13 август 2020 г.

Чийзкейк с пъпеш

 Е, наистина, толкова много чийзкейкове никога не съм правила досега. поне на седмица един се пада хаха. Но не ни втръсват никак. Предпочитан и любим десерт стана у дома, и изчезва буквално за час! Почваме с по едно парче, после хайде още едно и то нищо не останало накрая. 

И за да има разнообразие, този път е с пъпеш :)

Не съм добър фотограф, и не можах да снимам цялото очарование на чийзкейка!


Продукти:

за бисквитения блат - основа на чийзкейка :

3 пак. бисквити Petit от по 100 г. (може да замените с бисквити по ваш вкус, но да са меки)
100 г. чисто масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
7-8 броя фурми


за крема:

500 г. кремообразна /сладкарска/ извара /използвах на Pilos  от Лидл/
200 г. сладкарска сметана 
1/2 ч.ч. пудра захар (ако искате по-сладко, добавете още)
1 с.л какао
100 г. шоколад /кафяв/
2 пак. от по 10 г. желатин

пъпеш /около 1/2 средно голям пъпеш/
1/2 ч.ч. пудра захар /по желание/ или мед на вкус
10 г. желатин


СТЪПКИ:

1. Смиламе бисквитите в блендер или натрошаваме на малки парчета с ръце. 
2. В купа изсипваме натрошените (или смлени) бисквити, добавяме прясното мляко и чистото масло. Добавяме и нарязани на дребно фурмите. Омесваме с ръце бисквитеното тесто до хомогенизиране на продуктите.
3. Бисквитеният блат разстиламе на дъното равномерно в кръгла форма с падащ борд. Оставяме в хладилника (или фризера за по-кратко) да стегне за около 30 минути.
4. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. Прибавяме и какаото и отново разбиваме внимателно. Добавяме към кремообразната извара, в която преди това сме объркали  пудрата захар и натрошения на малки паченца шоколад /може и без него/.  Отново разбъркваме внимателно. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес. Изсипваме получения крем върху бисквитеният блат, заглаждаме внимателно и прибираме отново в хладилника за 2-3 часа да стегне.
5. Пъпешът нарязваме на парчета и с помоща на вилица или пасатор го намачкваме, заедно с около 1/2 ч.ч. пудра захар, ако пъпеша не е достатъчно сладък. Захарта може да се замени и с мед. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме още вода /леко топличка/ - около 1/2 ч.ч., разбъркваме отново заедно с пасирания пъпеш, и  внимателно изсипваме върху желирания вече млечно-сметанов крем. Прибираме отново в хладилника, за да стегне.


Украсата може да е от нарязани парченца пресен пъпеш и прясна мента. 
Или само мента в моя случай, тъй другата половина от пъпеша беше изядена вече :)
А си представям каква красота щеше да е само!!!


Да ви е сладко!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар