24 април 2019 г.

Желирано кисело мляко с фреш от мандарина

Един обикновен и лесен десерт, който го има в различни вариации в блога.
У дома се подмятаха едни малки, твърди мандарини, които бяха леко киселички. Всички ги подминавахме, те се сбръчкваха повече и повече. Реших, вместо накрая да ги изхвърля, да ги оползотворя в десерт.
Така набързо спретнах желирано кисело мляко с фреш от мандарини.



Продуктите и начина на приготвяне може да видите тук
С единствената разлика, че вместо нар използваме изцеден фреш /сок/ от мандарини / около 10-ина малки/.


Поднесете красиво и с любов!
Да ви е сладичко!



20 април 2019 г.

Кекс със сладко от ягоди

Едно много вкусно, лесно и симпатично кексче!!
Дори и новак в кухнята би се справил с това обикновено, сладко изкушение!
С едно парче няма да се разминете обаче :)


Продукти:

3 броя яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио /или пакетче чисто масло/
3/4 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 бурканче домашно сладко от ягоди /200 мл. или 250мл./

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. В купа чукваме яйцата и ги разбиваме добре със захарта /с телена бъркалка, с миксер, с вилица - кой каквото има под ръка/.
2. Добявяме олиото /или масло/, прясното мляко и отново разбъркваме добре.
3. Постепенно добавяме пресятото брашно, с объркания в него бакпулвер.
4. Разбъркваме до хомогенна, кексова смес.
5. В продълговата форма за кекс, застлана с хартия за печене /или друга форма/ изсипваме сместа. Ако формичката ви е по-малка, можете да разпределите останалата смес в хартиени капсули, поставени във форма за мъфини.
6. Сладкото от ягоди разпределяме върку кексовата смес и правим леки въртеливи движения с вилица.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар и суха клечка.
8. Охладеният кекс поръсваме обилно с пудра захар.


Да ви е сладичко!!



13 април 2019 г.

Бутер охлювчета с лапад и извара

Бързи и много вкусни бутерки за похапване по всяко време на деня.
В сезона на зеленийките  сме, и няма как да не се възползвам от това. 
Освен бутерките, си направих и супичка с лапад, и ориз със зеленчуци и лапад. 
Ноо днес насочвам вниманието ви към бутерките :)


Продукти:

пакет бутер тесто /900 г./
извара - около 200 г.
лапад - около 300 г.
1 яйце
2 с.л. зехтин /или олио/


СТЪПКИ:

1. Оставяме бутер тестото да се размрази добре.
2. Приготвяме си плънката. Измиваме добре лапада и махаме дръжките. Бланшираме за кратко в подсолена вряща вода /в моя случай пропуснах бланширането/. Изцеждаме добре лапада и нарязваме на дребно.
3. В купа чукваме яйцето, добавяме изварата, зехтина и лапада. Добавяме още сол ако е необходимо. Разбъркваме добре сместа.
4. Разрязваме на две равни части бутер тестото напречно. Всяка половина върху набрашнена повърхност, с набрашнена точилка, разточваме на по-тънко.
3. Плънката си разделяме на две части. Разпределяме върху бутер тестото по цялата повърхност.
4. Навиваме всяка половина на руло, което нарязваме на шайби с дебелина около 2 см.
5. В тава, покрита с хартия за печене, подреждаме бутерките на разстояние една от друга.
6. По желание можете да намажете отгоре бутерките с яйце разбъркано с малко прясно мляко. 
7. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса за около 20-30 минути до златист загар.


7 април 2019 г.

Лесно бисквитено руло

По принцип всички бисквитени рула са лесни и бързи, и също толкова бързо свършват. 
Честно да ви кажа, не се сещам дали точно такова имам в блога, и реших да го споделя бързичко, докато не бъде излапано :)


Продукти:

бишкоти
какаови бисквити
обикновени бисквити
орехи
локум
прясно мляко или заквасена сметана
кокосови стърготини


Точни количества и точна рецепта нямам за нито едно бисквитено руло. Когато стигна до тази част на публикацията, се мъча да си спомня какво и колко съм добавяла и направо изпадам в ужас хаха. И не очаквайте, че и сега ще има точни количества :)

Натрошени бишкоти, бисквити - какаови и обикновени, нарязан на дребно локум, смлени орехи и това всичкото в каквито количества на вас ви хареса. Объркваме и добавяме по-малко прясно мляко /или заквасена сметана/, за да споим всичко. Ако сме сложили много мляко, добавяме още бисквити или бишкоти, или от другите продукти. Сместа трябва да не се разпада, но и да не е прекалено влажна. Не съм добавила чисто масло, така прецених, но ако вие желаете, можете да добавите.
Оформяме като салам и увиваме в алуминиево или прозрачно фолио. Прибираме в хладилник или фризера за известно време, за да стегне. Преди поднасяне, овалваме рулото в кокосови стърготини.


