29 ноември 2025 г.

Кекс с бананов чипс

 Чипс от банани, или нещо като изсушени банани!?  Не, не съм го правила аз чипса, купих си го от любопитство. Може би не е това, което очаквах 🤔 Хрупкав, но леко твърдичък 😀, можеше по-тъничък да го направят, все пак внимавайте с него 🙃, трябват здрави зъби 😁. Вариант е да го накиснете в кисело мляко, да добавите овесени ядки и чиа, ще бъде страхотна здравословна закуска.  Или пък да направите кекс с чипс от банани 😉. Но първо накиснете чипса в топло прясно мляко, за да поомекне. И ме следвайте по-нататък, за да видите какво се получи! Усетихте ли нотката на идващите празници 😊.


Може да е кекс, или малки кексчета, направени във формата за мъфини. 



Продукти:

3 яйца 

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. скир

2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1/2 ч.ч. олио /може да замените с чисто масло или кокосово масло 

1 ч.ч чипс от банани

по желание цветни захарни фигурки /които ще се разтопят и няма да има помен от фигурката, но ще е цветно/

За украса -

разтопен шоколад 

захарни фигурки елхички

кокосови стърготини

СТЪПКИ:

1. В купа объркваме яйцата със захарта,  добавяме олиото и скира. 

2. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера и накиснатия предварително за около половин час в топло прясно мляко, чипс от банани. Добавяме и цветни захарни фигурки, които ще се разтопят всъщност, но ще имаме цветно настроение и вътре в кекса 😃.

3. Във форма за кекс, предварително омазнена и набрашнена /или във форми за мъфини/, изсипваме сместа.

4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка, на среден реотан, за около 45 минути. 

5. Готовият кекс, вече изстинал го поливаме с разтопен шоколад и украсяваме със захарни фигурки елхички /моите са от Лидл/ и кокосови стърготини. А това ми напомня, че вече е време за Коледната украса 🤩.




Да ви е сладка съботата 🙂.






22 ноември 2025 г.

Банички в еър фрайър

 Банички-манички 😁, днешната ни бърза, мързелива закуска в съботния ден! В еър фрайър банички със сирене не бях пробвала да правя, ама днес ми беше сефтето 😉. И между другото станаха много вкусни и ще се правят така вече редовно. 



Използвах едни отворени кори, които вече се бяха поначупили, но за случая си бяха идеални. За шест банички ми трябваха три листа от кори за баница. Набързо обърках плънката от 1 яйце, малко сирене, колкото да стане гъста /да не се разлива/, и 1/2 с.л. олио. В единия край на всяка половинка от корите за баница си сложих от плънката, завих напред, после отстрани загърнах навътре и навих баничките. Подредих си ги в еър фрайър върху хартия за печене,  намазах леко с масло /може и олио/. Докато си правите сутрешния тоалет, те си се правят /на 180 градуса по 5 минути и от двете страни/ и топли, топли си ги хапвате после. Задължително с айран, прясно мляко или пък компот 😉. Да ви е усмихната съботата 😃






19 ноември 2025 г.

Бисквитена торта за 12 рожден ден на Кулинарна Авантюра

Сякаш са минали мнооого повече години откакто реших да направя този блог. Нямам претенции, че съм толкова добър кулинар, а напротив,  уча се ежедневно!  

Но тук присъстват по-обикновените и лесни рецепти, и който ме следи знае това.  Обичам да експериментирам, понякога неуспешно. В блога споделям сполучливите рецепти, с идеята да бъда полезна на някой. Всъщност го правя първо за себе си, защото ми харесва 🤩. Защото в това мое местенце понякога оглеждам и намирам себе си....в снимките, в текста към всяка рецепта. Въпреки, че не обичам да се разкривам толкова много, да се натрапвам с моето ежедневие, или пък да правя реклами, не е моето.   Но пък обичам да си ги гледам и препрочитам, колкото и лудо да звучи това 😃. А после виждам пропуските и ме е яд, че не съм се сетила за нещо, но си вземам забележка 😉. Всяка публикация е специална, и е свързана с някакъв спомен! Благодаря на всички вас, които ме следите и надничате тук толкова много години, за доверието и топлите отзиви! Винаги сте ми добре дошли 😊.

