11 август 2020 г.

Бутерки с кашкавал и бутерки със сладко от малини

Бутерки - солени и сладки. Нищо ново, но ако се чудите какво да приготвите за хапване ей така между другото /за закуска или пък за десерт/, просто едно леко напомняне :) 

Бутер тестото е леко тесто, направено от много блатове, между които има масло. От тук идва и името на тестото – бутер в превод означава масло. Когато се загрее, маслото в бутер тестото се разширява, създава пара между слоевете, които се надигат и така готовият продукт бухва.

Колкото и лесно да ви се вижда работата с бутер тесто, всеки знае че си има и тънкости. И за да се получи перфектния резултат и вкус, добре е да се знаят и спазват. 

Бутер тестото трябва да е студено, когато започнете да работите с него. Ако е във фризера, оставете го в хладилника да се отпусне и още докато е студено, колкото да можете да го развиете и да не се начупи, започнете да оформяте своите банички или сладки бутерки. Тоест, докато тестото ви е още в хладилника /вече отпуснало/ си приготвяте плънката, включвате фурната да загрява на 180-190 градуса. Важно и задължително е бутер тестото да бъде студено, преди да го пъхнете във фурната. И резултатът ще е перфектен!!

Режете бутер тестото винаги с много остър нож. Избягвайте да слагате твърде много пълнеж, когато готвите с бутер тесто. Когато готвите с бутер тесто, избягвайте да слагате и пълнежи, които пускат твърде много вода. Те ще направят готовия продукт от бутер тесто влажен.

Днес давам идея за солени бутерки с кашкавал и сладки със сладко от малини.


Продукти:

бутер тесто 
кашкавал
сладко от малини /или друго по избор, но да не е течно/
1 яйце

за поръска:
сусам, маково семе, ленено семе /по желание/
пудра захар


СТЪПКИ:

1. Преди да започнем работа с тестото /което стои в хладилника на студено/, си настъргваме кашкавал в една чинийка, чукваме и разбиваме яйцето в малка купичка и приготвяме семената за поръска. Приговяме си и сладко за сладките бутерки. Включваме си фурната да загрява на 180-190 градуса.
2. Разстиламе върху кухненския плот или маса хартия за печене, с големина на тавата в която ще печем бутерките.
3. Изваждаме бутер тестото от хладилника и разгъваме върху хартията за печене /предварително набрашнена, за да се избегне залепване на тестото/. С набрашнена точилка леко разточваме тестото. Разрязваме на квадрати /или в друга желана форма/. 



Намазваме с разбитото яйце и в единият край на всеки квадрат слагаме съответно настърган кашкавал или сладко от малини в случая.
4. Затваряме бутерките като триъгълник и леко притискаме с пръсти /или с вилица от всички страни/, за да не излезе плънката и да се разтече /особено сладкото/. Отгоре също се намазват с разбито яйце, а солените се наръсват по желание със семена по избор /сусам, маково семе, ленено семе/.


5. Трябва да се действа бързо и бутер тестото да е още студено, преди да го сложим в загрятата фурна. Тъй като едва ли всички бутерки ще можете да опечете на един път, тестото се прибира отново в хладилника на студено.
6. Печем за около 20-ина минути.


Сладките бутерки се поръсват с пудра захар по желание.


Солени или сладки, бутерките са чудесни, вкусни и въздушни!


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар