31 май 2024 г.

Козуначен десерт с домашен крем, орехи и сладко

 Е, Великден отмина, някои си направиха, други си купуваха козунаци! Всеки според възможностите си 😃 На мен ту ми се получават, ту ми опъват нервните окончания тези козунаци. Та за всеки случай, винаги си купуваме и от магазина. Те са доста издържливи между другото 😂. На стайна температура, почти година държахме един, ама той упорит, външно нищо му няма. Решихме на годишнината му 😁 да видим как се чувства! Ами нищо му нямаше външно, но не посмяхме вътрешно да проверим как е. Та така с изостаналите козунаци! Но този от днешната торта е по-млад 😋, в срок на годност. И този път реших, че няма да си го отглеждам до годинка 😁.


Много няма вид на изглед 😃, ама е твърде вкусен да не го изядем, въпреки вида му! То, когато си гладен за сладко, и усетиш че се е получило "дзверски" добре, кой му гледа визията 😉.

Продукти:

стар козунак

сладко по избор

орехи


За крема-

1 л. прясно мляко

3 яйца

1 ч.ч. захар

5-6 с.л. брашно

1 пак. ванилия


СТЪПКИ:

1. За млечният крем - разбиваме яйцата с 1 ч.ч. захар до побеляване, добавяме 6 - 7 с. л. брашно и ванилията. Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа, отново слагаме на котлона и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема.

2. Нарязваме козунака на филии дебели около един пръст.

3. На дъното на тавичката, в която ще сглобяваме тортата слагаме малко от крема. Подреждаме ред от филии козунак, върху тях крем, върху крема смлени орехи.

4. Продължаваме с ред от филии козунак, отново крем, орехи и така докато приключи козунака и крема, като трябва да завършим с крем.

По желание, ако козунака е много сух, може да го полеете с прясно мляко преди да слагате от крема.

Желателно е да престои поне 2 часа минимум, за да си поеме козунака от крема. 


И ако успеете да го опазите поне толкова, вземайте направо лъжицата и нападайте 😃.






27 май 2024 г.

Рулца от тиквички с плънка

С тиквички може да се направят много и различни вкусни ястия. Спомняте ли си рулцата от тиквички с ориз , голяма вкусотийка. Та по същия или подобен начин, може да експериментирате с плънката, заливката e въпрос на вкус, фантазия и предпочитания.

Две тиквички самотно ме гледаха няколко дни и ми насмигваха всеки път щом ги погледна 😁. Чакаха ме спокойно и послушно, кога ще им окажа честта да ги сготвя преди да са омекнали и развалили. Идеи всякакви ми се въртяха в главата, но според това какво друго ми се намира в хладилника, което предстои скоро да се развали 😁, реших набързо да ги направя по този начин. Вкусно се получи, като си взех и някои забележки. Защото понякога замисляме едно, а то се получава друго. Но на поправката винаги става още по-вкусно. Така, че експериментирайте смело като мен 😄.






Продукти:

2 броя средно големи тиквички

кашкавал около 150г.

300 г. домате сок 


за плънката:

2 броя твърдо сварени яйца

2 стръка зелен лук

1/2 пак. крема сирене

100г. обезмаслена извара



СТЪПКИ:

1. Измиваме и почистваме тиквичките. Нарязваме ги на тънки филии по дължина. В тефлонов тиган слагаме малко мазнина и ги запържваме до златисто и от двете страни. Може да се запекат във фурната или на грил.

2. За плънката - нарязваме на дребно /или настъргваме на ренде/ варените яйца, зеления лук нарязан на ситно. Смесваме ги с крема сиренето и изварата и разбъркваме добре.

3. Мажем всяко парче тиквичка обилно и старателно с плънката, завиваме на рулце внимателно.




4. В тавичка изсипваме доматения сок, върху който подреждаме рулцата от тиквички.




5. Поръсваме с настърган кашкавал и запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса да златист загар.




Хапвайте докато са топлички 😊, макар че и студени са вкусни!




15 май 2024 г.

Картофени кюфтета с коприва

Картофи и всичко с картофи ни е любимо 😊 каквото фантазията ни роди, всичко се изяжда!!