И, това е :)


5 април 2019 г.

Сладкиш с орехи и какао


Какао, канела, карамфил ... на това ухае днешната ми публикация!
И ми е пролетно, цветно, усмихнато :)
Жадувам за една дълга разходка в гората, сред цъфнали дръвчета, чуруликащи птички и чист въздух.
Спокойствие, релакс и красота, ех ....


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1/2 ч.ч. орехи
3/4 ч.ч. олио
1 бакпулвер 
щихка сода за хляб
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. карамфил
2 ч.ч. брашно


СТЪПКИ:


1. Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме в този ред олиото, киелото мляко, в което сме разтворили содата, бакпулвера, канелата, карамфила, какаото и брашното.
2. Разбъркваме добре, добавяме нарязаните орехи и изсипваме полученото тесто в тавичка или форма за кекс, покрита с хартия за печене.
3. Изпичаме сладкиша в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
4. Поднасяме го поръсен с пудра захар.


Едно лесно какаово изкушение!


2 април 2019 г.

Ориз със спанак, свинско месо и зеленчуци

Едно набързо спретнато ястие, което не можах да снимам в най-добрата му светлина, и презентацията е на ниво нула.
Но ви уверявам, не-ве-ро-ятно ВКУСНО се получи!!
 За това исках и да го споделя и тук.
Е, може и вече да сте опитвали подобна комбинация, но аз открих тази експлозия от вкусове едва сега!!


Продукти:

картофи - 2 средно големи
свинско месо за говене - около 300 г.
царевица - около 150 г.
ориз - 1 1/2 ч.ч.
маслини - 10-15 броя
спанак - около 500 г.
олио, сол, черен и червен пипер


СТЪПКИ:

1. Подготвяме си продуктите /почистваме, измиваме и нарязваме на парчета продуктите, за които е необходимо това/, като количеството зависи от тавичката, в която ще приготвяте ястието, и разбира се от вкусовите ви предпочитания. Можете да намалите или увеличите количествата на отделните продукти.
2. Измиваме си ориза много добре със студена вода, и го изсипваме в тавичката. Измиваме и нарязваме спанака на дребно и го прибавяме към ориза. Добавяме и останалите продукти, добавяме подправките, олио и объркваме.
3. Доливаме около 3 ч.ч. вода и разбъркваме отново.
4. Печем ястието в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност. Доливаме вода, ако е необходимо.
По време на печенето, два-три пъти разбъркваме, за да може всички продукти да се смесят добре и да не останат най-отгоре на ориза. 





1 април 2019 г.

Мързеливи питки с извара, орехи и маково семе


Кой не обича мързеливите рецепти, които не отнемат много време и не изискват дори умения!?!
Аз съм пристрастена към тях. 
Искам нещата да се случват бързо, но и крайния резултат да си струва!
Та тези питки спадат точно към тези рецепти.
И най-хубавото е, че стават за хапване по всяко време. 



Продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
200 г. извара /или сирене/
1 к.ч. олио
1 ч.л. сода за хляб
2 1/2 ч.ч. брашно /може и три/
орехи - около 100-150 г.
маково семе - 2 с.л. 


СТЪПКИ:

1. Киселото мляко ръзбъркваме със содата, за да шупне.
2. Изсипваме го в купа. Добавяме изварата и постепенно предварително пресятото брашно.
3. Добавяме смлените или нарязани на дребно орехови ядки, маковото семе и объркваме всичко до еднородна смес.
Ако ви е удобно бъркате с вилица или дори с ръце.
4. С леко намазнени ръце късаме топчета, които оформяме и подреждаме на разстояне едно от друго в тавичка покрита с хартия за печене.
5. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса, около 20-30 минути до приятен загар.




Топли, студени, дори и на следващия ден, тези питки са чудесни!