Днес ще ви почерпя виртуално с поредната бисквитена торта 😁, вече не знам колко на брой вариации имам в блога?! 


Тавичката ми е правоъгълна, с размери 20/30. Можете да направите тортата в кръгла, или квадратна форма. 

Продукти:

2 пакета какаови бисквити

1 коф. 400г. заквасена сметана 

1 коф. соев продукт с вкус на ванилия или друг вкус /от Кауфланд/

1/2 ч.ч пудра захар /може да добавите още по желание/

2 пак. желатин

за украса - захарна декорация и шоколадови пръчици

Стъпки:

1. Подреждаме първи ред от бисквитите на дъното на тавичката.

2. Разтваряме желатина в 100 мл. вода докато набъбне.

3. През това време в купа объркваме с миксер заквасената сметана и соевото мляко  заедно с пудрата захар. Може да добавите още пудра захар,  ако желаете да е по-сладко.

Ето това е соевото мляко:




4. Разтапяме желатина в микровълновата фурна за 30 секунди.  Добавяме бързо към млечната смес, и объркваме отново с миксер, за да няма бучки. 

5. Слагаме тънък слой от сместа върху бисквитите, и заглаждаме навсякъде. Следва ред бисквити, пак млечна смес, пак бисквите, като трябва да се завърши с млечната смес. Украсяваме със захарна декорация и шоколадови пръчици,  и прибираме в хладилник най-малко за два часа.



При поднасяне отново поръсваме със захарна декорация и шоколадови пръчици отгоре върху тези, които сме сложили преди това и леко са се разтопили.







15 ноември 2025 г.

Изваренки с крема сирене

Точно така, не соленки,  а изваренки 😄, защото са с обезмаслена извара, че и крема сиренето е високо протеиново! Почти диетични 😉. Ако някой случаайно му е любопитно, оставям рецепта 😊.



Продукти:

150 г. извара обезмаслена

100 г. крема сирене високо протеиново /може да се замени с обикновено/

2 яйца 

100 г. меко чисто масло

2 ч.ч. брашно 

1 бакпулвер 

семена за поръска


СТЪПКИ:


1. В купа разбиваме яйцата с чистото масло. 

2. Добавяме изварата, крема сиренето и пресятото брашно с бакпулвера.

3. Бъркаме всичко до хомогенна смес първо с вилица, а после с ръце. Може да се обърка и с миксер, с бъркалките за тесто. 

4. Разточваме директно върху хартия за печене тънко, около 0.5 см. 

5. Нарязваме на пръчки, квадрати, триъгълници, както прецените. 

6. Поръсваме със семена по желание. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около  15 минутки.



Интересни на вкус, безсолни 😀, но пък на нас ни харесаха.




12 ноември 2025 г.

Напукани лимонови сладки

Е, можеше и  по-добре да бъдат на външен вид, тоест по-красиво напукани  😁, но явно по-малко ги овалях в пудрата захар, и пропуснах преди това друга малка подробност, а и трябваше леко да ги посплескам преди печене 🙄.... Но пък са много вкусни /с кафето или чая вървят перфектно/, и се приготвят лесно. Вашите със сигурност ще изглеждат по-красиви от моите в случая 😀. Така, че слагайте престилките, и да правим сладки 🙃.



Продукти:

За мярка - 1 ч.чаша е с вместимост  200 мл.

1 яйце

1/2 ч.ч пудра захар 

1 ч.ч. брашно

1 с.л. лимонов сок

50 мл. разтопено чисто масло = 5 с.л. 

