ч. пудра захар

4 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1-2 ванилия

сушени стафиди, фурми, смокини

локум

пудра захар за овалване


Стъпки:


1. В купа изсипваме киселото мляко объркано с пудрата захар /с бъркалка или вилица/ добавяме разтопената и охладена мас. Объркваме добре.

2. Добавяме постепенно пресятото брашно с объркания в него бакпулвер, и ванилията.

3. Замесваме си меко, нелепнещо тесто.

4. Добавяме поетапно от сушените плодове и локума нарязани на дребно. Количеството е на око, при объркването на тестото плодовете трябва да бъдат около 2/3 - плод/тесто.



5. Оставяме да си почине около 20 минути.

6. Оформяме топчета, колкото орех и подреждаме в тава покрита с хартия за печене. Може да ги посплескате с длани, да бъдат и като бисквитки, да направите резки с вилица отгоре.



7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 15 минутки, до приятен загар.

8. Още топли ги овалваме обилно с пудра захар. 












7 януари 2025 г.

Хрупкав чипс от питки лаваш






С питки от лаваш знаете, че можете да приготвите много вкусни нещица! Последното, което аз направих с три питки, беше вкусен хрупкав чипс. Бяха се застояли дълго време, дори вече коравички, и тъй като ми беше жал да ги изхвърля /а хляб не се хвърля, както и всякаква храна разбира се/, реших набързо да ги метна във фурната, докато пекох маслените сладки за нова година. Разкошен чипс се получи, вкусен и различен от пържения вреден чипс 😁. С чаша винце пък си е малък празник 😄.

Продукти:

питки лаваш

чубрица

сол

червен и черен пипер

олио или чисто масло

и всякакви любими подправки по избор и вкусово предпочитание


Начупвате питките, ако са станали вече на камък 😁, или ги нарязвате на парчета /хапки/. Вариантите са два как да ги объркате с подправките. Първият е да пъхнете в торбичка парчетата от лаваша и в нея да сложите от подправките, като може да добавите и други, според вкуса и предпочитанията, и малко олио. И така в торбичката да поразтърсите и пообъркате всичко заедно, за да може равномерно да поемат от олиото и подправките. След това ги изсипвате в тавичка покрита с хартия за печене. А вторият начин е направо върху хартията да изсипете парчетата от лаваша, да поръсите с олио и подправки, и да ги пообъркате с дървена лъжица, или направо с ръце. 



Печем в прадварително затоплена фурна на 180 градуса, може би за около 5 до 7 минути, напълно предостатъчно, като се следят да не загорят. Може да ги направите и в еър фрайър.



По този начин може да си направите и чипс от друг вид подобни питки или аарабски питки.

Със сигурност ще ви хареса така приготвен чипса. 

                                 




6 януари 2025 г.

Солена палачинкова торта

 




Може да ви се стори странно, но досега нито бях опитвала, нито бях правила такава торта. Само на снимки с рецепти слюноотделях 😁. По принцип е лесна, на вкус различна в зависимост от това какво ще сложите между палачинките, и дефакто накрая пак може някой да не я хареса 😐. При мен първият опит беше сравнително, задоволително добър 😁. На мен лично ми хареса, на някои не допадна 😕, ама и те не бяха кусвали такъв тип торта, затова може и да им е било странно ... В крайна сметка свърши още на същият ден, така че мисията е успешна! 


Нужни са ви няколко броя палачинки. Ако ви мързи продават готови, а още по-лесно е да си ги направите. Аз всеки път ги правя по различен начин, всеки има своя рецепта за палачинки. Но ако все пак нямате ето една-две от мен:

1 вид -Продукти:

3 яйца
250 мл.прясно мляко
1 к.л. захар
щипка сол
250 мл. газирана вода
около 200 гр. брашно

2 вид - Продукти:

2 ч.ч. брашно
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
4 яйца
2 щипки сол
2 с.л. разтопено масло
1 равна ч.л. хлебна сода

От това количество ще излязат повече от необходимите за тортата палачинки.
Може да са само с вода, или и с кисело мляко, важното е сместа да е с гъстота на боза. Пък накрая все ще се получат палачинки 😁.

За моята палачинкова торта използвах общо осем броя палачинки. Трябваха ми още около 300 г. майонеза, кисели краставички, кашкавал, варени картофи, варени моркови, сирене, печен пипер, варени яйца, сладка царевица от консерва, общо  взето постна палачинкова торта! Количеството е по ваша преценка. Може да добавите шунка, гъби... Сглобяването е лесно. В поднос или голяма чиния слагате първата палачинка, мажете я с майонеза /може да добавите към нея 3-4 с.л. цедено кисело мляко или крема сирене/, слагате по желание от продуктите в различна последователност /нарязани на дребно или минати през едрото ренде/. Следва пак палачинка, също намазана с майонеза, ред плънка, пак палачинка, майнеза и така докато свършат продуктите. Завършваме с палачинка, намазана също с майонеза, като мажем и от всички страни цялата палачинков торта. Следва украсата. За украса репички в моя случай, варени яйца, кашкавал, магданоз.
За украсата може да фантазирате и според това с какви продукти разполагате. Прибирате я в хладилник поне за два часа и после смело режете парчета!! Шаренко, вкусно и различно!