Та бях споменала, че трябва /налага се/ да хапвам повече коприва /за да си набавям желязо/, но копривената супа я изключвам като вариант 😉 И така, един бърз поглед в хладилника - има сирене, яйца от великден, копривата налице, картофите се варят, ще се заформи нещо вкусно 😀



Продукти:

150 г. прясна коприва

1 кг. сварени картофи

100 г. сирене

1 яйце

чубрица, сол, черен пипер на вкус

галета /или царевично брашно/

за пълнеж в кюфтетата - 2-3 сварени яйца


СТЪПКИ:


1. Първо си премивам в гевгир няколко пъти копривата и я бланширам за около пет минути.

2. В подходяща дълбока купа нарязваме копривата на ситно, добавяме намачканите сварени картофи, яйцето, натрошеното сирене и подправките.

3. Всички продукти омесваме добре заедно до хомогенна смес.



4. Подготвяме си тавичката от фурната с хартия за печене върху нея. 

5. Вземаме от сместа, колкото за едно нормално кюфте. Сварените яйца нарязваме внимателно на филии. Във всяко кюфте внимателно поставяме парче от яйцето и оформяме внимателно. Овалваме в галета или царевично брашно.




6. Редим готовите кюфтета в тавичката и намазваме с олио всяко с помоща на четка.



7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар.

Вариант е и да ги изпържите, и може би ще станат по-вкусни!

Задължително си направете чесново сосче!!!








13 май 2024 г.

Хлебче с коприва и овесени ядки

Не спазвам диети, кето режими и тем подобни. Простички и лесно достъпни финансово са рецептите в блога. Не всеки може да си позволи дадени продукти, та макар и да приготвя здравословни ястия. Вкусните неща са най-простички и обикновени! 

В сезона на копривата сме. Няма да се впускам в това колко е полезна и защо трябва да се консумира. За мен е задължително-препоръчително 😃, тъй като имам анемия. Но супите с коприва, макар и вкусни, било то с фиде, ориз или картофи, някак си вече ми омръзнаха. Но си е класика!

Та, за да разнообразя потърсих идейки из нета. И реших да опитам, импровизирах 😉 Е, в крайна сметка се получи, на вкус на мен лично ми допадна и хареса. Нооо си го изядох сама 😁 Моите в къщи решиха, че това не е за тях, предпочетоха парче пица 😄 Те губят 😊



Продукти:

200 г. овесени ядки

300 г. кисело мляко

2 яйца

50 г. ядки сурови тиквени семки

1 пак. бакпулвер

150 г. прясна коприва

сол на вкус


СТЪПКИ:

1. Предварително обработваме копривата. Измиваме я добре и бланшираме за около 5 минути. Отцеждаме добре от водата и нарязваме на дребно.

2. В купа чукваме яйцата, добавяме киселото мляко с бакпулвера, овесените ядки, копривата, ядките и сол на вкус.

3. В тава покрита с хартия за печене оформяме като хлебче или във форма за хляб.

4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /за около 40 минути/. Проверяваме с дървен шиш дали не е сурово.

Увиваме топлото хлебче в кърпа. 













11 май 2024 г.

Бърза пица-тост

 Бързо, лесно и вкусно!!

Когато ви се хапва нещо топло и вкусно, нямате време и не искате да се мотаете много, много в кухнята, веднага ви предлагам идеята за тези бързи пица-тостове.

В еър фрайър стават за 8-10 минутки на 180 градуса. Може да ги приготвите и във фурната.




 

Набавете си продуктите: 

хляб - за предпочитане квадратни филийки

лютеница, кьополу, сос барбекю или каквото имате подобно под ръка

кашкавал

саламче по избор



Приготвянето е лесно и елементарно, така че и дечицата ви могат да се включат. Така тези пица-тостове ще са още по-вкусни!!

Вземате филийка хляб, намазвате с лютеница /кьополу, сос барбекю или каквото имате подобно под ръка/, саламче, кашкавал /настърган или нарязан на тънко/, отново филийка хляб и пак повтаряме с лютеница, салам и кашкавал.

Внимателно прехвърляме в кошницата на еър фрайър върху хартия за печене и запичаме на 180 градуса за около 8-10 минутки. 

                         
 

Стават мммного, много мекички и вкусни!! Дари си ги хапна с чаша айрян, а мама Вили с чаша червено вино 😁




Опитайте!