12 ноември 2025 г.

Напукани лимонови сладки

Е, можеше и  по-добре да бъдат на външен вид, тоест по-красиво напукани  😁, но явно по-малко ги овалях в пудрата захар, и пропуснах преди това друга малка подробност, а и трябваше леко да ги посплескам преди печене 🙄.... Но пък са много вкусни /с кафето или чая вървят перфектно/, и се приготвят лесно. Вашите със сигурност ще изглеждат по-красиви от моите в случая 😀. Така, че слагайте престилките, и да правим сладки 🙃.



Продукти:

За мярка - 1 ч.чаша е с вместимост  200 мл.

1 яйце

1/2 ч.ч пудра захар 

1 ч.ч. брашно

1 с.л. лимонов сок

50 мл. разтопено чисто масло = 5 с.л. 

1/2 ч.л. бакпулвер 

1 ванилия

лимонови коричка по желание 

пудра захар за овалване


Стъпки: 

1. Разбиваме в купа яйцето  със захарта много добре. 

2. Добавяме маслото, лимоновия сок и лимоновите корички. Объркваме отново. 

3. Идва ред на пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

4. Объркваме всичко много добре с ръка или миксер.

5. Оставяме във фризера за 30 минути. 

6. Вземаме от сместа с чаена  лъжица и правим топче, което  овалваме първо в кристална захар, а след това обилно в пудра захар.  Посплескваме леко и нареждаме в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго. 

7. Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 13-15 минути. 

8. Готовите сладки не пипаме, докато не се охладят леко, след като сме ги извадили от фурната.





Няма коментари:

Публикуване на коментар