3 август 2020 г.

Чийзкейк с банани

Ами да, отново чийзкейк :), но този път отгоре с банани!
Тъй като кремообразната извара на Pilos е с разфасовка от 1 кг., а аз използвах само половината за чийзкейка с праскови , другата половина разбира се реших пак да е за чийзкейк. 




Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар

за крема:

500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /използвах на Pilos  от Лидл/
200 г. сладкарска сметана /отново използвах на Pilos от Лидл, но може да се замени с друга марка/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

банани - 3-4 броя /по-твърди/
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Добавяме към кремообразната извара, в която преди това сме объркали и пудрата захар. Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Бананите нарязваме на парчета по дължина, на кръгчета, както ви харесва. Нареждаме парченцата хаотично или в кръг, като ги застъпваме леко. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1 ч.ч., разбъркваме отново и внимателно изсипваме върху бананите. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.





В разрез чийзкейка също изглежда прекрасно, но поради светлината снимките не се получиха. Но ви уверявам, че си заслужава и препоръчвам да си го направите!!


Да ви е сладки!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар