1 август 2020 г.

Чийзкейк с праскови

"Август трябва да се отпива бавно, като скъп ликьор. Налейте си в малка чашка, отпийте глътка и погледнете през чашата към слънцето... Августовските нощи трябва да са изпълнени със светлини на свещи, чаши вино, мъркане на котка и песента на щурците. Августовските дни трябва да бъдат сложени между страниците на любима книга, като отметки, така, че когато през мрачния ноември извадите тази книга от рафта, да ви лъхне горещината на тези дни..
И недейте да възклицавате: "О, вече е август, идва есента... "
Не бързайте!
Спрете часовника!
Отпийте глътка... "

Рей Бредбъри


Лято е, и май честичко десерта който предпочитаме е именно чийзкейка!
Лек, свеж, и толкова много вкусове на едно място! 
Със сладко, с пресни плодове, фантазирайте и направете вашия уникален чийзкейк!!
Днес ви предлагам лек чийзкейк с праскови :)




Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар

за крема:

500 г. заквасена сметана /използвах на Pilos от Лидл/
500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /отново използвах на Pilos  от Лидл/
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
2 пак. от по 10 г. желатин

праскови - 3-4 броя /по-твърди/
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко, пудрата захар и чистото масло. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме заквасената сметана с пудрата захар. Добавяме и кремообразната извара. Отново разбъркваме добре. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Измиваме добре прасковите и нарязваме на полумесеци. Нареждаме парченцата в кръг, като ги застъпваме леко. Нареждаме и втори ред /вътрешен/, като отново ги застъпваме. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1 ч.ч., разбъркваме отново и внимателно изсипваме върху прасковите. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.
Ако в момента разполагате с листа от праскова, можете да ги измиете добре и да ги сложите между плодовете и така да желирате, ще бъде по-оригинално.



В моят случай, аз ги сложих в последствие като украса.


2 коментара: