10 януари 2021 г.

Супа от мерлуза

 Днес ще разнообразя с една рибна супичка 😀 Обожавам я, особено през лятото, на брега на морето, на някое приказно затънтено местенце...хаха и с една студена биричкааа, леле размечтах се 😄

И у дома си правя такава супичка, но не мога да докарам този вкус.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ...Мерлузата е всъщност хек. Основното в състава на хека са протеините. Холестеролът е наполовина по-малко, отколкото в постното месо. Рибата се усвоява много по-добре от човешкия организъм, в сравнение с останалите видове месо. Хекът е хищник, който живее в солени води, а размерът му е между 30 и 70 сантиметра. Основен плюс на рибата е бедното на мазнини месо, а в същото време то е много богато на протеини. Лесно се почиства от костите и е добър източник на здравословни хранителни вещества.

Консумирането на риба хек има немалко ползи и може да доведе до подобряването на състоянието при различни състояния. Ето и какви са свойствата и здравословните ползи от конкумацията на продукта: ускорява метаболитните процеси в организма; стабилизира кръвната захар; помага за регулирането на хормоните, особено тези на щитовидната жлеза; блокира възпроизвеждането на вредни бактерии в организма; повлиява положително състоянието на кожата и лигавиците; елиминира възпалителните процеси; укрепва имунитета и има антибактериални и антивирусни свойства; подобрява зрението; помага за възстановяване след физически или умствена преумора.

Разбира се, зимата особено няма как да намеря прясна мерлуза, а и по принцип обикновено се продава в замразена форма. По този начин неговите полезни качества са максимално запазени, от които има много. Но пък супичката така хубаво ни сгря 😀




Продукти:

1 риба мерлуза /около 500 г./

1-2 средно големи моркова

1 глава лук

стрък праз 

пресен девисил

черен пипер, сол

2-3 с.л. олио или зехтин

ориз по желание


СТЪПКИ:

1. В подходяща тенджера слагаме почистената и измита риба с 1 ч.л. сол и заливаме с вода, така че водата да покрива рибата напълно, и достатъчно количество, колкото искаме да е супата /но и не прекалено много/.

2. Варим рибата до пълно сваряване, след което я изваждаме с решетъчна лъжица, а бульона прецеждаме през цедка. Когато рибата поизстине я почистваме, ако са останали костици и я надребняваме.

3. Докато рибата се вари си приготвяме зеленчуците. Почистваме и измиваме морковите, лука, праза, и ги нарязваме на ситно.  Добавяме всички зеленчуци към прецедения бульон, олиото, и връщаме тенджерата на котлона. По желание измиваме няколко пъти шепа ориз /или да замените с картоф/, който също добавяме към зеленчуците.

4. Оставяме зеленчуците да поврат, докато се свари и ориза почти до готовност. Добавяме рибата, ситно нарязания девисил, черен пипер на вкус, и оставяме да поври още 10-ина минути.



Рибената супа се сервира задължително със ситно нарязан пресен магданоз /в моя случай нямах/ и  резен лимон!!


9 януари 2021 г.

Кексчета с грис, орехи и стафиди /без яйца/

 Лесни, бързи и вкусни кексчета!!

Какво му трябва повече на човек 😄 Поне няколко, за да се чувства щастлив, след като е опитал от тези кексчета. 

Сладкишите и сладките с грис са страхотни на вкус, и задължително трябва да опитате!! В блога имам рецепти и за сладки, и за сладкиши, за баклава, за кейк, за пита, за курабийки, за солен кекс ... пък днес реших да са кексчета, и то без нито едно яйце 😀 




Продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. грис

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. захар

1/3 ч.ч. олио

1 пак. бакпулвер

1/2 ч.ч. смлени орехови ядки

50-60 г. стафиди

пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:


1. В дълбока купа изсипваме гриса, добавяме прясното мляко и разбъркваме добре. Оставяме около 20-30 минути да набъбне гриса.

2. Към гриса и млякото добавяме захарта, пресятото брашно с бакпулвера и олиото. Разбъркваме отново всичко добре. Накрая прибавяме стафидите и орехите, и отново разбъркваме добре.

3. Приготвяме си формички за кексчета, в които слагаме хартиени капсули, или ги намазваме с олио или чисто масло. Във всяка формичка изсипваме до 1/3 от обема им от кексовата смес.

4. Печем кексчетата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка, около 20-25 минути.

5. Готовите кексчета изваждаме върху решетка, за да изстинат. Поръсваме след това по желание с пудра захар.


Опитахте ли ги вече 😃, чудесни са нали!!!





7 януари 2021 г.

Чийзкейк с банани /II вид/

 След първата порция на Чийзкейк с банани, ред е на втори дубъл 😉

Насладете се на това сладко удоволствие!!!


Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit какаови от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки) 
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки

за крема:

500 г. заквасена сметана /използвах на Pilos от Лидл/
200 г. сладкарска сметана /отново използвах на Pilos от Лидл, но може да се замени с друга марка/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

банани - 2-3 броя 
шоколадови пръчици и захарни сърца за украса



СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар, чистото масло и ореховите ядки. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Обелваме бананите внимателно да не се разчупят и срязваме на половина по дължина. Нареждаме върху бисквитеният блат плътно до стените на формата.
5. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Добавяме към заквасената, в която преди това сме объркали и пудрата захар. Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме полученият крем върху бисквитеният блат и бананите, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
6. Украсяваме по желание, в моя случай с шоколадови пръчици и захарни сърчица.




Да ви е сладко!!