29 ноември 2025 г.

Кекс с бананов чипс

 Чипс от банани, или нещо като изсушени банани!?  Не, не съм го правила аз чипса, купих си го от любопитство. Може би не е това, което очаквах 🤔 Хрупкав, но леко твърдичък 😀, можеше по-тъничък да го направят, все пак внимавайте с него 🙃, трябват здрави зъби 😁. Вариант е да го накиснете в кисело мляко, да добавите овесени ядки и чиа, ще бъде страхотна здравословна закуска.  Или пък да направите кекс с чипс от банани 😉. Но първо накиснете чипса в топло прясно мляко, за да поомекне. И ме следвайте по-нататък, за да видите какво се получи! Усетихте ли нотката на идващите празници 😊.


Може да е кекс, или малки кексчета, направени във формата за мъфини. 



Продукти:

3 яйца 

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. скир

2 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1/2 ч.ч. олио /може да замените с чисто масло или кокосово масло 

1 ч.ч чипс от банани

по желание цветни захарни фигурки /които ще се разтопят и няма да има помен от фигурката, но ще е цветно/

За украса -

разтопен шоколад 

захарни фигурки елхички

кокосови стърготини

СТЪПКИ:

1. В купа объркваме яйцата със захарта,  добавяме олиото и скира. 

2. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера и накиснатия предварително за около половин час в топло прясно мляко, чипс от банани. Добавяме и цветни захарни фигурки, които ще се разтопят всъщност, но ще имаме цветно настроение и вътре в кекса 😃.

3. Във форма за кекс, предварително омазнена и набрашнена /или във форми за мъфини/, изсипваме сместа.

4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка, на среден реотан, за около 45 минути. 

5. Готовият кекс, вече изстинал го поливаме с разтопен шоколад и украсяваме със захарни фигурки елхички /моите са от Лидл/ и кокосови стърготини. А това ми напомня, че вече е време за Коледната украса 🤩.




Да ви е сладка съботата 🙂.






22 ноември 2025 г.

Банички в еър фрайър

 Банички-манички 😁, днешната ни бърза, мързелива закуска в съботния ден! В еър фрайър банички със сирене не бях пробвала да правя, ама днес ми беше сефтето 😉. И между другото станаха много вкусни и ще се правят така вече редовно. 



Използвах едни отворени кори, които вече се бяха поначупили, но за случая си бяха идеални. За шест банички ми трябваха три листа от кори за баница. Набързо обърках плънката от 1 яйце, малко сирене, колкото да стане гъста /да не се разлива/, и 1/2 с.л. олио. В единия край на всяка половинка от корите за баница си сложих от плънката, завих напред, после отстрани загърнах навътре и навих баничките. Подредих си ги в еър фрайър върху хартия за печене,  намазах леко с масло /може и олио/. Докато си правите сутрешния тоалет, те си се правят /на 180 градуса по 5 минути и от двете страни/ и топли, топли си ги хапвате после. Задължително с айран, прясно мляко или пък компот 😉. Да ви е усмихната съботата 😃






19 ноември 2025 г.

Бисквитена торта за 12 рожден ден на Кулинарна Авантюра

Сякаш са минали мнооого повече години откакто реших да направя този блог. Нямам претенции, че съм толкова добър кулинар, а напротив,  уча се ежедневно!  

Но тук присъстват по-обикновените и лесни рецепти, и който ме следи знае това.  Обичам да експериментирам, понякога неуспешно. В блога споделям сполучливите рецепти, с идеята да бъда полезна на някой. Всъщност го правя първо за себе си, защото ми харесва 🤩. Защото в това мое местенце понякога оглеждам и намирам себе си....в снимките, в текста към всяка рецепта. Въпреки, че не обичам да се разкривам толкова много, да се натрапвам с моето ежедневие, или пък да правя реклами, не е моето.   Но пък обичам да си ги гледам и препрочитам, колкото и лудо да звучи това 😃. А после виждам пропуските и ме е яд, че не съм се сетила за нещо, но си вземам забележка 😉. Всяка публикация е специална, и е свързана с някакъв спомен! Благодаря на всички вас, които ме следите и надничате тук толкова много години, за доверието и топлите отзиви! Винаги сте ми добре дошли 😊.

Днес ще ви почерпя виртуално с поредната бисквитена торта 😁, вече не знам колко на брой вариации имам в блога?! 


Тавичката ми е правоъгълна, с размери 20/30. Можете да направите тортата в кръгла, или квадратна форма. 

Продукти:

2 пакета какаови бисквити

1 коф. 400г. заквасена сметана 

1 коф. соев продукт с вкус на ванилия или друг вкус /от Кауфланд/

1/2 ч.ч пудра захар /може да добавите още по желание/

2 пак. желатин

за украса - захарна декорация и шоколадови пръчици

Стъпки:

1. Подреждаме първи ред от бисквитите на дъното на тавичката.

2. Разтваряме желатина в 100 мл. вода докато набъбне.

3. През това време в купа объркваме с миксер заквасената сметана и соевото мляко  заедно с пудрата захар. Може да добавите още пудра захар,  ако желаете да е по-сладко.

Ето това е соевото мляко:




4. Разтапяме желатина в микровълновата фурна за 30 секунди.  Добавяме бързо към млечната смес, и объркваме отново с миксер, за да няма бучки. 

5. Слагаме тънък слой от сместа върху бисквитите, и заглаждаме навсякъде. Следва ред бисквити, пак млечна смес, пак бисквите, като трябва да се завърши с млечната смес. Украсяваме със захарна декорация и шоколадови пръчици,  и прибираме в хладилник най-малко за два часа.



При поднасяне отново поръсваме със захарна декорация и шоколадови пръчици отгоре върху тези, които сме сложили преди това и леко са се разтопили.