1/2 ч.л. бакпулвер 

1 ванилия

лимонови коричка по желание 

пудра захар за овалване


Стъпки: 

1. Разбиваме в купа яйцето  със захарта много добре. 

2. Добавяме маслото, лимоновия сок и лимоновите корички. Объркваме отново. 

3. Идва ред на пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

4. Объркваме всичко много добре с ръка или миксер.

5. Оставяме във фризера за 30 минути. 

6. Вземаме от сместа с чаена  лъжица и правим топче, което  овалваме първо в кристална захар, а след това обилно в пудра захар.  Посплескваме леко и нареждаме в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго. 

7. Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 13-15 минути. 

8. Готовите сладки не пипаме, докато не се охладят леко, след като сме ги извадили от фурната.





4 ноември 2025 г.

Кошнички със сладко в кори за баница

     Когато ви се дояде нещо сладко и не искате да чакате, имате поне два варианта 😀 - да отидете до най-близкия магазин, или да си направите нещо вкусно у дома. Да, ама и да имате и продуктите, то не е една беля 😁. За това, което ще предложа и със сигурност ще ви хареса много са необходими само три продукта!! Кори за баница, чисто масло и някакво сладко, и нищо повече!! Е, и за разкош пудра захар 😀, значи стават четири на брой необходимите продукти. Ако сте метнали във фурната нещо да сготвите, набързо мятате и тези кошнички. Аз лично ги правих в еър фрайър, и за точно 4 минути имах един оригинален и вкусен десерт. Изглеждат вълшебно, нали 😍. Хайде сега да ви напиша набързо и как да си ги направите 😊.





Продукти:

кори за баница

чисто масло

сладко по избор /да е по-гъсто/

пудра захар


Стъпки:

1. Набавяте си хартиени капсули или форма за мъфини. Ако се приготвят в хартиените капсули ще станат по разляти като форма встрани, а ако са във формата за мъфини ще бъдат по стегнати. И в двата случая вкуса е еднакъв, но имате различни, красиви форми.

2. Един лист от кори за баница го разделяте на две половини. По една половинка слагате във всяка форма, като намачквате все едно смачквате лист хартия на топка. 

3. По съвсем малко слагате от чистото масло, на две-три места върху корите.



4. Леко в средата попритискате встрани корите, за да направите място и там слагате от сладкото - около 2 с.л.


5. Печем в предварително затоплена фурна или еър фрайер за буквално 3-4 минути до златист загар на корите. 

Изваждаме и охлаждаме. При поднасяне по желание, но пък е още по-красиво и вкусно е ако се поръсят с пудра захар. 


Да ви е усмихнато и сладко 😀.




 





 










3 ноември 2025 г.

Пънчета от лаваш кори

 Днес е понеделник,  но за мен е неработен ден 🙂, и късната закуска е позволена 😁, даже може и да я обединя с обяда 😁 че то натам отива 😆. Направих си кафенце 😉, и сядам да споделя и с вас какво приготвих набързо. Лесно е, вкусно е, и всъщност наистина може да се приготви за закуска,  обяд или вечеря! Както и когото ви е вкуснооо! 


Продукти:

лаваш питки

колбас /но да не е твърде  солен/

топено сирене 


За заливка:

1-2 яйца / в зависимост от броя на питките/

прясно мляко

кашкавал 


Стъпки:

1. Върху всяка питка се нарежда салам и топено сирене.

2. Навива се на стегнато руло, режат се парчета около 5 см. широки.

3. Подреждат се изправени като пънчета едно до друго в малка тавичка. 

4. В паничка разбиваме 1-2 яйца /в зависимост от количеството на подредените пънчета/. Аз използвах 5 броя кори лаваш, и за тях разбих 2 яйца + 150 мл. прясно мляко /може и готварска сметана/.

5. Полях пънчетата с яйчената смес, и настъргах отгоре кашкавал. 

