5 октомври 2025 г.

Паниран патладжан ветрило

 Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Растението дава плод със същото име, който се използва широко като зеленчук в готварството. Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка.

Прекрасните ползи от това растение за здравето се дължат на изобилието от хранителни вещества в него. Много хора всъщност не го обичат особено. Въпреки всичко патладжана наистина помага за по-добро здраве:

1. Подпомага храносмилането

2. За по-добро костно здраве

3. Стимулира загубата на тегло

4. Съдържа мощни антиоксиданти

5. Има противоракови съединения

6. Подобрява здравето на сърцето

7. Може да помогне за предотвратяване на анемия

8. От полза за мозъчната функция

9. Осигурява по-добър контрол над диабета

10. Подпомага здравето на кожата и косата

11. Полезен при бременност

малко по-подробно може да прочетете тук 

Тази година в градината насадихме четири вида патладжан - обикновен син /лилав/, продълговат син, шарен и зелен. Уникални на вид и вкус и четирите. Днес приготвих едни фалшиви "пържолки" от синия тумбест патладжан 😉. Големи симпатяги станаха, но и вкусни. Приготвят се и лесно, и бързо.


Продукти:

3 броя средно големи сини патладжана /по-скоро да са по-тумбести и по-дребни/
3 броя яйца
брашно
галета
сол, черен пипер
олио

Стъпки:

1. Измиваме патладжаните заедно с дръжките, без да ги премахваме. Подсушаваме ги, надупчваме с нож леко на няколко места.
2. В тавичка подреждаме патладжаните, леко ги омасляваме с олио. Печем във фурна или веър фрайер около 20 минутки. Трябва да са сготвени добре отвътре.



3. Обелваме кората внимателно до дръжката. Върху дъска всеки патладжан пресоваме с вилица, подсушаваме с домакинска хартия и овкусяваме и от двете страни със сол и черен пипер.






4. В три отделни чинии слагаме разбитите яйца, брашно и галета за овалване на патладжаните.
5. Последователно всеки патладжан овалваме и от двете страни първо в брашно, после в яйцата и накрая в галетата. 






6. Може да се опържат в сгорещено олио до златист загар или да се опекат във фурната или еър фрайер, като ги поливаме леко с мазнина за около 20 минутки.



Поднасяме с чеснов сос, кисело мляко или зелена салата.







27 септември 2025 г.

Пълнена питка земел

 Беше предвидено за закуска 😁, но все пак късно, отколкото да отлагам още 😄. Вкусно е хора, с  хрупкава коричка, а вътре в хлебчето небцето просто ликуваше! И е толкова обикновено, лесно и бързо! А как само ми позираше 😁.


За една порция /на мен ми беше предостатъчно 🙃/, са нужни:

1 земел

1 яйце

чисто масло

парче домат 

2 парчета шпек салам

малко кубче сирене, колкото орех

кашкавал 

СТЪПКИ:

1. Изрязвате капачето на земела внимателно,  но едновременно и в дълбочина като конус. Или изрязвате капаче, а после издълбавате леко питката, за да може да я напълните.

2. Намазваме отвътре питката с чисто масло, парче домат на дъното, върху него натрошаваме сиренето. Парчетата шпек салам срязваме по на две половини, които нареждаме в кръг върху питката, като оформяме като цвете. 


3. По средата чукваме внимателно яйцето като дупчим жълтъка леко с нож на две-три места.


4. Печем в еър фрайъра /или във фурната/ за около 6-7 минути. Настъргваме кашкавал отгоре, може да се поръси и черен пипер. Слагаме капачето, аз леко притиснах, така че от яйцето леко поизтече. Връщаме обратно във фурната за 2 минутки. Може отгоре да настържете още кашкавал. 




Сервираме топло! Уверявам ви, че е мнооого вкусно 😉😊.








22 септември 2025 г.

Кюфтета с ориз и праз в бял сос

 Скоро не бях правила кюфтета с бял сос, може би повече от година, че и повече 😄. А и праз имах, и си ги представих тези вкусни кюфтета 🙂, как красиво ще стоят в бял сос /защото можеше и да е червен, тоест доматен 😁/. Абе явно много ми се е дояло, щом с такова желание ги направих. В блога вече имам рецепта за кюфтета с бял сос, а в днешната просто ще добавя нови нотки! Но с праз кюфтетата просто са от друго измерение 😆, поне аз така ги усетих!



Продукти:


За кюфтетата  -

250 г. кайма
5-6 с.л. ориз
1-2 крехки по-малки стръка праз лук
черен пипер
сол на вкус или универсална подправка
брашно за овалване на кюфтетата


за застройката (соса) -

3 яйца 
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко 
чисто масло около 50г. или 3-4 с.л.

1 зеленчуков бульон



СТЪПКИ:

1. Омесваме каймата с почистения и измит ориз, ситно нарязания праз лук, черен пипер и сол на вкус.
2. Оформяме средно големи кюфтета. 
3. Слагаме около 1,5-2 литра вода да заври, добавяме малко олио и един зеленчуков бульон във водата, след което пускаме кюфтетата в нея, предварително оваляни в брашно.
4. Варим около 20 минутки, когато са готови кюфтетата, те сами изплуват на повърхността.
5. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в   паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко като се стремим да не останат бучки, разбъркваме добре до гладка смес. В касерола, тиган или малка тенджерка, на средна степен на котлона разтапяме чистото масло, добавяме брашното и бъркаме сместа до златисто. Добавяме яйцата с киселото мляко и бъркаме отново. Ако все пак сместа се пресече, това не бива да ви притесни. С пасатор пасираме до хомогенна смес. 
6. Към сместа  добавяме по-малко от горещия бульон и разбъркваме енергично. Добавяме докато температурата на застройката се изравни с тази на бульона.
7. Внимателно изсипваме на тънка струйка застройката към останалата течност и разбъркваме едновременно.
8. Връщаме отново на котлона да заври, като продължаваме да бъркаме, добавяме и кюфтетата и готвим още 3-4  минути. 



. Изваждаме кюфтетата. Приготвяме си застройката в   паница, като чукваме яйцата и ги разбъркваме с киселото мляко. В касерола, малък тиган или малка тенджерка, на средна степен на огъня, разтопяваме маслото, добавяме брашното и бъркаме енергично до златист цвят. Добавяме застройката и продължаваме да бъркаме. Тук може да се пресече, което не трябва да ви притесни. С пасатор поправете набързо това 😁

Сервираме със ситно нарязан пресен магданоз и малко черен пипер по желание.