6. Запичаме в затоплена фурна на 180 градуса, или в еър фрайър, до готовност за около 10-15 минути.

Голяма вкусотия става, опитайте 🙂.






5 октомври 2025 г.

Паниран патладжан ветрило

 Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството. Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка.

Прекрасните ползи от това растение за здравето се дължат на изобилието от хранителни вещества в него. Много хора всъщност не го обичат особено. Въпреки всичко патладжана наистина помага за по-добро здраве:

1. Подпомага храносмилането

2. За по-добро костно здраве

3. Стимулира загубата на тегло

4. Съдържа мощни антиоксиданти

5. Има противоракови съединения

6. Подобрява здравето на сърцето

7. Може да помогне за предотвратяване на анемия

8. От полза за мозъчната функция

9. Осигурява по-добър контрол над диабета

10. Подпомага здравето на кожата и косата

11. Полезен при бременност

малко по-подробно може да прочетете тук 

Тази година в градината насадихме четири вида патладжан - обикновен син /лилав/, продълговат син, шарен и зелен. Уникални на вид и вкус и четирите. Днес приготвих едни фалшиви "пържолки" от синия тумбест патладжан 😉. Големи симпатяги станаха, но и вкусни. Приготвят се и лесно, и бързо.


Продукти:

3 броя средно големи сини патладжана /по-скоро да са по-тумбести и по-дребни/
3 броя яйца
брашно
галета
сол, черен пипер
олио

Стъпки:

1. Измиваме патладжаните заедно с дръжките, без да ги премахваме. Подсушаваме ги, надупчваме с нож леко на няколко места.
2. В тавичка подреждаме патладжаните, леко ги омасляваме с олио. Печем във фурна или веър фрайер около 20 минутки. Трябва да са сготвени добре отвътре.



3. Обелваме кората внимателно до дръжката. Върху дъска всеки патладжан пресоваме с вилица, подсушаваме с домакинска хартия и овкусяваме и от двете страни със сол и черен пипер.






4. В три отделни чинии слагаме разбитите яйца, брашно и галета за овалване на патладжаните.
5. Последователно всеки патладжан овалваме и от двете страни първо в брашно, после в яйцата и накрая в галетата. 






6. Може да се опържат в сгорещено олио до златист загар или да се опекат във фурната или еър фрайер, като ги поливаме леко с мазнина за около 20 минутки.



Поднасяме с чеснов сос, кисело мляко или зелена салата.







27 септември 2025 г.

Пълнена питка земел

 Беше предвидено за закуска 😁, но все пак късно, отколкото да отлагам още 😄. Вкусно е хора, с  хрупкава коричка, а вътре в хлебчето небцето просто ликуваше! И е толкова обикновено, лесно и бързо! А как само ми позираше 😁.


За една порция /на мен ми беше предостатъчно 🙃/, са нужни:

1 земел

1 яйце

чисто масло

парче домат 

2 парчета шпек салам

малко кубче сирене, колкото орех

кашкавал 

СТЪПКИ:

1. Изрязвате капачето на земела внимателно,  но едновременно и в дълбочина като конус. Или изрязвате капаче, а после издълбавате леко питката, за да може да я напълните.

2. Намазваме отвътре питката с чисто масло, парче домат на дъното, върху него натрошаваме сиренето. Парчетата шпек салам срязваме по на две половини, които нареждаме в кръг върху питката, като оформяме като цвете. 


3. По средата чукваме внимателно яйцето като дупчим жълтъка леко с нож на две-три места.


4. Печем в еър фрайъра /или във фурната/ за около 6-7 минути. Настъргваме кашкавал отгоре, може да се поръси и черен пипер. Слагаме капачето, аз леко притиснах, така че от яйцето леко поизтече. Връщаме обратно във фурната за 2 минутки. Може отгоре да настържете още кашкавал. 




Сервираме топло! Уверявам ви, че е мнооого вкусно 😉😊.